Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
UOAK

Producer en dj UOAK brengt elektronische muziek en natuur samen

De wereld van elektronische muziek en festivals kan een flinke impact op het klimaat hebben. Dat wil Wesley Verheij anders doen. Hij is de oprichter van platenlabel Sekora en producer en dj onder de naam UOAK. Als natuurliefhebber brengt hij elektronische muziek en natuur juist bij elkaar. Voor elke release plant hij twee bomen bij Trees for All. “Ik geloof in de kracht van dj’s om voor meer bewustwording te zorgen.”

Extra betekenis

De connectie met natuur heeft Wesley altijd sterk gehad. “Ik kom uit Rotterdam en wandel graag in het Kralingse bos. Daar kan ik opladen en vallen gedachten en ideeën op hun plek”, vertelt hij. Het idee voor zijn platenlabel Sekora is ook in het bos ontstaan. “Maar ik neem er ook geluiden op die ik verwerk in mijn muziek, zoals kwetterende vogels of een stromend beekje. Dat geeft een nummer voor mij extra betekenis.”

Dj’s en duurzaamheid: kan dat wel?

Wesley wil er alles aan doen om te voorkomen dat we die natuur kwijtraken. “Als ik in het bos loop, valt het me op hoeveel afval en plastic daar rondzwerft, ondanks dat er overal prullenbakken staan. Dan besef ik: bewustwording rondom natuurbescherming is er nog lang niet altijd.” En dat is precies waar hij verandering in wil brengen.

Dat klinkt misschien opvallend, want juist het leven van dj’s staat niet direct symbool voor een duurzame levensstijl. Wesley: “Bij veel mensen heerst het beeld dat dj’s en elektronische artiesten continu de wereld over vliegen. Maar er zijn ook duurzamere manieren om geld te verdienen.”

uoak

Wie is Wesley Verheij?

Wesley Verheij (UOAK) is artiest, producer, dj en oprichter van het platenlabel Sekora. Daarnaast heeft hij een online radioshow op (inter)nationale radiozenders. Sekora maakt muziek in de genres deep house, melodic house, electronic, tech house en progressive. Wesley’s artiestennaam UOAK staat voor The Unseen Oak. De naam Sekora is een samentrekking van sequoia en sakura. Deze boomsoorten maakten van kinds af aan veel indruk op Wesley en staan symbool voor zijn connectie met de natuur.

Mobiele dj-set

Zelf werkt Wesley veel online. “Nieuwe muziek maak ik in mijn eigen studio en lanceer ik via online platforms, zoals Spotify en YouTube. Daarnaast neem ik livesets op in de natuur, die ik uitzend via YouTube.”

Met zijn mobiele dj-set zoekt hij groene plekken op, waar hij zijn muziek kan draaien en vastleggen op video. Vervolgens kunnen duizenden mensen naar zijn muziek luisteren én kijken. Wesley: “Die dj-set is trouwens aangesloten op een elektrisch aggregaat. Toch een stuk duurzamer dan de dieselvarianten.”

De kracht van artiesten

Door zijn werk komt Wesley veel op grote evenementen. “Het viel mij op dat er qua duurzaamheid nog een wereld te winnen valt”, vertelt hij. “Als ik met andere dj’s spreek, hoor ik vaak dat zij duurzaamheid belangrijk vinden en daar best meer mee zouden willen doen. Maar daar blijft het bij. Vrijwel niemand spreekt zich er publiekelijk voor uit.”

Waarom zou ik mijn bereik als artiest niet inzetten om iets goeds te doen voor de natuur?

Met zijn label Sekora wil hij zich juist wél uitspreken. “Hoewel ik ook even bang was dat er misschien een reden was waarom andere dj’s dat niet aandurfden. En ik heb ook lang gedacht: wat kan ik met een label nou concreet doen voor de wereld? Inmiddels geloof ik dat ik júist als artiest een verschil kan maken. Sekora heeft een grote, trouwe achterban. Waarom zou ik mijn bereik niet inzetten om iets goeds te doen voor de natuur?”

Voor elke release twee bomen

En zo werd Sekora bomenpartner van Trees for All. Wesley: “Voor elke nieuwe release planten we twee bomen. En we planten extra bomen als een release meer dan 100.000 keer wordt gestreamd. Kortom, hoe meer muziek we uitbrengen en hoe meer onze muziek geluisterd wordt, hoe groter ons bos groeit.”

Daarnaast zal Sekora komend festivalseizoen verschillende acties opzetten om extra bomen te kunnen planten. Wesley: “De samenwerking met Trees for All zie ik als een toegevoegde waarde om mijn connectie met de natuur op een nieuw niveau te maken. Zo hoop ik ook andere labels en artiesten aan te trekken, om nog meer impact te kunnen maken.”

Duurzame festivals

Samenwerkingen gaat Wesley heel bewust aan. “Op 15 juli hebben we voor het eerst een eigen Sekora stage, bij festival De Achtertuin in Bergschenhoek”, vertelt hij trots. “Hier wordt echt nagedacht over duurzaamheid. Het festival vindt plaats op bestaand terrein. Een klimwand en outdoor park worden omgetoverd tot podium. Ze kijken dus echt wat ze met bestaande materialen kunnen doen in plaats van alles nieuw te bouwen.”

Festivalbezoekers krijgen hun drankjes bovendien geschonken in herbruikbare bekers met statiegeld. Wesley: “Die bekers kwam ik voor de eerste keer tegen tijdens Strafwerk, een festival in Amsterdam. Samen met festival DGTL lopen zij voorop in duurzaamheid.”

De twee festivals zijn een voorbeeld voor hem. “Nu Sekora steeds verder groeit, heb ik eindelijk de mogelijkheid om meer in duurzaamheid te investeren. Ik hoop dat nog vele festivals en dj’s volgen.”

Plant mee voor een bosrijke wereld

Wil jij ook een steentje bijdragen aan meer bos in Nederland én in het buitenland? Plant met ons mee!

Plant een boom