Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
campagnebeeld-deel-2-2

Kerstboom eruit? Boom erin!

Heb jij afgelopen kerst een kerstboom in huis gehaald? Geef dan nu de aarde iets terug en plant een boom via één van onze duurzame bosprojecten.

Begin 2024 groen: plant een boom

Sta je op het punt om je kerstboom weg te doen? Geef dan nu iets terug aan de aarde! Plant twee (of meer) bomen via onze duurzame bosprojecten wereldwijd.

De helft van je bomen planten wij in Nederland en de andere helft in het buitenland. Je kiest zelf twee projecten uit waar wij de bomen uit jouw naam mogen planten. Als tastbaar bewijs hiervan ontvang je van ons een certificaat.

Dus wil je het jaar goed beginnen? Plant dan nu een boom en ga met dit groene gebaar, ook voor een duurzaam nieuwjaar!

Plant mee in onze bosprojecten

Plant een boom voor jouw kerstboom

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in

Hoe plant ik een boom via Trees for All?

icon-bos-2

1. Kies hoeveel bomen je wilt planten

Wij planten de helft van jouw bomen in Nederland en de andere helft in het buitenland. Zo maak je wereldwijd het verschil met jouw donatie.

icon-boeren

2. Kies twee projecten waar we jouw bomen mogen planten

Kies waar wij de bomen namens jou mogen planten. Je kunt kiezen uit vier projecten waar we jouw steun nu het hardst nodig hebben.

icon-aanplant

3. Ontvang jouw persoonlijke certificaat

Als bewijs voor het planten van bomen ontvang je een certificaat met jouw naam erop. Deel het om anderen te inspireren ook een boom te planten!

Een gepersonaliseerd certificaat

Plant je een boom via Trees for All in ruil voor je kerstboom? Geweldig! Hiermee draag je direct een steentje bij aan een groene en gezonde aarde. Als bewijs van je donatie krijg je van ons een certificaat met jouw naam erop. Je kunt jouw certificaat delen via bijvoorbeeld social media en nog meer mensen motiveren om ook bomen te planten.

Plant een boom

Wat doe je met je kerstboom na de feestdagen?

Als je een kerstboom hebt aangeschaft, dan is nu de vraag wat je hiermee gaat doen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Wat de beste optie voor jou is, hangt er vanaf of je een boom met of zonder kluit hebt.

1. Plant je kerstboom in de tuin

Heb je een tuin en hierin een plekje over? Super! Je kunt de kerstboom het beste na de vorstperiode in de tuin zetten. Laat de boom een tijdje acclimatiseren in een koele (binnen)ruimte voordat je hem in de tuin plant.

Graaf een flinke kuil, zet de boom hierin en vul het gat gedeeltelijk op met potgrond (zonder mest). Geef de kerstboom flink wat water en blijf dit regelmatig doen, ook in de winterperiode. Zo vergroot je de kans dat de boom het overleeft!

2. Lever je kerstboom in bij de gemeente

Heb je een kerstboom zonder kluit? Lever deze dan in bij de gemeente, want die zorgt ervoor dat de boom op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt. Wel zo prettig voor de aarde! Kijk op de website van je gemeente hoe dit precies werkt.

Doe in elk geval niet mee aan de verbranding van kerstbomen in de buitenlucht! Dit zorgt namelijk voor meer luchtvervuiling dan bij inzameling door de gemeente. En voor aankomende kerst ga je natuurlijk (weer) voor een duurzame optie! Alle tips voor een duurzame kerstboom vind je hier.

De impact van jouw bomen

Jouw bijdrage aan een bosrijke wereld gaat veel verder dan het planten van een boom alleen. Onze projecten hebben namelijk brede impact. Ze dragen bij aan een beter klimaat, meer biodiversiteit én gezonde leefomstandigheden voor iedereen.

