Overijssel
Trees for All gaat samen met Stichting IJssellandschap een klimaatbestendig loofbos in Overijssel aanleggen. Hiermee herstellen we in totaal ruim 13 ha fijnsparrenbos.
Trees for All gaat samen met Stichting IJssellandschap een klimaatbestendig loofbos in Overijssel aanleggen. Hiermee herstellen we in totaal ruim 13 ha fijnsparrenbos.
Een groot deel van de fijnsparrenbossen in de omgeving van Deventer is zwaar aangetast door de letterzetter: een soort schorskever. De letterzetter legt zijn eitjes onder de bast waarna de larven het hout op beginnen te eten. De boom sterft zo uiteindelijk af. Daarom vormen we samen met het IJssellandschap dit voormalige naaldbos om naar een gevarieerder, klimaatbestendig loofbos.
bomen
hectare bos
boom- en struiksoorten
plantperiode
Het voornaamste doel van dit nieuwe natuurbos is het in stand houden en ontwikkelen van natuurwaarden en natuurlijke processen in het bos. Stichting IJssellandschap heeft daarom ruim 13 hectare aangewezen voor de aanplant van gemengd loofbos. In totaal zijn 30.550 bomen en struiken geplant, verdeeld over 8 percelen.
Om de biodiversiteit en vitaliteit van het bos te verhogen is het belangrijk om inheemse boomsoorten te planten met een rijk insectenleven (bijv. zomereik) en rijke bloei (bijv. lijsterbes, linde, vuilboom). Ook zijn bomen geplant, die de bosbodem verrijken (bijv. haagbeuk) en soorten die zich uitstekend lenen als thuis voor (roof)vogels en zoogdieren (bijv. grove den). Op deze manier is de basis gelegd voor een levendig en veerkrachtig bos waar mens en natuur baat bij hebben. Een bos voor de toekomst dus.
Het fijnsparrenbos ligt in de gemeente Deventer en Raalte. In de deelgebieden Wechelerveld, Kranenkamp, De Hoek Ankersmit, Wesselink, De Hoek Oostermaet en bossen Heeten hebben we nieuwe bomen geplant.
Stichting IJssellandschap en haar rechtsvoorganger ‘de Verenigde Gestichten’ beheert en ontwikkelt sinds 1267 land, landgoederen, boerderijen en huizen rondom Deventer. Door de eeuwen heen zijn we met zorg en respect omgegaan met het land, de natuur, de mensen die er wonen en de mensen die er willen recreëren. Volgens goed rentmeesterschap hebben we de bezittingen in de loop der tijd laten groeien en ontwikkeld ten behoeve van de inwoners van stad én land. Het IJssellandschap van nu is onlosmakelijk verbonden met het verleden. Een verleden dat tevens de inspiratiebron is voor de toekomst, waarin we ruimte creëren voor innovatie, gericht op natuur, duurzame landbouw, ondernemerschap en recreatie.