Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
mangrove

Mexico

Trees for All zet zich in voor het herstel van verdwenen mangrovebos in Los Tuxtlas, Mexico. Samen met onze partner SENDAS en de lokale bevolking planten we 260.000 bomen. Zo vergroten we de biodiversiteit en beschermen we de regio tegen stormen en orkanen.

Status: Actueel project

Herstel van uniek mangrovebos

In Los Tuxtlas is een deel van het prachtige mangrovebos verloren gegaan door een bosbrand. Samen met SENDAS en de lokale bevolking gaan we dit deel van de mangrove stap voor stap herstellen. En dat doen we niet voor niets, want de mangrove is onmisbaar voor mens én natuur:

  • Mangrovebossen zijn een bron van biodiversiteit. Ze worden ook wel ‘de kraamkamer van de natuur’ genoemd, waar jonge vissen opgroeien. Ook voor vele vogels, krabben en andere zeedieren is de mangrove een ideaal leefgebied.
  • De mangrove vormt een natuurlijke bescherming tegen stormen en orkanen. Met hun bijzondere wortelstelsel (dat deels boven de grond uitkomt!) remmen ze de kracht van wind, golven en overstromingen.
  • De mangrove hoort bij de bossen die de meeste CO2 opnemen. Daarmee zijn ze een krachtig middel tegen klimaatverandering en de verdere opwarming van de aarde!

In 2022 en 2023 zijn we gestart met het mangroveherstel en hebben we met succes de eerste 200.000 bomen geplant. Om het herstel verder te bevorderen, willen we in 2024 nog eens 60.000 bomen planten. Maar dat lukt niet zonder jouw hulp. Plant je mee?

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Je wordt op de hoogte gehouden van jouw bomen met Track & Trees.
  • Je ontvangt een uitnodiging om je eigen bomen in de grond te zetten tijdens de boomplantdag. Hoeft niet, mag wel!
  • Je krijgt (optioneel) een brievenbusboompje thuisgestuurd. Wij krijgen bomen van jou, jij krijgt een boom van ons!
icon-moederboom

0

bomen planten

icon-hectare-bos

0

hectare mangrove herstellen

icon-boeren

0

mensen profiteren van het project

icon-aanplant

0 0

plantperiode

Waarom het herstel van de mangrove nodig is

In Los Tuxtlas is zo’n 100 hectare mangrovebos verbrand als gevolg van een ongeluk. Wat over is, zijn stukken grond waar alleen nog invasieve planten woekeren. Hierdoor kan het mangrovebos amper uit zichzelf herstellen.

Dat heeft impact op de natuur als geheel in Los Tuxtlas. Door de afname aan mangrovebos is er minder leefgebied over voor (kwetsbare) planten en dieren. En hoe minder mangrovebos, hoe kwetsbaarder de regio is voor de gevolgen van klimaatverandering. Dat merken de mensen in Los Tuxtlas ook. Door de opwarming van de aarde stijgen de temperatuur en het zeeniveau van de oceaan wereldwijd. Het gevolg zijn (steeds intensere) tropische stormen en orkanen.

Door nieuw mangrovebos te planten, kunnen we het tij letterlijk en figuurlijk keren: nieuw mangrovebos geeft het herstel van de biodiversiteit een boost én beschermt de regio beter tegen intense wind en golven!

plantlocatie-los-tuxtlas
mangrovebos-los-tuxtlas
mangrovebos-los-tuxtlas

Foto 1: De plantlocatie in Los Tuxtlas. Foto 2 en 3: Mangrovebos in Los Tuxtlas dat nog intact is

Zo gaan we te werk

  • Tussen 2022 en 2024 willen we 260.000 bomen planten samen met SENDAS en de lokale bevolking. Daarmee herstellen we in totaal 26 hectare mangrovebos, wat neerkomt op zeker 43 voetbalvelden. Ons uiteindelijke doel is om in vijf jaar tijd 500.000 bomen te planten en zo 50 hectare mangrovebos te herstellen; bijna 84 voetbalvelden!
  • We planten drie verschillende inheemse mangrovesoorten die in Los Tuxtlas thuishoren: witte, rode en zwarte mangrove.
  • De bewoners uit Los Tuxtlas herstellen het waternetwerk in de regio. Ze graven waterkanalen die in verbinding staan met de zee, waardoor er een goede balans ontstaat tussen de toevoer en afvoer van zoet en zout water. Zo kan het mangrovebos optimaal groeien en kunnen bedreigde dieren zoals schildpadden en vissen terugkeren in het gebied.
  • De impact van het mangroveherstel wordt uitgebreid gemonitord door SENDAS, met hulp van innovatieve monitoringtechnieken. Daarnaast geeft SENDAS kinderen en hun families educatie over het belang van de mangrove, wat bijdraagt aan bewustwording en motivatie om de mangrove te herstellen en te behouden.

