Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
Limburg

Provincie Limburg

Samen met stichting het Limburgs Landschap planten we 251.410 bomen in de provincie Limburg. Zo maken we het zuiden van Nederland nóg groener! Plant je mee?

Status: Afgerond project

Nieuw bos en bosherstel in de provincie Limburg

In de periode 2020-2024 planten we samen met stichting Het Limburgs Landschap nieuw bos op verschillende locaties in de provincie Limburg. In totaal gaat het om 251.410 bomen, verspreid over ruim 54 hectare grond. Dat betekent dat er bijna 79 voetbalvelden aan bos bij komen!

Met dit project creëren we nieuw bos dat nu én in de toekomst tegen een stootje kan. Dat doen we door gevarieerde boom- en struiksoorten te planten die in deze omgeving thuishoren. Zij krijgen een plek op voormalige landbouwgronden. Hiermee versterken we de bestaande bosgebieden en zorgen we voor vergroening van het landschap in de hele provincie. Daarnaast dragen de bomen bij aan meer biodiversiteit: talloze planten en dieren zullen op het bos afkomen.

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in

icon-moederboom

0

bomen

icon-hectare-bos

0

hectare bos

icon-boomsoorten

0

boom- en struiksoorten

icon-aanplant

0 0

plantperiode

Waarom is dit project in Limburg nodig?

In Limburg liggen veel kansen om de provincie verder te vergroenen. Daar dragen we vanuit Trees for All graag een boompje aan bij! Stichting het Limburgs Landschap heeft een selectie gemaakt van stukken land die geschikt zijn voor bosaanplant, zoals voormalige landbouwgronden. Door hier bomen te planten, brengen we de biodiversiteit weer tot leven.

Daarnaast versterken we bestaande bosgebieden waar voorheen veel fijnsparren groeiden. Deze bomen hebben het de afgelopen jaren zwaar gehad tijdens de droge periodes. Hierdoor zijn ze niet goed bestand tegen de letterzetter: een kevertje dat de bast van de fijnsparren aantast, waardoor de bomen langzaam afsterven. We planten daarom nieuw bos terug, dat uit diverse boom- en struiksoorten bestaat. Een divers bos is namelijk beter bestand tegen droogte, ziektes of plagen. Krijgt één soort het zwaar, dan houden de andere soorten het bos in stand.

Boomplantdag in 2021

Wat gaan we hieraan doen?

In een periode van vier jaar planten we ruim 250.000 bomen op voormalige landbouwgronden, verspreid over meer dan 40 percelen in de hele provincie. We planten ruim 30 inheemse boomsoorten zoals ruwe berk, mispel, haakbeuk, wilde appel, wintereik en zoete kers zodat er gevarieerde bossen ontstaan.

De beheerders van Het Limburgs Landschap doen er alles aan om de boompjes een goede start te geven. Ze zaaien de percelen vóór de aanplant in met graan, dat de bodem bedekt. Zo is de nieuwe aanplant beschermd tegen droogte en tegen de groei van ruige kruiden die de ontwikkeling van de jonge boompjes kunnen belemmeren. Ook is de aanplant zo beter beschermd tegen harde windvlagen.

graan inzaaien
Rogge

De plantlocaties zijn van tevoren ingezaaid met graan om de boompjes een goede start te geven.

Nieuws uit Limburg

Ruim 36 voetbalvelden aan nieuw bos in Limburg: resultaten 2022-2023 

Ruim 36 voetbalvelden aan nieuw bos in Limburg: resultaten 2022-2023 

Trees for All zet zich samen met stichting Het Limburgs Landschap in voor meer bos in de provincie Limburg. In de periode 2020-2024 planten we in totaal 251.410 bomen verspreid over de provincie. Dankzij de steun van onze donateurs konden we afgelopen winter bijna 94.000 bomen planten! Hoe gaat het…

Lees het verhaal
Update plantseizoen 21-22 Nederland

Update plantseizoen 21-22 Nederland

Tijdens de winter van 2021-2022 hebben we duizenden bomen geplant, verspreid over heel Nederland. Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder: een goed moment om je te vertellen én te laten zien hoe het nu met de bomen gaat! De impact van een droge zomer Na het plantseizoen afgelopen…

Lees het verhaal
15. Life on land
17. Partnership for the goals

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

Waar gaan we planten?

We planten bomen in verschillende gemeenten in de provincie Limburg: Venlo, Peel en Maas, Nederweert, Weert, Maasgouw, Eijsden-Margraten, Valkenburg aan de Geul, Venray, Gennep, Horst aan de Maas en Gulpen-Wittem, Bergen, Leudal, Beek en Meerssen. Met dit project versterken we dus de natuur in de hele provincie.

Monitoring van de aanplant

Bezoekers van natuurgebied Zwart Water kunnen foto’s maken van de aanplant. Dankzij deze foto’s kunnen wij precies zien hoe het bos zich ontwikkelt! Daarnaast houdt onze projectpartner Limburgs Landschap ons goed op de hoogte en monitoren we de aanplant met eigen veldbezoeken. In onze projectupdate van het plantseizoen 2021-2022 lees je er meer over.

Onze partner

Binnen dit project werken we samen met Stichting Het Limburgs Landschap. Het doel van het Limburgs Landschap is het veiligstellen van natuurlijk erfgoed in Limburg. Hieronder vallen waardevolle landschappen en natuurgebieden. De stichting koopt dit soort gebieden aan en beheert deze. Sinds 1931 heeft Het Limburgs Landschap al ruim 8500 hectare natuur in bescherming genomen, verdeeld over maar liefst 80 natuurgebieden in de hele provincie. We werken al jaren fijn samen met deze partner en zijn trots dat we Nederland samen nóg bosrijker kunnen maken.

“Veel bossen in Noord- en Midden-Limburg zijn als naaldbos voor de productie van hout aangeplant op arme zandgronden. Dankzij Trees for All krijgt Stichting het Limburgs Landschap nu de kans op de rijkere gronden gevarieerd loofbos aan te planten. Een geweldige aanwinst voor de natuur!”

— Wilfred Alblas, Directeur Limburgs Landschap
Wilfred-alblas