Dalerpeel

Samen met Staatsbosbeheer en het Buitenfonds planten we meer dan 11.000 bomen in Dalerpeel in Drenthe. We vormen een kale akker om naar een bos met allerlei soorten bomen en struiken. Plant je mee?

Status: Actueel project

Van kale akker naar gevarieerd bos in Drenthe

Tijdens de winter van 2022-2023 planten we samen met Staatsbosbeheer en het Buitenfonds nieuw bos in Nederland. In totaal gaat het om 60.493 bomen, verspreid over ruim 14 hectare grond. Dat betekent dat er bijna 21 voetbalvelden aan bos bij komen!

Een deel van deze bomen planten we in Dalerpeel in Drenthe. Op een voormalige akker gaan in totaal 11.733 bomen de grond in. Zo komt de natuur op deze kale locatie weer tot leven. Het nieuwe bos is de ontbrekende schakel tussen twee bestaande bosgebieden. Hierdoor kunnen planten en dieren zich straks een stuk veiliger verplaatsen en zich makkelijker voortplanten. Bovendien slaan de bomen CO2 op én versterken ze de omliggende natuur in Drenthe. Win-win-win!

Plant mee in onze bosprojecten

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in

icon-moederboom

0

bomen en struiken

icon-hectare-bos

0

hectare

icon-aanplant

0 0

plantperiode

Waarom is dit project nodig?

De wereld heeft meer bos nodig. En Nederland ook! De Rijksoverheid wil vóór 2030 in totaal 37.000 hectare nieuw bos aanleggen in Nederland. Het doel van deze Bossenstrategie is de kwaliteit van onze bestaande bossen verbeteren én de hoeveelheid bos in Nederland verder uitbreiden. Daar dragen we vanuit Trees for All graag aan bij!

De voordelen van bomen zijn eindeloos. Ze nemen CO2 op en vangen stikstof en fijnstof af. Ook zorgen ze voor water, schone lucht, zuurstof en voedsel. En ze zijn het leefgebied van talloze planten en dieren. Door meer bos te planten, neemt de biodiversiteit dus toe. Zo zorgen bomen voor een groene en gezonde leefomgeving voor iedereen.

Voorbeelden van dieren die baat hebben bij meer bos zijn (van links naar rechts) eekhoorns, bosuilen, reeën, boommarters, het vliegend hert, vuursalamanders en spechten:

bosuil
ree
boommarter
vliegend-hert
vuursalamander
specht

Wat gaan we doen in Dalerpeel?

We planten in totaal 11.733 bomen en struiken in Dalerpeel. Daarmee leggen we 2,6 hectare nieuw bos aan, wat neerkomt op bijna 4 voetbalvelden!

We planten verschillende inheemse boom- en struiksoorten, zodat er een gevarieerd bos ontstaat. Een gevarieerd bos is namelijk beter bestand tegen droogte, ziektes of plagen dan een bos met één of enkele boomsoorten. Krijgt één soort het zwaar in een gevarieerd bos? Dan zullen de overige bomen het bos in stand houden.

Bovendien trekt een divers bos veel verschillende soorten planten en dieren aan. Denk aan vogels, zoogdieren of schimmels. Maar ook aan insecten, zoals bijen en vlinders. En die hebben we weer nodig voor de bestuiving van onze planten en bloemen.

Welke bomen planten we?

In Dalerpeel planten we bomen zoals zachte berk, zoete kers, zwarte els, winterlinde en zomereik. Ook struiksoorten krijgen een plek in het nieuwe bos, zoals hazelaar, meidoorn en vuilboom. Dit zijn allemaal soorten die oorspronkelijk in Nederland voorkomen en die goed in deze omgeving passen. Zo ontstaat een sterk en gezond bos dat tegen een stootje kan!

slak-hazelaar
winterlinde
zwarte-els
zachte-berk-blad

Van links naar rechts: hazelaar, winterlinde, meidoorn, zwarte els en zachte berk.

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals

Waar gaan we planten?

We planten bomen op een voormalige akker in Dalerpeel in Drenthe. De plantlocatie ligt vlakbij natuurgebied het Dalerpeel. Een prachtige plek om de Drentse natuur verder te versterken en uit te breiden!  

Onze doelen

  • Het versterken en uitbreiden van bossen in Nederland

  • Het aanleggen van sterke natuur die bestand is tegen (de gevolgen van) klimaatverandering

  • Het behouden, versterken én uitbreiden van de biodiversiteit (de hoeveelheid verschillende soorten planten en dieren)

  • Het versterken van de Nederlandse landschappen

Onze samenwerkingspartners

Binnen dit project werken we samen met Staatsbosbeheer en het Buitenfonds (de steunstichting van Staatsbosbeheer). In de winter van 2022-2023 planten we met deze projectpartners op nog drie locaties in Nederland nieuw bos. We doen dit in Reutum (Overijssel), Leersum (Utrecht) en Groote Peel (Noord-Brabant). Help je ons om van deze projecten een succes te maken? Alle boompjes helpen!

staatsbosbeheer
logo-buitenfonds