1 april 2021

Feestelijke yoghurts zonder footprint

Nieuwsoverzicht
Wouter Staal

Dat yoghurt lekker en gezond is, moge voor veel mensen duidelijk zijn. En het is uiteraard een prachtig natuurproduct. Maar kun je er ook duurzaam in ondernemen? De oprichters van de Yoghurt Barn laten zien hoe je verantwoord yoghurt serveert door klimaatpositief te handelen.

De echte zuivelliefhebber kent ze wel: de ontbijt- en lunchrooms van de Yoghurt Barn. En tegenwoordig is een bezoekje aan een van deze Barns ook nog verantwoord. Alle zuivelgerechten, wraps, koffie en gebakjes op de kaart zijn voorzien van een CO2-label. Ga je voor een plantaardige kokosyoghurt als basis? Dan is het label donkergroen, en dus verantwoord. Een dierlijke yoghurt scoort wat minder hoog, al is die wel biologisch. Een lichtgroen label dus. Zo zie je meteen welke impact je keuze op het milieu heeft. De CO2-labels zijn een sprekend voorbeeld van de duurzame weg die de Yoghurt Barn is ingeslagen.

Yoghurt buiten de deur brengen

Het ondernemersstel Wouter en Esther Staal richtte in 2012 de Yoghurt Barn op. De ingeving kwam tijdens een vakantie in Spanje. “Waarom kun je hier overal frozen yoghurt buiten de deur eten en in Nederland niét? Terwijl wij Nederlanders over het algemeen echte zuivelliefhebbers zijn”, vertelt Wouter. Terug in eigen land richtten ze de Yoghurt Barn op, die met dertien locaties inmiddels is uitgegroeid tot succesvolle keten. Maar de eigenaars weten ook: voor een duurzame en succesvolle toekomst moet je durven veranderen, en andere keuzes maken. De productie van zuivel is een belasting voor het milieu. Daarom gooiden ze vorig jaar het roer om.

CO2-footprint: van boer tot barn

Ze schakelden GiantLeaps in. Een bedrijf dat voor restaurants en evenementen berekent hoeveel invloed het geserveerde eten heeft op het milieu. “Ze meten de hele keten door qua uitstoot van broeikasgassen, van boer tot barn”, zegt Wouter. “De uitkomst van de scan was een eyeopener.” Maar liefst 85 procent van hun totale CO2-uitstoot werd veroorzaakt door de productie en distributie van het voedsel. Voor de overige 15 procent namen ze meteen maatregelen, zoals de overstap op groene stroom via Hollandse Windenergie, het scheiden van afval en to-go bekers van 100% gerecycled plastic. Nu onderzoeken ze welke van hun lunchrooms geschikte daken hebben voor zonnepanelen.

Partners het goede voorbeeld geven

Maar wat te doen met die 85 procent uitstoot? “Eigenlijk wil ik dat iedereen in de keten duurzamer gaat opereren”, zegt Wouter. “Ik spreek mijn partners daarop aan en probeer ze te inspireren tot actie. We werken sinds 2018 al bewust samen met Arla Biologisch, omdat zij ook klimaatneutraal ondernemen nastreven. Zij leveren al onze dierlijke zuivelproducten. Maar in onze Barns focussen we ons ook steeds meer op gerechten van plantaardige zuivel, zoals kokos en soja. En dat bieden we zoveel mogelijk voor dezelfde prijs aan.”

Dat is pas een groene lunch

Aan de hand van de scan van GiantLeaps gaat het ondernemersstel ook op zoek naar andere producten met een lage uitstoot. “Maar de hele keten energieneutraal? Dat duurt nog wel even. Tot die tijd compenseren we onze overige uitstoot voor 110 procent met de aanplant van bomen. Dat doen we samen met Trees for All.” Het geld van de Yoghurt Barn wordt ingezet voor een herbebossingsproject in het Kibale National Park in Oeganda. Ook gasten van de Yoghurt Barn kunnen hiervoor een duit in het zakje doen. Als je een volle spaarkaart hebt, kun je kiezen voor een gratis kop koffie, maar ook voor een boom bij Trees for All.

Wouter: “Met dit soort klimaatpositieve acties hopen we niet alleen partners, maar ook onze gasten en medewerkers te inspireren om vaker een bewuste keuze te maken vóór het milieu.”

editicon twitter twitter linkedin linkedin facebook facebook instagram icon_add icon_arrow-button icon_calculator icon_check icon_close icon_delete icon_download icon_faq-close icon_faq-open icon_info icon_input-select icon_marker-googlemaps icon_marker icon_phone icon_play-button icon_search icon_tree logo_footer logo_menu TON-CO2 arrow-left-carousel arrow-right-carousel