Gemeente Bergen op Zoom
Trees for All steunt de gemeente Bergen op Zoom bij de aanplant van nieuw bos, het herstel van ziek bos en de aanleg van landschapselementen. Samen gaan we voor een groene gemeente!
Trees for All steunt de gemeente Bergen op Zoom bij de aanplant van nieuw bos, het herstel van ziek bos en de aanleg van landschapselementen. Samen gaan we voor een groene gemeente!
nieuwe bomen en struiken
plantperiode
aantal soorten
In de gemeente Bergen op Zoom lijden verschillende bossen aan essentaksterfte. Deze schimmelziekte heeft een groot deel van de essen in Nederland aangetast. Het probleem hierbij is dat er in het verleden veel bossen zijn aangeplant die maar uit één of enkele boomsoorten bestaan, zoals de es. Zulke monoculturen zijn extra gevoelig voor ziektes. Raakt één boom besmet, dan zal deze al snel het hele bos ‘aansteken’.
Bij Trees for All vinden we het daarom heel belangrijk om gemengde bossen te planten, met verschillende bomen en struiken. Zulke gevarieerde bossen zijn een stuk beter bestand tegen ziektes en plagen. Bovendien is een gevarieerd bos veel beter voor de biodiversiteit: allerlei verschillende soorten planten en dieren zullen zich hier thuis voelen. Denk aan uilen, spechten, boommarters en eekhoorns.
Ook binnen de bebouwde kom zijn bomen van belang. Meer groen in de stad zorgt voor schaduw en verkoeling, haalt CO2 uit de lucht, vangt water op en kan ook de luchtkwaliteit verbeteren. Bomen zorgen dus voor een klimaatbestendige en duurzame omgeving voor de inwoners. Een ander voordeel is dat meer groen positief effect heeft op onze gezondheid.
Daarom helpen we de gemeente Bergen op Zoom bij de aanplant van nieuw bos, het herstel van zieke bossen en de aanleg van stedelijk groen. Zo breiden we samen de hoeveelheid bomen in Nederland uit en verbinden we bestaande natuur met elkaar. Met als resultaat: een beter klimaat, meer biodiversiteit en een groene en gezonde gemeente!
We hebben verschillende soorten bomen en struiken geplant in (nieuwe) bosgebieden, zoals zomerlinde, winterlinde, veldesdoorn, haagbeuk en zoete kers. Dit zijn inheemse soorten die thuishoren in deze omgeving en daarmee veel meerwaarde hebben voor de biodiversiteit. Hetzelfde geldt voor de struiken die we planten, zoals gewone vogelkers, meidoorn en vuilboom.
Naast de aanplant van bos, hebben we ook landschapselementen geplant in Bergen op Zoom. Dit zijn bomen en heggen die van nature veel in ons land voorkomen, maar steeds meer uit beeld zijn verdwenen. De landschapselementen hebben veel waarde voor de lokale biodiversiteit. Bovendien zorgen ze voor een aantrekkelijk en groen landschap.
Daarnaast gingen we aan de slag met de beplanting langs wegen. Zowel binnen als buiten de bebouwde kom hebben we bomenlanen geplant met winterlinde en gewone esdoorn. Er zijn nieuwe bomenlanen bijgekomen en we hebben bestaande lanen hersteld waarin gaten zijn gevallen. Deze lanen zijn belangrijk voor de kwaliteit van het landschap en zeker ook voor de biodiversiteit.
We planten de bomen binnen en buiten de bebouwde kom van de gemeente Bergen op Zoom. Buiten de bebouwde kom planten we nieuw bos, bomenlanen en herstellen we ziek bos. Binnen de bebouwde kom krijgen landschapselementen als heggen en kleine bosjes een plek.
Binnen dit project werken we samen met de gemeente Bergen op Zoom. De gemeente is de eigenaar van de grond waar we de bomen planten.
– Hans Peter Verroen, wethouder Gemeente Bergen op Zoom