Leeuw in het Vastgoedbos | ING REF

De oranje leeuw van ING kleurt groen! Sinds dit jaar is ING Real Estate Finance (ING REF) gestart met het Vastgoedbos: een bos dat geplant is namens én met de vastgoedwereld. En dat doet de vastgoedafdeling van ING samen met Trees for All.

ING REF heeft een duidelijke ambitie om te verduurzamen. De vastgoedafdeling verstrekt alleen nog maar financieringen aan verduurzamend vastgoed of aan vastgoed met een verduurzamingsplan. Al ruim 80% van de gefinancierde kantoren uit de portefeuille heeft nu een energielabel A, B of C. Daarmee is ING REF één van de koplopers in de vastgoedsector.

Gebouwen vergroenen

“We zetten vol in op verduurzaming en CO2-reductie”, vertelt Bas Bordewijk, Sustainability Expert bij ING REF. “Wij vinden het belangrijk dat de gebouwde omgeving in Nederland nog veel groener wordt. Het liefst Paris Proof.” Dat wil zeggen dat een gebouw (bijna) geen CO2 meer uitstoot. Bas: “Wij hebben 2040 als deadline gesteld voor zowel onze eigen huur- en eigendomspanden als de panden van onze klanten.”

ING

Hein Wegdam, Head of ING Real Estate Finance, en Bas Bordewijk, Sustainability Expert bij ING REF

Uitstoot reduceren

Om dit doel te behalen, reduceert ING REF de uitstoot van de gebouwen die ze financiert. Daarnaast wil de vastgoedafdeling ook compenseren wat niet gereduceerd kan worden. En zo werd het idee voor het Vastgoedbos geboren. Een bos dat geplant is namens én met de vastgoedwereld.

Maar zo’n bos planten, kan ING REF niet alleen. Daarom ging de vastgoedafdeling op zoek naar een partner die haar doelstelling begreep en erin kon bijstaan. “Voorop stond dat de partner handelt vanuit een intrinsieke motivatie om de wereld te vergroenen”, licht Bas toe. Ook het mondiale aspect was belangrijk. Want de wereld verder helpen kan volgens de initiatiefnemers alleen met een wereldwijde aanpak. Op basis van deze uitgangspunten kwam ING REF uit bij Trees for All.

Het Vastgoedbos

ING REF zorgt voor de financiering van bomen en voor donateurs. De bomen planten wij vervolgens in Nederland en in Bolivia. Het doel is om in Nederland 75.000 bomen te planten. De eerste 30.000 bomen staan inmiddels in Limburg in de grond.

Voor de gecertificeerde CO2-compensatie is gekozen voor een locatie waar grotere plantvolumes mogelijk zijn. En waar het planten van bomen tegelijkertijd brede sociaaleconomische impact heeft. Daarom is er uiteindelijk gekozen voor ons CO2-compensatieproject in Bolivia. Hier krijgen boeren trainingen om nieuw inheems bos te planten, in combinatie met koffie- en cacao. Deze duurzame vorm van boslandbouw noemen we ook wel agroforestry.

Een oproep naar de vastgoedwereld

“ING REF financiert het Vastgoedbos op drie manieren,” legt Bas uit. “Allereerst zijn we actief op zoek naar ambassadeurs die het bos willen steunen. Daarnaast koppelen we het Vastgoedbos aan het afsluiten van nieuwe leningen. We verlagen de afsluitprovisie met 500 euro, mits de klant zelf 1.000 euro bijdraagt aan het Vastgoedbos. Datzelfde principe passen we toe op het verlengen van leningen. De verlengingsprovisie wordt verlaagd met 175 euro wanneer de klant een donatie van 350 euro doet. Door het geven van ‘korting’ in plaats van dat ING zelf doneert, komen de certificaten en het fiscale voordeel volledig toe aan onze klanten.”

Hoewel het Vastgoedbos geïnitieerd is door ING REF, is het niet exclusief voor ING-klanten. Bas: “Ook andere partijen op de Nederlandse vastgoedmarkt zijn van harte welkom om deel uit te maken van ons initiatief. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Of beter gezegd hoe meer donateurs, hoe meer bomen, hoe groter het Vastgoedbos en hoe meer impact we maken.”