Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
bosuil

Dalerpeel

In het Drentse Dalerpeel gaan we een voormalige akker omvormen naar bos. We planten bijna 12.000 bomen voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en een groene leefomgeving.

Status: Actueel project

Gefinancierd

Van kale akker naar gevarieerd bos in Drenthe

Tijdens de winter van 2023-2024 gaan we samen met Staatsbosbeheer en het Buitenfonds nieuw bos in Nederland planten. Op een voormalige akker in het Drentse Dalerpeel gaan in totaal 11.733 bomen de grond in. Zo brengen we de natuur op deze akker weer tot leven!

Het nieuwe bos dat we gaan planten, verbindt twee bestaande bosgebieden met elkaar. Hierdoor kunnen planten en dieren zich in de toekomst een stuk veiliger verplaatsen én zich makkelijker voortplanten. Bovendien slaan de bomen CO2 op en versterken ze de omliggende natuur in Drenthe. Win-win-win!

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in

icon-moederboom

0

bomen en struiken

0

hectare

icon-aanplant

0 0

plantperiode

Waarom steunen we dit project?

De wereld heeft meer bos nodig. En Nederland ook! De Rijksoverheid wil vóór 2030 in totaal 37.000 hectare nieuw bos aanleggen in Nederland. Het doel van deze Bossenstrategie is de kwaliteit van onze bestaande bossen verbeteren én de hoeveelheid bos in Nederland verder uitbreiden. Daar dragen we vanuit Trees for All graag aan bij met dit project in Drenthe.

De voordelen van bomen zijn eindeloos. Ze nemen CO2 op en vangen stikstof en fijnstof af. Ook zorgen ze voor water, schone lucht, zuurstof en voedsel. En ze zijn het leefgebied van talloze planten en dieren. Door meer bos te planten, neemt de biodiversiteit dus toe. Zo zorgen bomen voor een groene en gezonde leefomgeving voor iedereen.

bosuil
ree
boommarter
vliegend-hert
vuursalamander
specht

Het nieuwe bos heeft een positieve invloed op de biodiversiteit. Voorbeelden van dieren die baat hebben bij het bos zijn (van links naar rechts) bosuilen, reeën, boommarters, het vliegend hert, vuursalamanders en spechten.

Wat gaan we in Dalerpeel doen?

In totaal gaan we 11.733 bomen en struiken planten in Dalerpeel. Dat betekent dat we 2,6 hectare nieuw bos planten, wat neerkomt op bijna 4 voetbalvelden!

Het gaat om verschillende inheemse boom- en struiksoorten, zoals zachte berk, zoete kers, zwarte els, winterlinde, zomereik, hazelaar, meidoorn en vuilboom. Een bos met een mix aan soorten is namelijk beter bestand tegen droogte, ziektes of plagen dan een bos met één of enkele boomsoorten. Krijgt één soort het zwaar? Dan zullen de overige bomen het bos in stand houden.

Bovendien trekt een divers bos veel verschillende soorten planten en dieren aan. Denk aan vogels, zoogdieren of schimmels. Maar ook aan insecten, zoals bijen en vlinders. En die hebben we weer nodig voor de bestuiving van onze planten en bloemen!

slak-hazelaar
winterlinde
zwarte-els
zachte-berk-blad

Van links naar rechts: hazelaar, winterlinde, meidoorn, zwarte els en zachte berk.

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals

Waar gaan we planten?

De bomen krijgen een plek op een voormalige akker in Dalerpeel in Drenthe. Deze locatie ligt vlakbij natuurgebied het Dalerpeel. Een prachtige plek, waar we de Drentse natuur met dit project verder versterken en uitbreiden!  

Doelen van dit project

  • Het versterken en uitbreiden van bossen in Nederland

  • Het aanleggen van sterke natuur die bestand is tegen (de gevolgen van) klimaatverandering

  • Het behouden, versterken én uitbreiden van de biodiversiteit (de hoeveelheid verschillende soorten planten en dieren)

  • Het versterken van de Nederlandse landschappen

Onze samenwerkingspartners

Binnen dit project werken we samen met Staatsbosbeheer en het Buitenfonds (de steunstichting van Staatsbosbeheer).

staatsbosbeheer
logo-buitenfonds