Leeuw in het Vastgoedbos | ING REF

De oranje leeuw van ING kleurt groen. Sinds dit jaar is ING Real Estate Finance, ook wel ING REF genoemd, gestart met het Vastgoedbos. En dat doen ze samen met Trees for All.

ING REF heeft een duidelijke ambitie om te verduurzamen. De vastgoedafdeling van ING verstrekt alleen nog maar financieringen aan verduurzamend vastgoed en/of aan vastgoed voorzien van een verduurzamingsplan. Zo is al ruim 80% van de gefinancierde kantorenportefeuille voorzien van een energielabel A, B of C en daarmee is ING REF één van de koplopers in de vastgoedsector.

”We zetten vol in op verduurzaming en CO2-reductie” stelt Bas Bordewijk, Sustainability Expert bij ING REF. “Wij vinden het belangrijk dat de gebouwde omgeving in Nederland nog veel groener wordt. Het liefst Paris Proof, dat wil zeggen dat een gebouw (bijna) geen CO2 meer uitstoot. Wij hebben 2040 als deadline gesteld voor zowel onze eigen panden (huur en in eigendom) als de panden van onze klanten.” Om dit doel te behalen reduceert ING REF de uitstoot van door haar gefinancierde gebouwen en wil ze nu ook compenseren wat niet gereduceerd kan worden.

Het idee was geboren: ING REF wil het Vastgoedbos planten. Een bos namens en met de vastgoedwereld. Maar dat kunnen ze niet alleen.

ING

Hein Wegdam, Head of ING Real Estate Finance, en Bas Bordewijk, Sustainability Expert bij ING REF

Het Vastgoedbos

Dus ging ING REF opzoek naar een partner die haar doelstelling begreep en erin kon bijstaan. “Hierbij stond voorop dat echt wordt gehandeld vanuit intrinsieke motivatie,” zegt Bas. Ook niet onbelangrijk was het mondiale aspect. De wereld verder helpen kan alleen met een wereldwijde aanpak. Op basis van deze uitgangspunten kwam ING REF uit bij stichting Trees for All.

ING REF zorgt voor zowel de financiering als donateurs van bomen, die door ons worden geplant in zowel Nederland als Bolivia. Het doel is om in Nederland 75.000 bomen te planten, de eerste 30.000 bomen worden geplant in Limburg. Voor de gecertificeerde CO2-compensatie is gekozen voor een locatie waar grotere volumes mogelijk zijn en er ook bredere sociaaleconomische impact gemaakt kan worden: het project in Bolivia waar zo’n 170 ha bos en agroforestry wordt gerealiseerd.

Een oproep naar de vastgoedwereld

“ING REF financiert het Vastgoedbos op drie manieren,” legt Bas uit. “Allereerst zijn we actief opzoek naar ambassadeurs die het bos willen steunen. Daarnaast koppelen we het Vastgoedbos aan het afsluiten van nieuwe leningen. We verlagen de afsluitprovisie met 500 euro, mits de klant zelf 1000 euro bijdraagt aan het Vastgoedbos. Datzelfde principe wordt ook toegepast op het verlengen van leningen: de verlengingsprovisie wordt verlaagd met 175 euro wanneer de klant een donatie van 350 euro doet. Door het op deze manier te doen, dus middels het verlenen van ‘korting’ in plaats van dat ING zelf doneert, komen de certificaten en fiscale voordeel volledig toe aan onze klanten.”

Hoewel het Vastgoedbos geïnitieerd is door ING REF, is het niet exclusief voor ING-klanten. Bas: “Ook andere partijen op de Nederlandse vastgoedmarkt zijn van harte welkom om deel uit te maken van ons initiatief. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Of beter: hoe meer donateurs, hoe meer bomen, hoe groter het Vastgoedbos en hoe meer impact.”