Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
nederlands-bos

Bij Trees for All steunen we bosprojecten in heel Nederland. En dus trekken onze collega’s Frans en Rolinde regelmatig door het land om te kijken hoe het met ‘onze’ bomen gaat. De mooiste bosrijke bestemmingen in Nederland zijn hen dus niet onbekend. En in de buurt daarvan zijn ook nog eens talloze mogelijkheden om te overnachten of te kamperen. Deze 4 plekken wil je deze zomer niet overslaan!

1. Nationaal Park Drents-Friese Wold

Het Drents-Friese Wold is een van de grootste aaneengesloten bosgebieden van Nederland. Ruim 6.000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden vormen een Nationaal Park. Bovendien behoort het Drents-Friese Wold tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa. Daarom is het gebied ook nog eens aangewezen als Natura2000 gebied.

Naast het prachtige boslandschap staat het Drents-Friese Wold bekend om de stuifzandduinen. En aan de zuidwestkant ligt een groot heidegebied: het Doldersummer- en Wapserveld. Onze collega Rolinde heeft dan ook met veel plezier gewandeld in dit afwisselende landschap van bos, heide en vennen.

En een tip voor vogelliefhebbers: de zwarte specht staat symbool voor het grote bosgebied hier. De kans dat je deze zeldzame vogel ziet is niet zo groot, maar als je goed luistert hoor je hem soms wel!

2. Natuurgebied Het Lutterzand

In het Overijsselse Lutterzand heeft Trees for All de aanleg van nieuw bos mogelijk gemaakt. Het Lutterzand is een prachtig uitgestrekt natuurgebied, met dennenbossen, heidevelden en jeneverbesstruiken. Het gebied ligt langs rivier de Dinkel, die de grens vormt tussen lage graslanden aan de ene kant en hoge stuifzanden aan de andere kant.

Dit eeuwenoude gebied kent een rijke geschiedenis. Maar dat niet alleen: je vindt er ook allerlei karakteristieke vogels, zoals de buizerd, bonte specht, staartmees, boomleeuwerik, nachtzwaluw, grote gele kwikstaart en ijsvogels. Je kunt het gebied fietsend of wandelend ontdekken. Bovendien zijn er verschillende activiteiten te beleven, zoals kanovaren, een GPS-tocht of schatgraven samen met je kinderen.

3. De Maasheggen

De Maasheggen is een uniek heggengebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg. De Maasheggen vormen het oudste cultuurlandschap van Nederland. Er is geen gebied in Europa waar natuur, landschap, economie en cultuur zo zichtbaar en langdurig met elkaar verweven zijn als in dit gebied!

Qua natuur vind je er heggen, weides, poelen en eeuwenoude knotbomen. En door de beschutting van kilometers meidoorn- en sleedoornstruiken kom je er bijzondere of zelfs bedreigde plant- en diersoorten tegen. De drinkpoelen zijn niet alleen bedoeld voor het vee, maar zorgen ook voor een grote diversiteit aan padden, kikkers en salamanders. 

Verder zijn verschillende historische perioden nog zichtbaar aanwezig in het landschap. Denk aan de Romeinse weg in Cuijk of een verlaten negentiende-eeuwse spoorlijn in Boxmeer.

En… in de lente en zomer zijnde Maasheggen op hun mooist. Je ziet de heggen bloeien, ruikt het gras en kunt de zon zien opkomen en ondergaan. Je kunt het gebied zowel wandelend als fietsend beleven.

frans-van-zijderveld

“Ik houd erg van landgoederen, door de combinatie van bos, lanen, historische gebouwen en agrarisch gebruik. In Gelderland, Utrecht en Overijssel vind je op korte afstand van elkaar mooie reeksen van landgoederen met vaak oude bomen, monumentale lanen, bossen en landbouwpercelen met omzoming van landschapselementen.”

— Frans van Zijderveld, manager Nederlandse bosprojecten

4. Fietsend bomen spotten

Wil je iets grotere afstanden afleggen in ons land, maar niet direct de auto pakken? Dan kun je met een paar dagen fietsen al een complete dwarsdoorsnede van het Nederlandse landschap hebben gezien.

De gemarkeerde Langeafstand Fietsroutes (LF-routes) komen namelijk langs de mooiste plekken met overwegend weinig verkeer. De Midden-Nederland-route bijvoorbeeld (LF-4), leidt je van Den Haag naar Enschede. Over dwarsdoorsnede gesproken.

Let onderweg eens op de verschillen in boomsoorten, de omvang van bossen en de manier waarop bomen en struiken vorm geven aan het landschap. Wilgen, elzen en populieren vind je bijvoorbeeld vaak in de wat nattere gebieden. Op de drogere plekken kom je sneller eiken, de grove den en lindes tegen. En fiets je langs een boerderij? Grote kans dat daar een mooie notenboom of kastanje in de buurt staat!

Compenseer je reis

Wil je op een duurzame manier op vakantie gaan? Kies dan voor een vakantiebestemming dicht bij huis. Want hoe minder kilometers je aflegt, hoe minder CO2 je uitstoot! Met de trein reizen kan natuurlijk ook. Pak je toch de auto? Geef de natuur dan iets terug en compenseer de uitstoot van en naar je bestemming.

Compenseer je autorit