Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
sanne-vogel-door-caro-lensen-staand

Sanne Vogel sluit zich aan bij Green Friday en deelt vintage tips

15 november 2023

Onze ambassadeur Sanne Vogel heeft zich opnieuw aangesloten bij Green Friday! Sanne is groot voorstander van bewuster consumeren en probeert al jaren de beste keuzes te maken voor klimaat, mens én dier. Ze neemt je mee in haar zoektocht en deelt 8 leuke vintage adressen waarmee jij straks van elke vrijdag Green Friday maakt!

Chemische mode-industrie

De liefde voor spullen met een verhaal zat er bij Sanne al vroeg in. Als klein meisje struinde ze met haar vader rond in kringlopen en op rommelmarkten, op zoek naar tweedehands pareltjes. En terwijl andere kinderen hun neus ophaalden voor afgedankte kleding, wist Sanne uit een berg gedragen kleding van haar nichtjes de allerleukste items te vissen.

Rond haar twintigste begint ze zich serieus te verdiepen in de mode-industrie. Ze ontdekt dat er aan de andere kant van de wereld mensen in fabrieken werken, van wie hun handen en armen helemaal verkleurd zijn. Sanne: “Dag in dag uit gebruikten zij chemische verf om kleding te maken die destijds in bijna alle grote winkels in Nederland hing. Dat maakte enorme indruk op me. Ik vond het zó oneerlijk dat andere mensen ziek werden door onze kleding.”

Sanne Vogel, door Caro Lenssen

Jarenlange zoektocht

Vanaf dat moment begint voor Sanne de zoektocht naar eerlijke kleding en spullen. Sociale media bestaan in die tijd nog niet, dus het is lastig om aan informatie te komen. Maar al snel leert ze duurzame voorlopers kennen zoals Willa Stoutenbeek en Marieke Eyskoot, die ze het hemd van het lijf vraagt. “Dan kwam ik een merk tegen en stuurde ik een bericht naar Marieke: ‘Denk je dat ze echt groen produceren? Of word ik bedonderd?’”

Inmiddels zijn er op sociale media volop mensen die er hun werk van maken om uit te zoeken welke merken wel en niet duurzaam handelen. “Maar eigenlijk is het idioot”, vindt Sanne. “Ik zoek al bijna twintig jaar naar de beste keuzes voor mensenwelzijn, dierenwelzijn en het klimaat. Dat zou niet hoeven als er alleen goede spullen worden aangeboden. Ik zou het goed vinden als daar meer regels voor komen, vanuit de overheid en voor bedrijven.”

Liefde voor vintage

Haar zoektocht heeft Sanne een hoop inzichten opgeleverd. Zo koopt ze alleen spullen die ze écht graag wil hebben. “Ik spaar liever voor een jurk van duurzaam materiaal en waarvoor de makers een eerlijke prijs krijgen, dan dat ik zes goedkope truitjes bij een fast-fashionketen koop. En ik vind het belangrijk om merken te supporten die iets goeds doen voor de wereld, zodat die markt blijft bestaan.”

Daarnaast speurt ze op markten en in tweedehands winkels naar vintage spullen. Haar laatste vondsten: een vintage stoel, rotan lectuurmand en plantenpot. Sanne: “Het geeft mij een fijn gevoel als ik iets heb gekocht dat niet speciaal voor mij is gemaakt. Ik vind het prettig dat er geen nieuwe grondstoffen nodig zijn en dat er minder CO2 wordt uitgestoten als ik voor tweedehands kies. En ik vind het leuk als spullen uniek zijn.”

Schuldgevoelens

Toch is het soms best vermoeiend om het juiste te doen, geeft ze toe. “Voor onze nieuwe keuken wilde ik hout gebruiken van omgewaaide bomen uit Amsterdam. Maar dat zou vijf keer duurder zijn dan ons budget. Soms is de meest duurzame keuze dus niet mogelijk. Ondertussen blijf ik afwegingen maken. Welke opties zijn er nog meer? Waar zijn die spullen gemaakt? Welk materiaal is er gebruikt? Mijn vriend vindt het weleens irritant, maar ik heb last van schuldgevoelens over wat ik consumeer.”

En dan is er heel, heel soms een moment waarop er een impulsaankoop op de loer ligt. “In de coronaperiode liet ik me verleiden door een online aankoop bij een grote winkelketen. Die trui zou duurzaam geproduceerd zijn. Maar de stof was vreselijk en na twee keer dragen zaten de eerste halen er al in. Dat ga ik dus nooit meer doen.”

Statement maken met Green Friday

Van een initiatief als Green Friday wordt ze direct enthousiast. “Ik ben vaak gevraagd voor samenwerkingen rondom Black Friday, maar ik heb daar nooit aan meegedaan. Ik vind Black Friday bizar. Mensen worden opgehitst om dingen te kopen die ze helemaal niet nodig hebben. Dat vind ik extra beangstigend nu we steeds meer merken van klimaatverandering. Ik vind het fijn dat ik met Green Friday een duidelijk tegenstatement kan maken.”

Daarbij wil ze graag een uitzondering benadrukken. “Als je weinig te besteden hebt en je wasmachine kapotgaat, kan Black Friday ervoor zorgen dat je die wasmachine toch kan kopen. Dat steeds meer mensen in armoede leven, mogen we met onze groene idealen niet over het hoofd zien. Maar als we niets veranderen aan onze manier van leven, zijn onze kinderen en kleinkinderen straks de sjaak. En wat heb je aan al die spullen als later je huis onder water staat?”

De 8 beste vintage adressen van Sanne Vogel

1. Indianaweg Amsterdam

“Eén van mijn favoriete plekken in Amsterdam met vintage kleding. Ik woon niet meer in Amsterdam, maar als ik er ben, ga ik altijd even langs.”

2. Old West Amsterdam

“Een favoriete winkel voor tweedehands kinderkleren. Je kunt er ook je oude kinderkleding inleveren zodat je tegoed opbouwt om iets anders in de winkel te kopen.”

3. Vintage Revival in Utrecht

“Hier worden oude vintage meubels verkocht. Je kunt hier ook zelf stoffen kiezen en je meubels op maat laten stofferen.”

4. Reliving

“Een website voor tweedehands meubels. Alles is met liefde geselecteerd, dus dat zoekt net wat makkelijker dan op Marktplaats.”

5. E&Co in Utrecht

“Reliving heeft nu een tijdelijke pop-up winkel in de kelder van E&Co, een duurzaam warenhuis in Utrecht. Mijn vader verkoopt hier lampen die hij maakt van oude motoren uit de jaren dertig. Je kunt zijn lampen ook bekijken op zijn Instagram pagina.”

6. De Marktmeisjes in Laren

“De Marktmeisjes organiseren tweedehands (kinder)kleding- en speelgoedmarkten bij De Groene Afslag in Laren. Megaleuk. En bij De Groene Afslag hebben ze een fantastische plantaardige menukaart!”    

7. Kringlopen door het hele land

“Laatst was ik misschien wel bij de leukste kringloop ooit in Twello. Die is met veel liefde ingericht, overzichtelijk en netjes. En er zit een lunchroom bij waar je heerlijk veganistisch kunt eten!”

8. Retro Atelier in Bilthoven

“In Bilthoven zit een leuk winkeltje waar ze allemaal vintagespullen uit de jaren zeventig verkopen. Van meubels tot kinderspeelgoed en servies. Ik ga altijd even kijken of ik wat zie.”