Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
8218

In 2019 is ARK Natuurontwikkeling gestart met het project Brabants Goud in Het Groene Woud. Onderdeel van dit project is de versterking van de leembossen van natuurgebied De Geelders. In Trees for All heeft ARK een partner gevonden die het project ondersteunt met het beschikbaar stellen van bomen en struiken. Om te beginnen 25.000 stuks voor het deelproject Savendonk. Op 23 november 2020 werd het startschot gegeven voor de aanplant hiervan.

Jos Rademakers van ARK Natuurontwikkeling en Aletta Janssen van Trees for All gaven maandag 23 november het startsein voor de aanplant in Savendonk door de onthulling van een informatiepaneel en het planten van de eerste bomen en struiken. Rademakers: “Wij houden ons bezig met het scheppen van kansen voor nieuwe natuur. Niet zozeer het beschermen van wat we hebben, maar juist met het creëren van nieuwe mogelijkheden. En zeker voor het aanplanten van leembossen, de mooiste bossen in Brabant.” ARK Natuurontwikkeling is blij met de ondersteuning van Trees for All; het geeft de mogelijkheid om extra kwaliteit toe te voegen aan de uitvoering van de plannen.

25.000 bomen

In 2020/2021 worden in Savendonk ongeveer 25.000 nieuwe bomen geplant. De komende jaren groeien deze jonge bomen uit tot een prachtig leembos dat De Geelders versterkt en zorgt voor verbinding van het natuurgebied met het Dommeldal. De nieuwe bomen worden mogelijk gemaakt door Trees for All, een stichting die zich inzet voor meer bos en natuur in Nederland en het buitenland. Dankzij de donaties van veel bedrijven worden mooie bospercelen in Savendonk hersteld. Ook worden bomen geplant van de Green Friday campagne van Trees for All.

Het gaat om de aanplant van inheemse boomsoorten op voormalig agrarische gronden, die kenmerkend zijn voor leembossen, zoals de haagbeuk, winterlinde, zomerlinde, populier en de fladderiep. De biodiversiteit krijgt hiermee een grote impuls. Dat is goed voor soorten zoals de boomkikker, grauwe klauwier, wilde kat, otter, zwarte ooievaar en zeldzame vlinders als bont dikkopje en kleine ijsvogelvlinder. De komende jaren groeien de jonge bomen uit tot een prachtig klimaatbestendig bos, waar mensen en dieren graag komen.