Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
landschap-drenthe

Provincie Drenthe

We gaan het landschap in Drenthe vergroenen door landschapselementen te planten! Het gaat om 15.000 bomen en struiken die een plek krijgen op het land van boeren. We doen dit samen met Landschapsbeheer Drenthe en de Provincie Drenthe.

Status: Actueel project

Gefinancierd

Bomen en heggen op het land van Drentse boeren

Trees for All werkt in heel Nederland aan de aanplant van landschapselementen. Dit zijn bomen en heggen die onze landschappen vormgeven. Ze komen van oorsprong veel voor in het landelijk gebied, maar zijn de afgelopen jaren steeds meer uit beeld verdwenen. Ook in de provincie Drenthe.

Daar willen we verandering in brengen. Samen met Landschapsbeheer Drenthe en de Provincie Drenthe willen we landschapselementen planten op het land van zo’n 15 boeren in Drenthe. Uiteraard doen we dat in nauwe samenwerking met de boeren zelf. Ons doel is om 15.000 bomen en struiken planten.

Help je ons met een donatie zodat boeren in Drenthe hun land kunnen vergroenen? Zo werken we samen aan een beter klimaat, meer biodiversiteit en een aantrekkelijk landschap!

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Je wordt op de hoogte gehouden van jouw bomen met Track & Trees.
  • Je ontvangt een uitnodiging om je eigen bomen in de grond te zetten tijdens de boomplantdag. Hoeft niet, mag wel!
  • Je krijgt (optioneel) een brievenbusboompje thuisgestuurd. Wij krijgen bomen van jou, jij krijgt een boom van ons!
icon-moederboom

0

bomen en struiken

icon-aanplant

0 0

plantperiode

icon-boeren

0

deelnemende agrariërs

Waarom is het nodig om meer landschapselementen te planten?

De afgelopen eeuw is zo’n 60% van de landschapselementen in Nederland verdwenen. Dat heeft grote gevolgen voor de natuur. Zo dragen landschapselementen zoals bomen en heggen bij aan een beter klimaat. Ze nemen CO2 op en vangen stikstof en fijnstof af. Ook zijn ze ontzettend belangrijk voor de biodiversiteit. Talloze planten en dieren leven in en rondom landschapselementen, zoals bijen, vlinders, vogels en allerlei kleine zoogdieren.

Bovendien hebben landschapselementen een positieve impact op onze leefomgeving. Ze zorgen onder andere voor een gezonde bodem, de afvoer van regenwater, schaduw op hete dagen én voor een aantrekkelijk landschap voor ons allemaal. Genoeg redenen dus om de aanplant van landschapselementen te steunen!

landschapselementen-mobiel

Wat gaan we doen in Drenthe?

In Drenthe zijn er volop kansen om meer landschapselementen te planten op het terrein van agrariërs. Daarom steunen we het programma Duurzaam Boeren Drenthe. Dit programma helpt boeren bij de overgang naar kringlooplandbouw (een vorm van duurzame landbouw). Bovendien wil Duurzaam Boeren Drenthe bijdragen aan meer biodiversiteit en een betere landschapskwaliteit in Drenthe.

Het aanplanten van landschapselementen is een manier om dat te doen. Daarom kunnen boerenbedrijven in Drenthe zich aanmelden bij Duurzaam Boeren Drenthe. Zij krijgen vervolgens de mogelijkheid om samen met ons bomen en heggen op hun terrein te planten. Denk hierbij aan landschapselementen zoals heggen, bomenlanen, hoogstamboomgaarden of bossingels.

Een plan op maat

Landschapsbeheer Drenthe zal samen met de boeren een plan op maat maken. Zo weten de boeren precies welke bomen en struiken ze op hun terrein kunnen planten en hoe ze die de komende jaren kunnen beheren. Welke bomen en struiken ze planten, hangt af van de exacte locatie. Maar wat vaststaat is dat het inheemse en streekeigen soorten zijn, die thuishoren in het Drentse landschap.

Vanuit Trees for All zijn we betrokken om onze kennis en expertise te delen. Daarnaast blijven wij minimaal tien jaar betrokken bij het project om de aanplant te monitoren. Want een boom plant je niet voor even, maar voor het leven!

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

11. Sustainable cities and communities
13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals

Waar gaan we planten?

De bomen en struiken krijgen een plek op het terrein van zo’n 15 agrariërs uit de provincie Drenthe.

Onze samenwerkingspartners

Binnen dit project werken we samen met Landschapsbeheer Drenthe. Deze stichting zet zich in voor het behoud, beheer en de ontwikkeling van het Drentse landschap. Daarnaast is de provincie Drenthe betrokken om dit project mede mogelijk te maken. Zowel Landschapsbeheer Drenthe als de provincie Drenthe zijn mede-initiatiefnemer van het programma Duurzaam Boeren Drenthe.

logo-duurzaam-boeren-drenthe

knotwilgen
houtsingels
bomenrij-landschapselementen
heggenlandschap
bomenrijen-houtsingels