Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
smartphone-instagram-story-4

Podcastmaker Bas Louissen gaat op fietsvakantie: vroeger “een moetje”, nu het ultieme gevoel van vrijheid

Naast bomen planten kun je ook met je (zomer)vakantie iets positiefs doen voor het klimaat. Podcastmaker Bas Louissen bijvoorbeeld, is een groot fan van fietsvakanties. Bestemmingen als Bordeaux, Berlijn en Schiermonnikoog vinkte hij al af. “Een fietsvakantie geeft mij het ultieme gevoel van vrijheid. En dat je er de wereld mee kunt rondreizen zonder veel CO2-uitstoot, is de kers op de taart.”

Een moetje

Als kind ging Bas Louissen al met zijn ouders op fietsvakantie. Maar in plaats van een groots avontuur, zag hij het toen vooral als een moetje. “Mijn vrienden gingen allemaal met de auto naar Zuid-Frankrijk. Wij fietsten door Nederland met soms een puntje Duitsland”, vertelt Bas. “Saai vond ik het. Maar wat je als kind haat, kun je later soms juist waarderen.”

Dat blijkt, want in de loop der jaren begon het steeds meer te kriebelen om de fiets te pakken. Bas: “Ik zat met mijn oom in de tuin, toen hij vertelde over de avonturen die hij met mijn tante had meegemaakt tijdens hun fietsvakanties naar Noorwegen, Oostenrijk en Marokko. Toen wist ik het zeker: ik wil ook gaan fietsen.” Hij kreeg zijn vriendin zo ver om mee te gaan en samen maakten ze een tocht naar Schiermonnikoog en weer terug. “We hadden een weekje vrij en gingen op twee oude stadsfietsen. Zo begon het.”

fietsvakantie-bas-louissen

Van Schiermonnikoog tot Marokko

Inmiddels heeft Bas zijn stadsfiets ingeruild voor een exemplaar voor lange afstanden. Daarmee heeft hij al verschillende bestemmingen afgevinkt, zoals Schiermonnikoog, Bordeaux, Berlijn, Zeeland en Oost-Nederland. “De Noordkaap staat nog op mijn lijst. Ook fietsen door Groot Brittannië lijkt me te gek. En volgend jaar wil ik met m’n vriendin en onze zoon naar Marokko fietsen. Dat lijkt me een geweldig avontuur.”

De reis als bestemming

Wat is het dat hem zo aanpreekt aan deze vorm van reizen? Bas: “Je hebt, veel meer dan in een auto of een vliegtuig, het idee dat de wereld aan je voeten ligt. In plaats van dat je ergens langs rijdt, bén je de hele tijd al ergens. Elk landschap, ieder bos, alle wegen zijn onderdeel van je vakantie. De reis is niet belangrijker dan je bestemming, je reis ís je bestemming. Dat klinkt een tikkie zweverig, maar zo voelt het wel.”

‘Het is jammer dat de natuur soms zo ver van ons af staat. Je knapt ervan op.’

Fietsvakanties geven hem het ultieme gevoel van vrijheid. “De hele dag buiten zijn en bewegen, ik ken geen mens die daar niet van opknapt. En dat je dan ook nog de wereld kunt rondtrekken zonder veel CO2-uitstoot, is de kers op de taart.”

Regen? “Te gek!”

Deze zomer vertrokken Bas en zijn vriendin er voor het eerst met hun zoontje op uit, die op dat moment nog maar elf maanden oud was. De bestemming: Oost-Nederland. “Dat was in het begin flink wennen, ja. Toon had nog nooit in een fietskarretje gezeten, dus die wist niet wat hem overkwam. Ook het slapen in een babytentje was een hele onderneming. Maar na twee dagen slecht slapen en brak fietsen kregen we een ritme te pakken.”

De conclusie: fietsen met een baby vraagt om iets meer psychische flexibiliteit en planning. En lange afstanden zitten er niet in. Bas: “Gemiddeld fietsten we vijftig kilometer per dag en dat was precies mooi. Ik had het van tevoren een tikkie onderschat, maar al met al was het top.”

Ook door een spatje regen laat hij zich niet tegenhouden. “Dat is alleen maar lekker. En hé, slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Ik word tegenwoordig alleen maar blij van regen. Zeker als je  kijkt naar de droogte en bosbranden in Zuid-Europa. Regen is te gek!”

Truttige bezigheid voor oude mensen

De voorliefde voor het fietsen in de natuur noemt hij gekscherend ‘pure ouderdom’. Bas: “Als kind is de wereld heel vanzelfsprekend, als twintiger wil je bier drinken en als dertiger begin je de natuur te waarderen. Toen ik een paar jaar geleden begon te trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse, vond ik wandelen nog een truttige bezigheid voor oude mensen. Nu kijk ik ernaar uit om met een vriend de natuur in te gaan.”

Groeiend bewustzijn

Wat Bas betreft mogen we dan ook best wat meer genieten van de natuur om ons heen en er zuiniger op zijn. “Veel groen is zo belangrijk voor mensen, je knapt er echt van op. Het is jammer dat de natuur vaak zo ver van ons afstaat. Als ik zie hoe we de aarde uitputten, is het soms lastig optimistisch te blijven. Al denk ik dat het groeiende bewustzijn bij een steeds grotere groep mensen een goed teken is. Alle kleine beetjes die we samen voor elkaar krijgen, zorgen samen voor een groot beetje.”

Daarvoor doet hij zelf ook zijn best. “Hoewel ik nog genoeg verkeerd doe, hoor. In de winter steek ik thuis de houtkachel wel eens aan en ik eet vlees. Aan de andere kant beperk ik vliegen tot een minimum en rijd ik in een elektrische auto. En áls ik vlees koop, doe ik dat bij de beste biologische slager van Utrecht. Verder ben ik aan het nadenken over hoe ik regenwater kan opvangen voor onze kleine tuin. Dat is mijn volgende project.”

Zelf routes maken

Voor alle avonturiers die een fietsvakantie ook wel zien zitten, heeft Bas tot slot nog een goede tip. “Gebruik Komoot voor je navigatie. Zelf fietste ik in het begin met hulp van Google Maps, maar die leidt je over het algemeen langs hoofdwegen of domweg lelijke routes. Met Komoot kun je zelf routes maken. Zo wordt het fietsen veel leuker!”

Wie is Bas Louissen?

Bas Louissen is podcastmaker. Je hoort hem wekelijks samen met zijn vrienden Chris Bergström en Domien Verschuuren in Man man man, de podcast. Vanaf het najaar 2023 staat het drietal in de Nederlandse theaters met hun voorstelling Koud zweed.  

Bereken je CO2-uitstoot

Wil je de CO2-uitstoot van je reizen verkleinen? Kies dan voor een duurzaam alternatief, zoals een fietsvakantie. Lukt dit (nog) niet? Dan kun je bij ons de CO2-uitstoot van je reizen compenseren. Daarbij is ons motto: eerst je uitstoot reduceren, dan pas compenseren.

Compenseer je CO2-uitstoot