Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
ING

Het vastgoedbos van ING Real Estate Finance

Sinds 2021 is ING Real Estate Finance (ING REF) gestart met het Vastgoedbos: een bos dat namens én met de vastgoedwereld is geplant. Zo draagt de vastgoedafdeling van ING een steentje bij aan een duurzamere vastgoedwereld.

Koploper

ING REF heeft een duidelijke ambitie om te verduurzamen. De vastgoedafdeling van ING verstrekt alleen nog maar financieringen aan verduurzamend vastgoed of aan vastgoed met een verduurzamingsplan. Al ruim 80% van de gefinancierde kantoren uit de portefeuille heeft nu een energielabel A, B of C. Daarmee is ING REF één van de koplopers in de vastgoedsector.

Gebouwen vergroenen

“We zetten vol in op verduurzaming en CO2-reductie”, vertelt Bas Bordewijk, Sustainability Expert bij ING REF. “Wij vinden het belangrijk dat de gebouwde omgeving in Nederland nog veel groener wordt. Het liefst Paris Proof.” Daarmee bedoelt hij dat een gebouw (bijna) geen CO2 meer uitstoot. Bas: “Wij hebben 2040 als deadline gesteld. Het gaat daarbij om onze eigen huur- en eigendomspanden, maar ook om de panden van onze klanten.”

ING

Hein Wegdam, Head of ING Real Estate Finance, en Bas Bordewijk, Sustainability Expert bij ING REF

Uitstoot reduceren

Om dat doel te behalen, reduceert ING REF de uitstoot van de gebouwen die ze financiert. Daarnaast wil de vastgoedafdeling de resterende CO2-uitstoot compenseren. Zo werd het idee voor het Vastgoedbos geboren: een bos dat wordt geplant namens én met de vastgoedwereld.

Maar zo’n bos planten, kan ING REF niet alleen. Daarom ging de vastgoedafdeling op zoek naar een partner die haar doelstelling begreep en hierin kon bijstaan. “Voorop stond dat de partner handelt vanuit een intrinsieke motivatie om de wereld te vergroenen”, licht Bas toe. “Ook het mondiale aspect vonden we belangrijk.” Want de wereld verder helpen kan volgens de initiatiefnemers alleen met een wereldwijde aanpak. En zo kwam ING REF uit bij Trees for All.

Het Vastgoedbos

ING REF zorgt voor de financiering van bomen en voor de donateurs. Trees for All plant de bomen vervolgens in Nederland en in Bolivia. Het doel is om in Nederland 75.000 bomen te planten. De eerste 30.000 bomen staan inmiddels in Limburg in de grond. Voor de gecertificeerde CO2-compensatie is gekozen voor het CO2-compensatieproject in Bolivia. Hier krijgen boeren trainingen om nieuw inheems bos te planten, in combinatie met koffie- en cacao. Deze duurzame vorm van boslandbouw noemen we ook wel agroforestry.

Een oproep naar de vastgoedwereld

“ING REF financiert het Vastgoedbos op drie manieren,” legt Bas uit. “Allereerst zijn we actief op zoek naar ambassadeurs die het bos willen steunen. Daarnaast koppelen we het Vastgoedbos aan het afsluiten van nieuwe leningen. We verlagen de afsluitprovisie met € 500,- als de klant zelf € 1.000,- bijdraagt aan het Vastgoedbos.”

Datzelfde principe past ING REF toe bij het verlengen van leningen. Bas: “We verlagen de verlengingsprovisie met € 175,- wanneer onze klant een donatie van € 350,- doet. Doordat we korting geven in plaats van zelf te doneren, komen de certificaten en het fiscale voordeel volledig toe aan onze klanten.”

Hoewel het Vastgoedbos geïnitieerd is door ING REF, is het niet exclusief voor ING-klanten. Bas: “Ook andere partijen op de Nederlandse vastgoedmarkt zijn van harte welkom om deel uit te maken van ons initiatief. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Of beter gezegd hoe meer donateurs, hoe meer bomen. En hoe groter het Vastgoedbos, hoe meer impact we maken.”