Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
zeeland-sander-traa

Landschapselementen Zeeland

In Zeeland gaan we bosjes en hagen planten! Dat doen we samen met Landschapsbeheer Zeeland en bewoners uit de provincie. Zo dragen we bij aan het herstel van het unieke Zeeuwse landschap en vergroten we de biodiversiteit in de regio.

Status: Actueel project

Zeeuwse bosjes en hagen

In Zeeland gaan we 8.500 bomen en struiken planten op erven van bewoners uit de provincie en in het landelijk gebied. Dat doen we samen met onze partner Landschapsbeheer Zeeland. De inheemse bomen en struiken worden in de vorm van landschapselementen geplant, zoals knotbomen, hoogstamboomgaarden, kleine bosjes en hagen.

Zo dragen we bij aan het herstel van het karakteristieke Zeeuwse landschap en zorgen we voor meer biodiversiteit in de provincie. Maar dit kunnen we niet zonder jouw steun! Dus plant je met ons mee?  

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Je wordt op de hoogte gehouden van jouw bomen met Track & Trees.
  • Je ontvangt een uitnodiging om je eigen bomen in de grond te zetten tijdens de boomplantdag. Hoeft niet, mag wel!
  • Je krijgt (optioneel) een brievenbusboompje thuisgestuurd. Wij krijgen bomen van jou, jij krijgt een boom van ons!
icon-moederboom

0

bomen en struiken

0

hectare

icon-boeren

0

deelnemende grondeigenaren

icon-aanplant

0 0

plantperiode

Waarom planten we landschapselementen in Zeeland?

Landschapselementen zijn structuren in het landschap, zoals bomenrijen, heggen of kleine bosjes. Ze geven niet alleen het landschap een uniek karakter, maar deze natuur is ook onmisbaar voor de biodiversiteit in Nederland. Planten en dieren vinden er hun voedsel, een schuilplek of de ruimte om zich voort te planten. Ook helpen bomen en struiken met CO2-vastlegging, waterbeheer en de bestrijding van hittestress.

Helaas zijn er de afgelopen jaren vele kilometers en hectares van deze landschapselementen uit het landelijk gebied verdwenen. Bijvoorbeeld door de komst van prikkeldraad, schaalvergroting en ruilverkaveling. Ook in de provincie Zeeland.

Daarom bieden we in dit project een helpende hand aan stichting Landschapsbeheer Zeeland om bomen en heggen op het Zeeuwse platteland te herstellen. Samen gaan we voor een groene en gezonde provincie!

Knotwilgenlaan
zeeland
Hoogstamfruitboomgaard in Aarnoudse Kwadendamme
zeeland
Meidoornhaag in Waterlandkerke

Hoe gaat Trees for All dat doen?

De landschapselementen krijgen plek op tien verschillende locaties verspreid door de provincie Zeeland. De deelnemende grondeigenaren ontvangen elk 850 bomen en struiken, die ze zelf planten op hun erven of in het landelijk gebied.

Landschapsbeheer Zeeland maakt samen met de landeigenaren een beplantingsplan op maat. Daarbij kijken ze naar de bodem, de omgeving en de bomen die van oudsher in het gebied thuishoren. Zo zorgen we ervoor dat de juiste boom op de juiste plek staat, passend bij de omgeving én de wensen van de bewoners. Ook houden we er rekening mee dat er niet bij weidevogelgebied wordt geplant. Weidevogels houden juist van een open landschap.

De eerste grondeigenaren, inclusief boeren, hebben zich al aangemeld om een bosje aan te leggen of een Zeeuwse haag te planten. Ook omliggende bedrijven kunnen meedoen om hun terrein te vergroenen. De werknemers worden zo veel mogelijk betrokken bij de aanplant en doen zelf het beheer en onderhoud.

Inheemse, streekeigen soorten

De aanplant wordt uitgevoerd met 100% inheemse (en zoveel mogelijk autochtone) boom- en struiksoorten, die op de verschillende locaties passen. Denk aan meidoorn, hondsroos, wilde liguster, Gelderse roos, eik, els of linde.

Deze variatie aan soorten draagt bij aan de biodiversiteit in de regio. Dieren als de grootoorvleermuis, steenuil, ringmus en het oranje zandoogje vinden in landschapselementen voedsel, een schuilplek of de ruimte om zich voort te planten. In het verder open en vlakke landbouwgebied zijn deze landschapselementen daarom echte ‘biodiversiteitshotspots’.

Bovendien verbinden de landschapselementen het stedelijk en landelijk gebied. Dieren kunnen zich via de bomen en struiken makkelijker verplaatsen. De bomen en struiken vormen als het ware ʻgroene snelwegenʼ tussen verschillende leefgebieden.

Oranje zandoogje (foto van Kev via Pixabay)
steenuil
Een steenuil
Een vleermuis
Hoogleraar Louise Vet: “Landschapselementen geven de biodiversiteit een enorme boost”

Hoogleraar Louise Vet: “Landschapselementen geven de biodiversiteit een enorme boost”

Onze ambassadeur Louise Vet is hoogleraar ecologie en expert op het gebied van biodiversiteit. In dit interview vertelt ze waarom landschapselementen zoals bomen en heggen onmisbaar zijn om de biodiversiteit in Nederland te herstellen en te vergroten. Biodiversiteit onder druk Het gaat niet goed met de biodiversiteit in Nederland. Alleen…

Lees het verhaal

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals

Waar gaan we de landschapselementen planten?

De bomen en struiken worden op verschillende locaties geplant verspreid door de provincie Zeeland. Bijvoorbeeld bij bewoners op hun erf of op het Zeeuwse platteland.

Onze samenwerkingspartners

In dit projecten werken we samen met Stichting Landschapsbeheer Zeeland, de Zeeuwse Milieufederatie en Meer bomen.nu. Het is onderdeel van het landelijke project Plan Boom, waarmee Landschapsbeheer Zeeland in totaal 40.000 bomen wil planten: voor elke Zeeuw een boom.

Steun de aanplant van landschapselementen in Zeeland

Draag bij aan een groener en gezonder Zeeland en plant met ons mee! Samen kunnen we het unieke Zeeuwse landschap herstellen en een leefomgeving creëren waar zowel mens als natuur van profiteert.

Plant mee