Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
das

Overijssel

Samen met Landschap Overijssel planten we in totaal 61.935 bomen en struiken om de bosgebieden in Overijssel uit te breiden en te versterken. Zo zorgen we voor klimaatrobuuste natuur en dragen we bij aan de biodiversiteit in Overijssel.

Status: Actueel project

Versterking van de natuur in Overijssel

Bos, heide, weilanden tussen houtwallen en uitgestrekte hoogveengebieden. De provincie Overijssel heeft prachtige afwisselende landschappen. Dankzij deze variatie aan natuur is Overijssel een thuis voor verschillende soorten planten en dieren, zoals de bever, das en de geelster.

Maar het klimaat verandert. Langdurige droogte of juist wateroverlast komen steeds vaker voor. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de natuur, ook voor de biodiversiteit. Daarom maken we samen met Landschap Overijssel de provincie klimaatbestendiger door de bosgebieden uit te breiden en te versterken.

In het plantseizoen 2022-2023 hebben we in Twente al 20.025 bomen geplant. Maar we zijn nog niet klaar! Komend plantseizoen wordt Overijssel nog eens 41.910 bomen en struiken rijker.

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

 • Voer een aantal in
 • Voer een aantal in
 • Voer een aantal in
 • Voer een aantal in
 • Je wordt op de hoogte gehouden van jouw bomen met Track & Trees.
 • Je ontvangt een uitnodiging om je eigen bomen in de grond te zetten tijdens de boomplantdag. Hoeft niet, mag wel!
 • Je krijgt (optioneel) een brievenbusboompje thuisgestuurd. Wij krijgen bomen van jou, jij krijgt een boom van ons!
icon-moederboom

0

bomen en struiken worden geplant

icon-bos-2

0

boom- en struiksoorten

icon-aanplant

0 0

plantperiode

Waarom steunen we dit project?

Met dit project zorgen we voor robuustere bossen, verbindingen tussen bossen en meer klimaatbestendig bos in Overijssel. Door bomen te planten versterken we de natuur en dragen we bij aan de biodiversiteit.

Dat is hard nodig, want bestaande bossen in Overijssel hebben het zwaar door de gevolgen van klimaatverandering. Bospercelen waar voornamelijk één boomsoort stond, zoals de Japanse lariks of fijnspar, zijn aangetast door droogte en het knaagwerk van de letterzetter (een kever). Deze soorten gaan we vervangen door inheemse loofhoutsoorten, die een stuk beter bestand zijn tegen klimaatverandering.

Foto: Vincent van Zalinge
kleine-ijsvogel-vlinder

De das, ijsvogelvlinder en geelgors (van links naar rechts) zijn voorbeelden van dieren die profiteren van dit nieuwe bos. In de bossen vinden zij voedsel, plekken om te schuilen en de ruimte om zich voort te planten.

Niet alleen herstellen we bestaand bos, maar we planten ook nieuw bos. Hiermee versterken we de natuur en dragen we bij aan meer biodiversiteit. Door bomen te planten breiden we bestaande bossen verder uit en verbinden we bestaande natuurgebieden met elkaar. Zo ontstaat er meer leefgebied voor planten en dieren, zoals de kleine ijsvogelvlinder, de geelgors en de das.

Ook wij mensen hebben baat bij dit nieuwe bos. Bomen zorgen immers voor zuurstof, schone lucht, water en voedsel. Bovendien slaan bomen CO2 op en dragen ze een steentje bij aan het tegengaan van klimaatverandering. En alsof dat nog niet genoeg voordelen zijn, zijn bossen ook nog een prachtige plek om vrije tijd door te brengen. Met dit project hebben we dus bijgedragen aan een groen en gezond Nederland voor mens, dier én natuur!

merel-zwarte-els
Merel in zwarte els
Zomereik
Zomereik
sleedoorn
Sleedoorn
beuk
Beuk
gelderse-roos
Gelderse roos
sporkehout
Sporkehout

Wat gaan we in Overijssel doen?

In het plantseizoen 2022-2023 hebben we al op 10 verschillende locaties in Twente bomen geplant op voormalige agrarische gronden. Al met al is er 5 hectare aan bos bijgekomen. Daarnaast hebben we ruim 3 hectare aan bos, bosranden en landschapselementen hersteld.

Komend seizoen planten we het werk voort: door heel Overijssel komen er nog eens 41.910 bomen en struiken bij. We planten met diverse inheemse soorten die goed bestand zijn tegen klimaatverandering. Dat zijn bijvoorbeeld de berk, els, eik, linde, hazelaar, meidoorn, sleedoorn, Gelderse roos, vuilboom. Allemaal soorten die thuishoren in deze omgeving en goed aansluiten bij de omliggende bossen.

Nieuws uit Twente

Versterking van bossen en natuur in Twente: resultaten 2022-2023

Versterking van bossen en natuur in Twente: resultaten 2022-2023

De regio Twente staat bekend om haar prachtige, afwisselende landschappen. Maar op verschillende locaties zijn de landschappen en de biodiversiteit de afgelopen jaren aangetast. Daarom steunt Trees for All een project van Landschap Overijssel om de Twentse natuur te herstellen en te versterken. Hoe gaat het met de bomen en…

Lees het verhaal
Hoe groeit een bos?

Hoe groeit een bos?

De verschillende groeifases van een bos Een bos is niet van de ene op de andere dag een bos. Het groeit in fases. Na de aanplant duurt het nog tientallen jaren voor een bos volwassen is. En pas nog veel later kun je spreken van een volgroeid bos, waarin bomen,…

Lees het verhaal

Doelen van dit project

 • Het versterken en uitbreiden van de Overijsselse bossen
 • Het aanleggen van robuuste natuur die bestand is tegen klimaatverandering
 • Het behouden, versterken en uitbreiden van de hoeveelheid verschillende planten en dieren (biodiversiteit)
 • Het versterken van het prachtige Overijsselse landschap

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals

Waar gaan we planten?

Op verschillende plekken in de provincie Overijssel gaan we nieuw bos planten en bestaand bos herstellen.

Onze samenwerkingspartner: Landschap Overijssel

Binnen dit project werken we samen met Landschap Overijssel. Deze organisatie zet zich in voor de bescherming, ontwikkeling en het beheer van het Overijsselse landschap: een landschap met bijzondere natuur en een streekeigen historie, met veel waarde voor mensen, planten én dieren.

landschap-overijssel