Friesland
Samen met de Friese Milieufederatie en Landschapsbeheer Friesland maken we het prachtige Fryslân nog groener. We herstellen en versterken de unieke Friese landschappen met 92.000 nieuwe bomen en struiken!
Samen met de Friese Milieufederatie en Landschapsbeheer Friesland maken we het prachtige Fryslân nog groener. We herstellen en versterken de unieke Friese landschappen met 92.000 nieuwe bomen en struiken!
bomen en struiken
hectare groen
grondeigenaren
plantperiode
Je hebt misschien weleens gehoord van de Bossenstrategie. Dit zijn de plannen van het Rijk en alle Nederlandse provincies om in tien jaar tijd 37.000 hectare bos te planten in Nederland. In de provincie Friesland ligt de focus op het herstellen en aanleggen van landschapselementen. Dit zijn de structuren in een landschap, zoals bomenrijen, elzensingels, boomgaarden, heggen of bosjes.
Trees for All helpt bij de aanplant van deze landschapselementen. Dat is hard nodig, want de afgelopen jaren zijn dit soort landschapselementen steeds meer uit beeld verdwenen. Hierdoor verdwijnen de unieke en streekeigen landschappen die Nederland rijk is. Ook verliezen talloze planten en dieren hun leefgebied, waardoor de biodiversiteit hard achteruit gaat. Bovendien kunnen landschapselementen bijdragen aan milieuvriendelijke landbouw en een gezonde leefomgeving. Genoeg redenen dus om ze weer aan te planten!
Beelden van de plantdag in Friesland in het voorjaar van 2023.
Samen met de Friese Milieufederatie, Landschapsbeheer Friesland en grondeigenaren gaan we landschapselementen aanleggen en herstellen. Denk daarbij aan boomgaarden, heggen, struiken, kleine bosjes of windsingels. De landschapselementen krijgen een plek rondom boerenerven of op de grenzen van percelen, verspreid over de hele provincie Friesland.
Er zijn twee plantseizoenen: een in de herfst en winter van 2022-2023 en een in de herfst en winter van 2023-2024. We planten dan 100% inheemse boom- en struiksoorten, zoals de lijsterbes, wilg, zwarte els, meidoorn, sleedoorn, Gelderse roos, liguster, esdoorn, hazelaar, iep, berk, eik en kornoelje. Deze soorten zijn afgestemd op de plantlocatie, het landschap en de bodem. Welke soorten we precies planten, verschilt dan ook per locatie.
De landschapselementen krijgen een plek rondom boerenerven of op de grenzen van percelen. We doen dit in verschillende gemeenten in de provincie Friesland. Om precies te zijn in de volgende 48 dorpen en steden:
Appelscha, Beetsterzwaag, Blauwhuis, Boijl, De Westereen, Donkerbroek, Drachtstercompanie, Dronryp, Elsloo, Franeker, Friesche Palen, Giekerk, Grou, Haule, Hitzum, Houtigehage, Jirnsum, Jorwert, Katlijk, Leeuwarden, Marrum, Menaam, Metslawier, Minnertsga, Nes, Nijeberkoop, Nijemirdum, Oentsjerk, Olderberkoop, Oosterwolde, Oostrom, Opeinde, Oudebiltzijl, Pietersbierum, Rohel, Rotsterhaule, Skingen, Sneek, Spannum, St. Nicolaasga, Sumar, Surhuisterveen, Tijnje, Warten, Wijnjewoude, Wjelsryp, Workum en Ysbrechtum.
Binnen dit project werken we samen met de Stichting Friese Milieufederatie (FMF) voor de planvorming en coördinatie van het project. Daarnaast geeft Landschapsbeheer Friesland (LBF) de grondeigenaren advies over het maken van het beplantingsplan, het planten zelf en het verzorgen van de bomen en struiken. Ook de Provincie Friesland en het Iepen Mienskipsfûns zijn betrokken. Tot slot hebben de deelnemende gemeenten, dorpen en steden een cruciale rol bij het planten en het beheer van de bomen en struiken.
– Friese Milieu Federatie