Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
babette-porcelijn

Zo verklein je jouw CO2-uitstoot: tips van impact-expert Babette Porcelijn

02 januari 2024

Van autorijden en de verwarming aanzetten tot eten en spullen kopen: bijna al onze dagelijkse activiteiten zorgen voor CO2-uitstoot. Het gevolg? De aarde warmt op en het klimaat verandert. Dit kunnen we tegengaan door onze CO2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken. Maar hoe doe je dat? Onze ambassadeur en impact-expert Babette Porcelijn vat slim samen hoe je je footprint kunt verkleinen: kies voor beter, anders én minder.

Deze activiteiten hebben veel impact op de aarde

Babette Porcelijn deed uitgebreid onderzoek naar onze impact op de aarde. Ze bekeek onder andere welke dagelijkse activiteiten voor veel CO2-uitstoot zorgen. De uitkomst is verrassend. Want hoewel je misschien denkt dat je vooral CO2 uitstoot als je in de auto of het vliegtuig stapt, zijn het onze spullen die voor de meeste negatieve impact zorgen.

Dat zit zo: voor het maken van al onze spullen – van smartphones tot kleding en meubels – zijn grondstoffen nodig. Die grondstoffen worden uit de grond gehaald en in fabrieken verwerkt tot producten. Die fabrieken en mijnbouw stoten veel CO2 uit. Vervolgens worden alle producten de wereld rondgebracht met vrachtwagens, boten en vliegtuigen. Daar komt opnieuw veel CO2 bij vrij.

Aan de slag: beter, anders en minder

Wil je duurzamer met de aarde omgaan, dan helpt het dus om minder nieuwe spullen te kopen. Maar er zijn nog meer knoppen waaraan je kunt draaien. Babette vat dit samen in haar zogenaamde ‘BAM-aanpak’, wat staat voor beter, anders en minder.

Dat werkt als volgt: bij elke aankoop die je doet en bij elke keuze die je maakt, kun je jezelf de vraag stellen: Kan dit ook beter, anders of minder? Babette deelt praktische voorbeelden, zodat je vandaag nog kunt beginnen!

1. Zoek een beter alternatief

De eerste vraag die je jezelf kunt stellen is: “Kan ik een betere keuze voor het klimaat maken?” Babette: “Daarmee bedoel ik dat je een vervuilende activiteit schoner maakt”.

Een paar voorbeelden:

  • “Wil je nieuwe spullen kopen? Bedenk dat eerst of je echt iets nieuws nodig hebt. Misschien kun je je smartphone of jas eerst laten repareren. En veel spullen kun je tweedehands kopen of lenen. Heb je toch iets nieuws nodig? Kies dan voor kwaliteit, zodat je aankoop zo lang mogelijk meegaat. En lever oude spullen weer in, zodat de grondstoffen in elk geval niet verloren gaan.”
  • “Ook in huis kun je voor betere alternatieven kiezen. Misschien is overstappen op een warmtepomp nog een stap te ver, maar is een zonneboiler voor warm water wél een optie. Wat ook helpt: Kies voor een groene energieleverancier, isoleer je huis, en ga voor de energiezuinige keuze als je een wasmachine, koelkast of vaatwasser aanschaft.”
  • “Qua voeding kun voor lokale seizoenproducten kiezen in plaats van ingevlogen fruit en groente. En wil je per se vlees of zuivel eten? Dan is de biologische optie een betere keuze voor het klimaat. Mits je zo min mogelijk verspilt, tenminste. Verder heeft een stukje kip minder negatieve impact op het klimaat dan rundvlees. Nóg beter voor het klimaat is minder vlees eten of stoppen met vlees eten.”
  • “Als het gaat om vervoer, is een autovakantie aanzienlijk minder vervuilend dan een vliegvakantie, omdat je per auto minder grote afstanden aflegt. En een elektrische auto is weer minder vervuilend dan een benzineauto. Nog beter is een auto delen of lenen. En weer een stap beter is het ov of de fiets pakken.”
Compenseer direct

2. Kies een andere oplossing

Als tweede stap kun je kiezen voor een andere oplossing. Babette: “Bij elke keuze die je maakt, kun je jezelf de vraag stellen: Is er een duurzamere oplossing voor dezelfde vraag die ik heb?”

Een paar ideeën:

  • “Door je eetgewoontes aan te passen, kun je een grote slag slaan voor het klimaat. Vooral de productie van vlees en zuivel zorgt wereldwijd voor veel CO2-uitstoot en voor veel ontbossing. Vaker of helemaal vegetarisch of plantaardig eten helpt om erger te voorkomen.”
  • “Heb je vervoer nodig? Kijk dan of je het ov of de fiets kunt pakken in plaats van de auto. In plaats van een vliegvakantie kun je dit jaar eens kiezen voor een autovakantie in Europa. Of nog beter: een trein-, fiets- of wandelvakantie.”

  • “Voor het kopen van nieuwe spullen bestaan talloze alternatieven. Denk aan spullen lenen, huren of ruilen. Van kleding en auto’s tot huishoudelijke apparaten, tegenwoordig kun je bijna alles lenen. Zelf vraag ik voor mijn verjaardag geen spullen meer, maar eten en drinken. En bij Trees for All kun je bomen cadeau geven of vragen.”
  • “Ook in huis zijn er alternatieven mogelijk. Kies bijvoorbeeld voor een warmtepomp, of investeer in zonnepanelen of een zonneboiler. Kleiner wonen helpt ook. Dan heb je automatisch minder energie nodig om je huis te verwarmen. En let er verder op dat je niet onnodig veel (ver)bouwt. Daarvoor zijn veel extra materialen nodig.”

babette-porcelijn

3. Start met minderen

Het maken van betere en andere keuzes gaat hand in hand met minderen. Babette: “We leven alsof we ruim drieënhalve aarde hebben in plaats van één. LED-lampen aanschaffen maar ze de hele dag laten branden, zet dus weinig zoden aan de dijk. Door te minderen, werken we toe naar een levensstijl die past binnen de draagkracht van de aarde.”

Dat doe je bijvoorbeeld zo:

  • “Naast minder vlees eten en minder grote porties eten, kun je ook minder eten verspillen. Dat doe je door eerst de producten te eten die snel bederven. Koop en kook alleen producten die je daadwerkelijk opeet. En bewaar eventuele restjes voor de lunch of voor een ‘kliekjesdag’ waarop je alle left overs opeet.”
  • “Gebruik de auto minder vaak als vervoermiddel en kies in plaats daarvan voor het ov, de fiets of een wandeling. En vlieg zo min mogelijk, het liefst helemaal niet meer! Zelf ben ik fitter en veel meer buiten sinds ik mijn vliegvakanties heb ingeruild voor avontuurlijke fiets- en wandelvakanties en we de auto wegdeden.”
  • “Koop zo min mogelijk (nieuwe) spullen. Geef de voorkeur aan repareren, koop tweedehands of onderzoek of je je spullen kunt lenen of huren. En geef je ongebruikte spullen een tweede leven. Je zult zien dat je steeds creatiever wordt. Bovendien heb je hierdoor een stuk minder zooi in huis!”
  • “Douche minder lang en zet de thermostaat in huis lager. Het liefst op 18 graden. Ook fijn voor je energierekening! En zorg voor minder verspilling van energie, gas en water. Laat bijvoorbeeld geen halfvolle wasmachine of vaatwasser draaien. En laat de was drogen in de buitenlucht of kamer in plaats van in de droger.”

Wat ga jij beter, anders en minder doen?

beter-minder-anders-consumeren