In het buitenland hebben onze projecten nog een extra toegevoegde waarde. Daar dragen onze projecten bij aan extra werk en inkomen voor de lokale bevolking. Zo trainen we lokale boeren in duurzaam landgebruik en bosbeheer of heeft de bevolking werk in de boomkwekerijen.

Impact_Boom_Mob
icon-boom-cadeau

Geef een boom cadeau!

Ben je op zoek naar een duurzaam verjaardagscadeau, kraamcadeau of huwelijkscadeau?
Geef een boom! Je ontvangt van ons een persoonlijk certificaat dat je cadeau kunt geven.

Boom cadeau geven

Veelgestelde vragen

Waar worden mijn bomen geplant?

Trees for All plant bomen in Nederland én in het buitenland. Hierbij zorgen wij voor een goede verdeling over de verschillende lopende projecten. Doneer je online aan Trees for All? Dan gaat de helft van de donatie naar projecten in Nederland en de andere helft naar projecten in het buitenland.

Wanneer worden mijn bomen geplant?

Voor het planten van de bomen zijn wij afhankelijk van het boomplantseizoen in het betreffende land en gebied. In Nederland planten we tussen eind november en medio maart. In deze periode zijn de bomen in winterrust en kunnen ze in het voorjaar zonder grote ‘schok’ gaan groeien. Bovendien is het dan meestal niet heel warm en droog en kan de boom onder gunstige omstandigheden een start maken. In de tropen gaan de boompjes de grond in bij aanvang van het regenseizoen. Als je midden in het regenseizoen plant, kunnen de zaailingen wegspoelen en aan het einde van het regenseizoen is vaak te laat voor goede wortelontwikkeling om de droge tijd door te komen.

Sommige projecten worden binnen één jaar gerealiseerd, andere projecten hebben een langere looptijd. In dat geval wordt de totale aanplant over meerdere jaren verdeeld.

Hoe weet ik zeker dat de bomen daadwerkelijk zijn geplant?

Wij garanderen de aanplant van jouw bomen. We stellen contracten op met onze projectpartners, waarin afspraken staan over de activiteiten, output en impact. Via rapportages, veldbezoeken en monitoring volgen we onze projecten op de voet. Ook checken we de aanplant in kwantiteit en kwaliteit. Hierover communiceren we via onze nieuwsbrieven, sociale media (LinkedIn, Facebook, Instagram en Twitter), nieuwsupdates op onze website en in ons jaarverslag.

Kan ik zelf mijn bomen planten?

Jaarlijks organiseren we boomplantdagen in Nederland. Deze zijn bedoeld voor onze bedrijfsbospartners die een donatie voor een bedrijfsbos hebben gedaan. Daarnaast organiseren we ook een of meerdere boomplantdagen voor al onze andere donateurs en partners. Want we weten hoe ontzettend leuk en waardevol de plantdagen zijn! We zijn daarvoor wel afhankelijk van onze eigen capaciteit en die van onze projectpartners.

Kan ik mijn boom volgen?

Wij praten liever over de aanleg van bossen en boslandbouwprojecten (agroforestry, voedselbossen), dan over de aanplant van losse bomen. De donatie die jij doet, is dus altijd onderdeel van een groter geheel. Niet iedere boom die wij planten, groeit uit tot een grote volwassen boom. Om een bos te creëren, plant je in het begin meer bomen dan er uiteindelijk overblijven. Dit heeft een reden. Door een grotere aanplant in het begin, creëren we versneld een bosecosysteem en kunnen we ook een grotere soortenrijkdom realiseren. Jouw boom zorgt er dus mede voor dat nieuw bos kan ontstaan. Dat is goed voor de biodiversiteit en maakt het bos weerbaarder tegen klimaatverandering.

Je kunt overigens zeker het project volgen waar jouw boom is geplant. Als je bij ons een online donatie doet, houden we je op de hoogte via onze Track & Trees!

Waarom kan ik beperkt kiezen aan welk project ik bomen wil doneren?

