Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
Irina-Iriser-forest

Lutterzand en Vechtdal

Samen met Staatsbosbeheer en het Buitenfonds planten we ruim 10.000 bomen in Overijssel! Zo maken we de provincie groener en zorgen we voor een gezonde leefomgeving voor mens, dier én natuur. Plant je mee?

Status: Afgerond project

Nieuwe bossen in Overijssel

Samen met Staatsbosbeheer en het Buitenfonds werken we aan de vergroening van de provincie Overijssel. We planten 10.516 bomen verspreid over de natuurgebieden Lutterzand en Vechtdal. Het gaat om ruim 5 hectare nieuw bos: meer dan 3 voetbalvelden!

Waarom is dit project nodig?

We planten bomen op 7 verschillende percelen. Dit zijn voormalige landbouwgronden of open stukken in bestaande bossen. Door nieuw bos te planten, vullen we de open stukken op. En op de landbouwgronden planten we gevarieerde bossen met verschillende soorten (loof)bomen. Deze bossen zijn namelijk goed bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte en hitte. Tot slot is het vastleggen van CO2 een belangrijk doel voor het aanplanten van bos.


Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
icon-moederboom

0

bomen

0

hectare bos

icon-boomsoorten

0

boom- en struiksoorten

Wat gaan we doen in Overijssel?

We planten 12 verschillende soorten bomen en struiken. Deze variatie is belangrijk, want een divers bos trekt allerlei soorten planten en dieren aan. Zo komt de biodiversiteit tot leven! Voor de dieren zorgt een gevarieerd bos het hele jaar door voor voedsel en beschutting. En doordat we open bosgebieden met elkaar verbinden, kunnen dieren zich veilig van het ene naar het andere natuurgebied verplaatsen.

boomplantdag-overijssel
boomplantdag-overijssel
boomplantdag-overijssel
boomplantdag-overijssel

Welke bomen en struiken planten we?

In Overijssel planten we bomen en struiken die van nature thuishoren in de omgeving. Denk hierbij aan de zwarte els, zachte berk, populier, zomereik, haagbeuk en zoete kers. Typische struiksoorten zijn de tweestijlige meidoorn, vogelkers, hondsroos, Gelderse roos, sleedoorn en katwilg. Deze soorten hebben we heel bewust gekozen: de ene soort doet het goed op de wat drogere gronden, terwijl de andere juist goed gedijt in een natte omgeving. Op enkele percelen planten we grotere bomen om nog sneller een bos te ontwikkelen.

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
3. Good health and well-being
6. Clean water and sanitation

Hoe gaat het nu met de bomen en struiken?

De bomen in Overijssel gingen tijdens de winter van 2021-2022 de grond in. Vervolgens kregen we in de zomer van 2022 een update van Staatsbosbeheer: de aanplant doet het goed! Hieronder zie je een aantal foto’s van de opkomende bomen en struiken.

Aanplant Overijssel
Aanplant Overijssel
Aanplant Overijssel
Lees de complete update

Waar gaan we planten?

De nieuwe bossen worden aangelegd op percelen in de gemeenten Hardenberg en Losser.

Onze partners

In dit project werken we samen met Staatsbosbeheer en het Buitenfonds.