Dataflex: "We hopen dat CO2-compensatie uiteindelijk niet meer nodig is"
Onze partner Dataflex vertelt over de samenwerking met Trees for All.
Onze partner Dataflex vertelt over de samenwerking met Trees for All.
Bij Trees for All zetten we ons elke dag in voor een bosrijke wereld. Maar dat kunnen we niet alleen! Daarom zijn we blij met de steun van onze bedrijfspartners, zoals Dataflex. Dataflex ontwerpt producten waarmee je je werkplek ergonomisch kunt inrichten. Behalve de kwaliteit van de producten, zijn ook de duurzaamheidsambities van Dataflex hoog. Hoe werkt deze organisatie aan een betere wereld? We spreken erover met eigenaar Roderik Mos en sustainability ambassador Sophia Kleesattel.
Van standaarden voor je monitor tot voetsteunen voor een goede werkhouding: bij Dataflex ben je voor ergonomische producten aan het juiste adres. De organisatie ontwerpt niet alleen kwalitatief hoogwaardige producten, maar doet dit ook nog eens met een grote passie voor duurzaamheid.
“Toen ik dit familiebedrijf zo’n tien jaar geleden overnam van mijn vader, was er de sterke wens om het bedrijf verder te verduurzamen”, vertelt Roderik. “Maar iedereen kan roepen dat hij duurzaam bezig is. Daarom wilden wij exact weten wat onze impact op het milieu is. En vooral: wat we daaraan kunnen doen. Meten is weten.”
Om die reden startte Dataflex in 2012 met een onderzoek naar de CO2-uitstoot van het bedrijf. Ook werd de milieu-impact van alle producten inzichtelijk gemaakt met zogenoemde Life Cycle Assesments (LCA’s ). Hierin staat bijvoorbeeld welke grondstoffen nodig zijn om een product te maken. Maar ook hoeveel water, energie en elektriciteit de productie kost en wat de impact van het transport is.”
Roderik Mos, eigenaar Dataflex
Dataflex is de eerste fabrikant van ergonomische accessoires ter wereld die zulke LCA’s voor producten publiceert. “Daaruit blijkt dat het maken van onze producten de meeste negatieve impact heeft op het milieu”, licht Roderik toe. “We zijn afhankelijk van fabrikanten en leveranciers in andere Europese landen en in Azië. Lokaal produceren is beter voor het klimaat, maar nog lang niet altijd mogelijk. En hoewel we iedere dag stappen zetten, kunnen we een wereldwijde keten niet van de ene op de andere dag volledig verduurzamen. Daarom onderzoeken we continu aan welke knoppen we wél kunnen draaien.”
Het compenseren van de jaarlijkse CO2-uitstoot is een van die knoppen. Zodoende kwam Dataflex in 2020 in contact met Trees for All. “Maar onze uitstoot compenseren heeft alleen nut als we tegelijkertijd ook onze uitstoot omlaag brengen”, benadrukt Roderik. “Daarom gaan we met samenwerkingspartners en leveranciers in gesprek. Kun je overstappen op groene stroom of groen transport? Kunnen we producten zo ontwerpen dat ze van nature een lagere of negatieve CO2-uitstoot hebben? Of het aandeel gerecyclede materialen in producten verhogen?”
Daarnaast is Dataflex hard op weg om geretourneerde producten nieuw leven in te blazen door ze te repareren en op te knappen. “We begonnen met een paar honderd refurbished producten, maar inmiddels zijn het er al een paar duizend”, vertelt Roderik. “Zo werken we in kleine stappen naar een gesloten productieketen toe, waarbij we zo min mogelijk materialen en grondstoffen verspillen. Uiteindelijk hopen we zelfs helemaal geen CO2-uitstoot meer te hebben, waardoor compensatie niet meer nodig is.”
Met deze grondige aanpak heeft Dataflex een voortrekkersrol binnen de sector. En hoe mooi dat ook klinkt; dit is niet altijd een even dankbare rol. Roderik noemt het ook wel het Calimero-effect. “Als je voorop loopt, kun je jezelf klein voelen omdat anderen nog jaren nodig hebben om daar te komen waar jij al bent.”
Gelukkig is er steeds meer vraag naar duurzame producten, weet ook Sophia. “Daarom communiceren wij actief over de manier waarop onze producten gemaakt zijn en hoe ze in elkaar zitten. Wij vinden dat heel belangrijk. Maar onze klanten kiezen soms toch voor de goedkopere optie. Dan blijkt dat ze duurzaamheid toch net iets minder belangrijk vinden dan wij.”
Sophia Kleesattel, sustainability ambassador Dataflex
Hoewel dat lastig is, weerhoudt het Dataflex er niet van om door te gaan op de groene weg. Roderik: “De intrinsieke motivatie om duurzaam te werken zit helemaal verworven in onze bedrijfscultuur. Zelf reed ik als kleine jongen al met een skelter en boedelbak door de buurt om zwerfafval uit greppels te halen. Het zat er al op jonge leeftijd in.”
Bovendien is er progressie te zien. Sophia: “Steeds meer bedrijven brengen hun duurzaamheidsprestaties in kaart. Wij vragen onze partners actief naar hun milieu-impact voor onze eigen rapportages. En hoe meer partijen in de markt dat doen, hoe meer leveranciers en fabrikanten gestimuleerd worden om óók een duurzame weg in te slaan.”
Alle inspanningen hebben er in elk geval toe geleid dat Dataflex zichzelf vanaf januari 2023 een Benefit Corporation (B Corp) mag noemen. Met de B Corp-certificering sluit Dataflex zich aan bij de wereldwijde koplopers als het gaat om sociale en ecologische duurzame bedrijfsprestaties.
“We zitten nu in de laatste fase”, vertelt Sophia. “En ondertussen gaan we natuurlijk gewoon door met het verder verduurzamen. Het is fijn om daarin samen op te trekken met Trees for All, die gecertificeerde projecten aanbiedt voor CO2-compensatie. Ook waarderen wij het enorm dat de communicatie over deze projecten en resultaten zo transparant is. Dat maakt ons trots om samen bij te dragen aan een bosrijke wereld en over onze samenwerking te communiceren.”
Bij Trees for All zijn we trots om samen te werken met deze bedrijven die hun verantwoordelijkheid nemen voor hun omgeving. Zo werken we samen aan een groene en gezonde wereld voor iedereen. Wil jij dat ook? Bekijk de mogelijkheden voor bedrijven.