De lokale bevolking in Los Tuxtlas helpt bij de aanplant en het graven en beheren van de waterkanalen.

De eerste positieve resultaten

De eerste 200.000 bomen staan inmiddels in de grond. Ook heeft de bevolking al meerdere nieuwe waterkanalen in het gebied aangelegd en bestaande kanalen verbeterd. De positieve effecten zijn nu al te zien: via het water kunnen mangrovezaden zich door het gebied verspreiden. Dit stimuleert de natuurlijke regeneratie, waarbij de zaden uitgroeien tot nieuw mangrovebos.

Om het bosherstel en de natuurlijke regeneratie verder te bevorderen, willen we in 2024 nog eens 60.000 bomen planten en het kanalenstelsel verder uitbreiden. Help je ons dit mogelijk maken? Voor elke boom in Los Tuxtlas planten we ook een boom in Nederland.

De aanplant uit 2023 naast een waterkanaal (links).

Onze samenwerkingspartner

Binnen dit project werken we samen met SENDAS A.C. Deze non-profitorganisatie uit Mexico zet zich sinds 1999 in voor natuurherstel in Los Tuxtlas. SENDAS heeft nauwe banden met lokale organisaties, universiteiten en de bevolking in Los Tuxtlas.

Zo werkt SENDAS samen met een zogeheten brigade die een lokale gemeenschap zelf heeft opgezet. Bij deze brigade zijn lokale vissers aangesloten die zich al jaren inzetten voor het mangroveherstel. Zij zijn onder andere verantwoordelijk voor de aanplant, het beheer van de waterkanalen en het onderhoud van het mangrovebos.

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

1. No Poverty
13. Climate action
14. Life below water
15. Life on land
17. Partnership for the goals
5. Gender equality
6. Clean water and sanitation
8. Decent work and economic growth
Schildpadden

Verschillende dieren profiteren van het mangroveherstel, zoals vissen, reigers, groene ijsvogels en schildpadden.

De plantlocatie

Het mangroveherstel vindt plaats in Los Tuxtlas, in de staat Veracruz in de Golf van Mexico. Los Tuxtlas staat bekend om een gigantische diversiteit aan natuur, met nevelwouden, vulkanen, koraalriffen, kustgebieden en mangrovebos. En je vindt er alleen al 2.698 soorten planten, 46 soorten amfibieën, 122 soorten reptielen, 140 soorten zoogdieren en 860 soorten vlinders!

Sinds 2006 heeft Los Tuxtlas de status ‘UNESCO Biosfeerreservaat’: een beschermd natuurgebied waar landbouw, veeteelt en visserij beperkt zijn toegestaan. De National Commission of Protected Natural Areas (CONANP) is verantwoordelijk voor het beheer van het biosfeerreservaat.

Een integrale aanpak

Net zoals bij onze andere projecten, werken we ook in Mexico vanuit een integrale aanpak. Dat betekent dat we niet alleen mangrovebomen planten, maar kijken wat nog meer nodig is om het landschap te herstellen. Daarom steunen we verderop in Los Tuxtlas een tweede project van SENDAS, waarbij we boeren helpen hun land op een duurzamere manier te gebruiken. Ook planten we bomen rondom waterbronnen, om de waterhuishouding in de regio te verbeteren. Door te werken vanuit een integrale aanpak zorgen we ervoor dat de verschillende herstelactiviteiten elkaar versterken.

Het laatste nieuws uit dit project

Nieuws uit de mangrovebossen in Mexico

Nieuws uit de mangrovebossen in Mexico

Na het bezoek aan het CO2-project in Chiapas, zijn onze collega’s Jeroen van der Horst (manager internationale projecten), Joly Bogers (relatiemanager) en Stef Roëll (voorzitter bestuur) verder gereisd naar de lagune van Sontecomapan in Mexico. Samen met de lokale bevolking en onze projectpartner SENDAS herstellen we hier de mangrovebossen.

Lees het verhaal
Mangroveproject vereeuwigd als muurschildering

Mangroveproject vereeuwigd als muurschildering

Klik hier voor de Spaanse versie Geen videocall, PowerPoint-presentatie of Instagram bericht. Onze partner SENDAS greep terug op een eeuwenoude Mexicaanse traditie om over het mangroveproject in Mexico te vertellen: een collectieve muurschildering. En dit deden ze niet alleen. Deze ‘street art’ werd samen met de leerlingen van de…

Lees het verhaal