Trees for All steunt verschillende projecten wereldwijd. Die vind je allemaal terug op onze projectpagina. Als je bomen wilt doneren, dan kun je kiezen uit twee type projecten binnen Nederland en twee projecten in het buitenland. Dit zijn de projecten waarvoor we jouw donatie het hardst nodig hebben. We passen deze keuzes overigens met regelmaat aan.

Welke soorten bomen plant Trees for All?

In Nederland en in het buitenland planten wij zoveel mogelijk inheemse boomsoorten aan. Bomen die van oudsher ergens voorkomen, zijn aantoonbaar beter voor de biodiversiteit, bodem en waterhuishouding. Ze geven letterlijk meer leven, zowel onder als boven de grond. Denk aan schimmels, insecten, vogels en zoogdieren. In Nederland planten we gemiddeld 15 tot 20 soorten aan. Dit zijn vooral loofbomen. Zo ontstaat er op termijn een gevarieerd en gezond bos. Om onze bossen klimaatbestendig te maken, kijken we ook naar Zuid-Europese soorten. Deze bomen zijn namelijk beter bestand tegen droogte en hitte én bestand tegen een koude winter.

In ontwikkelingslanden waar we werken, maken we de keuze voor geschikte boomsoorten samen met de lokale bevolking. Bij projecten rondom bosherstel gebruiken we zoveel mogelijk bedreigde en endemische soorten. In de nabijheid van de dorpen en op agrarisch land is het belangrijk dat de bomen waarde hebben voor mensen. Bijvoorbeeld omdat de bomen voor voedsel of medicijnen zorgen. Op die manier zullen mensen sterker gemotiveerd zijn het bos goed te beheren en te beschermen.

Wil je meer lezen over hoe wij de juiste boomsoorten selecteren? Lees dan ons achtergrondartikel: Hoe we bij Trees for All de juiste bomen planten.

Is het nodig om bomen te planten? Dat regelt de natuur toch zelf?

Het is goed dat mensen kritische vragen stellen over het nut van bomen planten. Natuurlijk bosherstel vindt uiteraard ook plaats en moedigen we ook aan. Het is alleen een veel trager proces. Door het meteen aanplanten van de gewenste boomsoorten wordt feitelijk het natuurlijke regeneratieproces versneld. Hierdoor kunnen we op kortere termijn meer CO2 vastleggen en de biodiversiteit vergroten door een groot aantal verschillende soorten te planten. In sommige gevallen is spontane verbossing gewoonweg niet mogelijk of wenselijk. In monoculturen (bossen van één soort) ontbreken vaak de zaadbronnen/-bomen voor een gevarieerd bos. Als je niets doet, komt er weer een monotoon bos terug. Om op die gronden inheems bos te creëren met een grote soortenrijkheid, is ingrijpen noodzakelijk. Of neem voormalige agrarische gronden die door verkeerd grondgebruik zijn gedegradeerd. Ook daar is natuurlijk bosherstel vaak geen optie. In alle gevallen planten we altijd veel verschillende boom-en struiksoorten aan zodat er een gezond en klimaatbestendig bos ontstaat.

Hoe bepalen jullie de donatie per boom?

Wij werken met een gemiddeld donatietarief voor alle bomen die we planten. Op deze manier kunnen we veel verschillende projecten mogelijk maken in zowel Nederland als het buitenland. Er zijn veel factoren die de prijs per boom bepalen. De kosten verschillen per land, type project en omstandigheden. Plant je bomen in een uitdagende omgeving waar bijvoorbeeld aanvullende bewatering of bescherming tegen vee nodig is, dan zullen de kosten stijgen. En we houden altijd rekening met de kosten voor langetermijnbeheer en het zorgvuldig monitoren van de projectresultaten.

Belangrijk om te weten is dat jouw donatie veel meer is dan het planten van een boom: we kiezen voor een integrale aanpak waarbij we bomen planten, zorgen dat de ‘drivers’ voor ontbossing worden weggenomen, biodiversiteit herstellen en bijdragen aan betere leefomstandigheden van de lokale bevolking.