Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
bomenrij-landschapselementen

Gelderland

Trees for All zet zich in voor de aanplant van landschapselementen in de provincie Gelderland. Samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland en particuliere grondeigenaren planten we meer dan 108.000 bomen en struiken verspreid over de provincie.

Status: Actueel project

Gefinancierd

Aanplant van landschapselementen verspreid over de provincie

In heel Nederland werkt Trees for All aan de aanplant van landschapselementen. Dit zijn bomen en heggen die de structuren vormen van onze landschappen. Landschapselementen komen van oorsprong veel voor in het landelijk gebied, maar zijn de afgelopen jaren steeds meer uit beeld verdwenen. Ook in de provincie Gelderland.

Dit is een groot gemis, want landschapselementen dragen bij aan een beter klimaat, meer biodiversiteit én gezonde leefomstandigheden. Bovendien zorgen ze voor een aantrekkelijk landschap. Daarom planten we ruim 108.000 nieuwe bomen en struiken in het landelijk gebied van Gelderland, samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland en honderden particuliere grondeigenaren.

Help je mee dit mogelijk te maken?

icon-moederboom

0

bomen en struiken

icon-bos-2

0

verschillende soorten bomen en struiken

icon-aanplant

0 0

plantperiode

icon-boeren

0

deelnemers (minimaal)

Waarom is dit project nodig?

De afgelopen decennia zijn veel landschapselementen in Nederland verdwenen. Bomen en heggen moesten steeds vaker plaatsmaken voor de aanleg van infrastructuur, de bouw van steden of schaalvergroting van de landbouw. De afgelopen eeuw is hierdoor 60% van alle landschapselementen verloren gegaan. En dat heeft allerlei gevolgen voor onze leefomgeving.

Landschapselementen dragen bijvoorbeeld bij aan een beter klimaat. Ze nemen CO2 op en vangen stikstof en fijnstof af. Ook zijn ze ontzettend belangrijk voor de biodiversiteit. Talloze planten en dieren leven in en rondom landschapselementen, zoals bijen, vlinders, vogels en allerlei kleine zoogdieren. Bovendien hebben landschapselementen een positieve impact op onze leefomgeving. Ze zorgen voor een gezonde bodem, de afvoer van regenwater, schaduw op hete dagen én voor een aantrekkelijk landschap voor ons allemaal.

Wat willen we nog meer?!

landschapselementen-mobiel

Hoe gaan we te werk?

Samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland zorgen we ervoor dat zo’n 150 – 170 particuliere grondeigenaren bomen kunnen planten op hun grond. Zij leggen verschillende soorten landschapselementen aan, zoals kleine bosjes en bosranden. Zo leggen ze niet alleen nieuw groen aan, maar breiden ze ook bestaande natuur uit.

Grondeigenaren konden zich aanmelden voor dit project via onze projectpartner Landschapsbeheer Gelderland. Deze stichting heeft alle aanvragen beoordeeld op kwaliteit. De volgende stap is het maken van de beplantings- en beheerplannen. Zo zorgen we ervoor dat de juiste boom op de juiste plek terecht komt, passend bij de grond en de omgeving.

landschap-gelderland
knotwilgen
grasmus-berk
bomenrij-landschapselementen
sleedoorn
Sleedoorn
houtsingels
wilde-liguster-distelvlinder

Samenwerken met grondeigenaren

Ondertussen hebben al vele enthousiaste grondeigenaren zich aangemeld om mee te doen. Een paar voorbeelden:

  • In Epe gaat een grondeigenaar eiken, beuken, berken en esdoorn aanplanten in zijn bos. Met deze loofbomen vervangt hij de afgestorven fijnsparren die niet bestand waren tegen toenemende droogte en het knaagwerk van de letterzetter (een kevertje).
  • In Vierhouten gaat een projectdeelnemer een deel van het bos uitbreiden. Daarnaast legt hij een poel en zogenaamde mantelzoombeplanting aan. Er worden inheemse bomen en hagen langs zijn perceel geplant, zoals de tamme kastanje, wintereik, zomereik, beuk, mispel en bottelroos.
  • In Heelsum gaat een grondeigenaar een bosperceel uitbreiden door honderden bomen langs een weide te planten.

Dankzij jouw bijdrage kunnen we nog veel meer van dit soort plannen mogelijk maken. Zo werken we samen aan een groener en gezonder Nederland voor ons allemaal!

Nieuws uit Gelderland

Meer dan 108.000 bomen en struiken geplant op het Gelderse platteland: resultaten 2023-2024

Meer dan 108.000 bomen en struiken geplant op het Gelderse platteland: resultaten 2023-2024

Trees for All zet zich in voor de aanplant van landschapselementen in de provincie Gelderland. Samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland en particuliere grondeigenaren hebben we afgelopen plantseizoen meer dan 108.000 bomen en struiken geplant verspreid over de provincie. 0 bomen en struiken…

Lees het verhaal

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

11. Sustainable cities and communities
13. Climate action
15. Life on land

Waar gaan we planten?

We planten bomen op de gronden van particuliere eigenaren. De landschapselementen nemen minimaal 1.000 vierkante meter in beslag. We doen dit verspreid over de hele provincie Gelderland.

Onze samenwerkingspartner

We werken binnen dit project nauw samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Deze stichting zet zich in voor het behoud en herstel van onze landschappen met heggen, boomgaarden, dijken, akkers, beekjes en boerenerven. Medewerkers van de stichting adviseren bewoners van de provincie bij de aanplant van inheemse bomen en struiken. Ook stimuleren zij dorpsbewoners om aan de slag te gaan met hun landschap.

logo-landschapsbeheer-gelderland