Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
_mg_8215

Even voorstellen: onze beschermvrouwe prinses Margarita

Mogen we aan je voorstellen, Hare Koninklijke Hoogheid Margarita prinses de Bourbon de Parme. Met trots kunnen we vertellen dat zij onze beschermvrouwe is geworden. Dat betekent dat de Prinses zich samen met ons gaat inzetten voor een bosrijke wereld. En dat doet ze op een bijzondere manier.

Missie uitdragen

Als beschermvrouwe wil prinses Margarita meer mensen bewustmaken van het belang van bomen. Want dat er zoveel natuur verdwijnt, daar maakt ze zich grote zorgen om. “Ik ben opgegroeid in de natuur en kan enorm genieten van al dat moois”, vertelt ze. “Bomen planten is een concrete manier om verdwenen natuur terug te brengen en onze leefomgeving gezonder te maken. Daarom wil ik zoveel mogelijk mensen motiveren bomen te planten via Trees for All.”

Als beschermvrouwe zal ze die boodschap niet alleen uitdragen, maar zelf ook een bijdrage leveren aan meer bomen en bos. Vanuit haar bedrijf De Parme Design, waarmee ze onder andere juwelen ontwerpt, gaat ze verschillende boomaanplant- en herbebossingsprojecten van Trees for All steunen. Haar rol als beschermvrouwe vult ze dus op een unieke manier in.

Prinses Margarita (links) en Simone Groenendijk (directeur Trees for All)

Bomen als inspiratiebron

Het is niet voor niets dat de Prinses zich graag wil inzetten voor meer bos. In haar werk als productontwerper vormt de natuur een grote inspiratiebron. Haar allereerste juwelen bijvoorbeeld, baseerde ze op typisch Nederlandse bomen, zoals de beuk en eik. In de exclusieve ringen, oorbellen en kettingen zijn de vormen en lijnen van bladeren, bloemen en zelfs dauwdruppels verwerkt.

“Het is ontstaan toen ik nog in het bos woonde”, vertelt de Prinses. “Zelf kan ik ontzettend genieten van een bloeiende boom of van het rustige, veilige gevoel als ik onder bomen loop. Maar elke dag zag ik mensen voorbijwandelen die alleen naar de grond keken en met elkaar praatten. Ze leken niet om zich heen te kijken of te genieten van het moment. Toen dacht ik: ik wil iets maken waardoor mensen beseffen hoe bijzonder de natuur is. Iets dat uitstraalt dat we al dat moois goed moeten beschermen.”

Ontwerpen van prinses Margarita, © De Parme Design

Duurzaamheid begint bij jezelf

Zelf kreeg ze die verwondering voor alles wat groeit en bloeit al op jonge leeftijd mee. De Prinses groeide op in de bossen van Frankrijk, Nederland en Spanje. Moeder Prinses Irene en vader Prins Carlos Hugo namen hun kinderen geregeld mee naar buiten. Dat kon zomaar leiden tot een minicursus over paddenstoelen in het bos, verzorgd door hun vader. En dan waren er nog de gesprekken thuis aan de eettafel, over duurzaamheid en de toekomst.

“Mijn moeder leerde ons dat duurzaamheid bij jezelf begint”, vertelt prinses Margarita. En dat motto past ze nog iedere dag toe in haar werk als ontwerper. “In mijn ontwerpen kies ik materialen die ik kan hergebruiken en ik verbruik zo min mogelijk. Mijn juwelen bijvoorbeeld, zijn gemaakt van gerecycled goud. En ik gebruik edelstenen zoveel mogelijk opnieuw. Bovendien wordt alles zoveel mogelijk lokaal geproduceerd.”

Teruggeven aan de natuur

Omdat de natuur haar zoveel brengt, wil prinses Margarita graag iets terugdoen voor de aarde. “Ik speelde al langer met het idee herbebossingsprojecten te steunen om zo in de toekomst te investeren”, zegt ze. “Zo kwam ik bij Trees for All terecht. Er was meteen een match. We delen dezelfde missie en geloven allebei in het planten van bomen om een gezonde aarde door te geven aan de volgende generaties.”

Om te beginnen gaat prinses Margarita twee van onze projecten in Nederland en Spanje steunen. “Dat ik dit kan doen in twee landen waar mijn roots liggen, maakt de samenwerking extra bijzonder. Daar komt bij dat de werkwijze van Trees for All me erg aanspreekt. Trees for All plant niet zomaar wat bomen, maar kijkt kritisch naar welke boomsoort op welke plek thuishoort, zodat de bomen echt meerwaarde hebben voor onze omgeving.”

Hoe meer bomen, hoe beter

En zo geeft de Prinses haar bewondering voor de natuur verder door. “Wie mijn juwelen draagt zegt daarmee eigenlijk: ik geef om de natuur en vind het belangrijk daar zuinig op te zijn. Die boodschap heeft dankzij de samenwerking met Trees for All een extra betekenis gekregen, doordat ik met mijn juwelen ook nog eens bijdraag aan een groene wereld.”

Als beschermvrouwe hoopt ze nog veel meer mensen bij het werk van Trees for All te betrekken. “In de toekomst hoop ik nog veel meer projecten in Europa te kunnen steunen. Want hoe meer bomen we met z’n allen kunnen planten, hoe beter.”

prinses-margarita