Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
Faia Brava Reservaat

Portugal

Met dit herbebossingsproject herstellen we het unieke montadolandschap in het Faia Brava Reservaat in Portugal. We planten 8.000 bomen!

Status: Actueel project

Gefinancierd

Landschapsherstel in het Faia Brava Reservaat

Het noordoosten van Portugal staat bekend om het bijzondere montadolandschap, met prachtige graslanden en bomen. Helaas verdwijnt steeds meer natuur door bosbranden en grootschalige graanproductie. Daarom herstellen wij het landschap samen met onze partner ATNatureza. Hoe? We planten 8.000 bomen in het unieke Faia Brava Reservaat. Zo stimuleren we de biodiversiteit in dit bijzondere gebied.

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
icon-moederboom

0

bomen planten

0

hectare nieuw bos

icon-bos-2

0

boomsoorten

Waarom is dit project in Portugal nodig?

Het montadolandschap (dehesa) is een prachtig mozaïek van graslanden en bomen. Dit bijzondere landschap is kenmerkend voor Portugal en Spanje. Het is ontstaan door dieren die er grazen en door mensen die er producten als kurk winnen. Kortom, een belangrijke omgeving voor dieren, mensen en natuur.

De laatste jaren is het gebied drastisch veranderd door bosbranden, grootschalige graanproductie en schapenhouderij. Boeren zien steeds minder perspectief en trekken naar de stad. Het gevolg? Het land wordt niet meer onderhouden en verdort.

Ook het Faia Brava Reservaat in deze regio heeft last van al die veranderingen. De meeste bomen zijn al uit het reservaat verdwenen. Ook heeft de rijke natuur plaatsgemaakt voor sterk verarmde gronden, waar alleen nog grassen en struiken groeien. Hierdoor is het gebied kwetsbaar voor bosbranden en verwoestijning.

Project Portugal
Project Portugal
Aasgier
Project Portugal

Wat gaan we hieraan doen?

Trees for All wil het montadolandschap herstellen. Daarom planten wij samen met onze partner ATNatureza boomeilanden aan. In totaal gaan er 8.000 bomen in groepjes de grond in. Denk aan eiken, espen, jeneverbessen en flinke struiken zoals meidoorn en sleedoorn. Allemaal soorten die thuis horen in het karakteristieke landschap.

Om de boomeilanden komt een hekwerk. Zo kunnen we de bomen goed verzorgen en voorkomen we dat wilde dieren en vee ervan eten. Als de bomen volwassen zijn, zorgen ze voor de verspreiding van zaden. Daardoor kunnen er weer nieuwe bomen groeien.

Bovendien zijn de bossen het thuis van een heleboel bijzondere planten en dieren in de Faia Brava. Denk aan de aasgier of de Iberische wolf. Door bomen te planten, herstellen we dus ook hun leefgebied.

Onze doelen

  • Nieuwe boomeilanden aanleggen (herbebossing)
  • Het unieke montadolandschap herstellen
  • Biodiversiteit behouden, versterken en uitbreiden

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals

Waar gaan we planten?

We gaan planten in het Faia Brava Reservaat in Portugal. Dit is een gebied van 1.000 hectare, met een unieke flora en fauna. Er komen verschillende bedreigde diersoorten voor, zoals de aasgier en de Iberische wolf.

Onze partner

Onze partner Associação Transumância e Natureza (ATNatureza) voert het project uit. ATNatureza is opgericht in 2000 en heeft veel ervaring met ecologisch herstel en natuurbescherming in Portugal.

De stichting bezit en beheert ruim 1.600 hectare natuurgebied, waaronder het Faia Brava Reservaat, één van de grootste particuliere natuurparken in Portugal. Hiermee speelt ATNatureza een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Greater Côa Valley: een Portugese regio met veel potentie voor wilde natuur (rewilding).

ATNatureza-logo