Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
twiske-green-friday-forest

Green Friday Forest 2023

Trees for All laat op Black Friday een groen tegengeluid horen met de Green Friday beweging. Samen met duizenden consumenten en bedrijven laten we Black Friday deals links liggen. In plaats daarvan planten we onder andere een Green Friday Forest in Het Twiske, vlakbij Amsterdam. Plant je mee?

Status: Afgerond project

Bosaanplant in Het Twiske

Op 24 november is het weer Black Friday: de dag waarop schreeuwende kortingen ons om de oren vliegen. Deze dag zorgt voor veel overconsumptie en heeft daarmee een grote, negatieve impact op de aarde. Daarom maakt Trees for All van Black Friday, Green Friday!

Op deze dag gaan we onder andere een Green Friday Forest planten in recreatiegebied Het Twiske, vlakbij Amsterdam. En jij kunt helpen door een boom te doneren!

Extra leuk: de bomen die je doneert, kun je deze zelf komen planten tijdens het Green Friday Forest Event op vrijdag 24 november 2023. Dit is niet verplicht, maar wel een onvergetelijke ervaring! Je kunt bij je donatie aangeven of je wilt meeplanten of niet.

Deelnemen met jouw bedrijf? Ga dan naar de Green Friday pagina voor bedrijven.

Plant bomen in het Green Friday Forest

Wil je als bedrijf bomen doneren voor Green Friday? Ga dan naar de pagina voor bedrijven.

Plant jouw Green Friday bomen

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
icon-moederboom

0

bomen en struiken

icon-boomsoorten

0

soorten bomen en struiken

icon-aanplant

0 0

plantperiode

Waarom gaan we bomen planten in Het Twiske?

Op Green Friday planten we een Green Friday Forest in Het Twiske, een prachtig natuur- en recreatiegebied vlakbij Amsterdam. Veel mensen genieten hier van de rust, natuur en buitenactiviteiten. Bovendien is Het Twiske een beschermd Natura 2000 gebied, waar elk jaar duizenden watervogels overwinteren. Een bijzondere omgeving dus!

Op dit moment vind je in Het Twiske nog veel verschillende, kleine stukken bos, die van elkaar gescheiden zijn door graslanden. Een deel van deze bosjes willen we met elkaar verbinden, versterken en verder uitbreiden. Daarom gaan we een aantal graslanden omvormen naar bos, zodat er grotere, aaneengesloten stukken natuur ontstaan.

Daarnaast is de variatie aan boom- en struiksoorten in Het Twiske op dit moment beperkt. Er groeien vooral elzen, wilgen en berken. Daarom gaan we 12 verschillende soorten bomen en struiken toevoegen op de plantlocaties. Zo stimuleren we de biodiversiteit en zorgen we voor sterkere bossen die nu een in de toekomst tegen een stootje kunnen!

twiske-green-friday-forest
twiske-green-friday-forest

We planten bomen op grasvelden tussen bestaande stukjes bos. Zo creëren we grotere, aaneengesloten stukken bos in Het Twiske.

Plant mee

Wat gaat Trees for All doen?

We willen in totaal 7.425 bomen en struiken planten in Het Twiske. We kiezen voor soorten zoals zomereik, gewone linde, gewone es en walnoot, wilde lijsterbes, eenstijlige meidoorn, gele kornoelje, hazelaar en sleedoorn.

Al deze bomen en struiken zijn inheems en streekeigen. Dat betekent dat ze van nature in de omgeving van Het Twiske voorkomen óf al jarenlang bewijzen dat ze hier goed kunnen groeien. Hierdoor hebben ze een extra positieve invloed op de biodiversiteit. Allerlei planten en dieren die afhankelijk zijn van deze bomen, zullen er in de loop der jaren op af komen, zoals vleermuizen, uilen en verschillende soorten insecten.

Daarnaast zijn gevarieerde bossen beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte, ziektes en plagen. Krijgt één soort het zwaar? Dan houden de andere soorten het bos in stand. Ook de aangrenzende bosjes worden sterker dankzij de aanplant. De nieuwe boom- en struiksoorten zullen hun zaden in de loop der jaren verspreiden in de omliggende natuur, waardoor ook daar meer variatie ontstaat. Fijn voor mens én dier!

Overigens gaan we niet alle graslanden omvormen naar bos. Sommige graslanden hebben een functie als bloemrijk grasland, waar allerlei grassen, wilde planten en bloemen groeien. Dit zijn populaire plekken voor bijen, vlinders en andere insecten. En juist de afwisseling tussen deze open landschappen en bossen is erg goed voor de biodiversiteit.

sleedoorn
winterlinde
Zomereik
meidoorn

We planten in Het Twiske boom- en struiksoorten die daar nog niet veel voorkomen, maar er wel thuishoren. Denk aan (van links naar rechts) sleedoorn, winterlinde, zomereik en meidoorn.

Waar gaan we de bomen planten?

We planten de bomen en struiken op drie verschillende percelen in Het Twiske. Samen vormen zij ongeveer één hectare grond. Het Twiske is een geliefde plek waar veel mensen vanuit de stad naartoe komen om te genieten van rust en natuur. Ook zijn er volop mogelijkheden om te fietsen, wandelen, zwemmen en varen.

Onze samenwerkingspartner

Binnen dit project werken we samen met Recreatie Noord-Holland. Deze organisatie zet zich in voor een aantrekkelijke, groene omgeving in de provincie Noord-Holland. Een omgeving met volop mogelijkheden voor recreatie en ontspanning, waarbij een goede balans tussen natuur en recreatie voorop staat.

Wij vinden het fantastisch dat we dankzij deze partner de kans hebben om vlakbij Amsterdam bomen te planten. Zien we jou ook op Green Friday in het Green Friday Forest?

Plant mee

“In Het Twiske zijn nog een paar plekken beschikbaar voor nieuw groen. De nieuwe bomen dragen bij aan nog meer biodiversiteit in dit prachtige gebied!”

– Marco Woudstra, Recreatie Noord Holland