Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
Mangrove luchtfoto

Dit bereiken we dankzij jouw donatie in Mexico

Wist je dat jouw donatie veel verder gaat dan alleen een boom planten? Projectmedewerker Yuridiana vertelt in deze video wat het herstel van de mangrove nog meer betekent voor de lokale gemeenschap in Mexico.

Meer werkgelegenheid voor de dorpelingen

Het planten van bomen zorgt niet alleen voor een groene wereld, maar helpt ook het leven van dorpelingen in Mexico te verbeteren. Zo’n 27 mensen uit de omliggende dorpen doen mee aan het project. Dit geeft hen extra inkomsten waarmee ze hun families kunnen onderhouden. Maar dat is niet alles.

Wij spraken met projectmedewerker Yuridiana Valentín Alfonsín. Ze vertelt welke positieve impact het project verder heeft op de gemeenschap. Bekijk hier het interview!

Bomen voor het leven

Het herstelwerk van de mangrove in Mexico creëert dus meer banen voor dorpelingen zoals Yuridiana. Een andere mooie bijkomstigheid is dat de lagune van Sontecomapan een hoop ecotoeristen aantrekt. Die verblijven in het biosfeerreservaat en maken boottochten door de prachtige mangrovebossen. Veel dorpelingen werken als gids of bootsman tijdens het hoogseizoen. Door deze werkzaamheden hebben zij extra inkomsten.

Ook beschermen de mangrovebossen de dorpelingen tegen tropische stormen. De bomen houden harde windvlagen tegen en werken dus als een buffer. 🌪️ En dat is belangrijk, want door klimaatverandering komen deze stormen steeds vaker en intenser voor.

Mangrove
Leguaan
Mangrove Mexico

Herstel van een ecosysteem 🐢

Dankzij het harde werken van de lokale bevolking stroomt het water weer rijkelijk tussen de lagune en de zee. Door dit verbeterde waternetwerk keren verschillende verdwenen diersoorten terug, zoals de moerrasschildpadd en groene leguaan.

En waar eerst alleen varens (de tijgerklauw) woekerden, groeit nu langzaam weer een prachtig mangrovebos. Op beschutte plekken tussen de bomen kunnen vissen, krabben, garnalen en andere dieren rustig hun eieren uitbroeden. En daar komen weer ander dieren op af, zoals wasberen en mangoesten die gek zijn op schaaldieren. De natuur komt weer tot leven! Zo zorgen we samen voor een weerbaar ecosysteem in Mexico.

Het is fantastisch om te zien hoe we dankzij jouw donatie kunnen zorgen voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden. Dank je wel hiervoor!

Maak de wereld nóg groener en gezonder

Wil je helpen om nog meer bos te herstellen? Dichtbij huis én verder weg? Plant dan mee in onze wereldwijde projecten.

Plant nog een boom