Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
Luchtfoto The GAP

Dorpspark The GAP

In Haaksbergen wordt braakliggende grond omgetoverd tot een groen dorpspark dankzij een bijdrage vanuit het GroenDoen Fonds.

Status: Actueel project

Van braakliggende grond naar een groen park

In het centrum van Haaksbergen lag al ruim 30 jaar een stuk grond braak. Voor menig Haaksbergenaar was deze plek een doorn in het oog. Konden ze deze plek niet groener maken? En aandacht schenken aan biodiversiteit en leefbaarheid? Zo ontstond het idee voor The GAP.

Bomen en struiken planten

Stichting The GAP is een groep initiatiefnemers die het braakliggende stuk grond omtovert tot een groen dorpspark. Het kernteam bestaat onder andere uit een hovenier, sportcoach, jongerenwerker, timmerman en ondernemer. Over brede steun en impact gesproken!

The GAP klopte bij het GroenDoen Fonds aan voor financiële hulp om bomen en struiken te planten. Een lokaal hoveniersbedrijf plantte de bomen samen met een groep vrijwilligers. Eind 2021 gingen onder andere de lijsterbes, haagbeuk, zoete kers, veldesdoorn en wintereik de grond in. Daarnaast vormt een nieuwe haag een afscheiding tussen het dorpspark en de weg. De haag bestaat onder andere uit inheemse boom- en struiksoorten, zoals sleedoorn, meidoorn, vlier, veldesdoorn en sporkehout.

Luchtfoto The GAP
Dorpspark The GAP in bloei
Bomen planten in the GAP
Dorpspark The GAP

Het achterliggende idee

The GAP is een dorpspark voor jong en oud geworden. Voor kinderen is er volop ruimte om te spelen in de zandbak en om te klimmen en te bewegen. Maar het park is ook een plek voor bootcamp, voetbal of Jeu de Boules. Er worden zelfs al verschillende activiteiten georganiseerd, zoals een Burendag en een Pokémon-evenement.

Verder is The GAP een samenwerking aangegaan met het IVN Haaksbergen. Samen hebben ze bijvoorbeeld bloemenstroken ingezaaid om de natuur verder tot leven te brengen. Ook komt er een insectenhotel in het park. IVN zorgt bovendien voor educatie. Want wat is er nu leuker dan kinderen ter plekke iets te leren over het belang van insecten en natuur?

De locatie

TfA-bomen-planten

Samen maken we Nederland groen

Het GroenDoen Fonds is bedoeld voor initiatiefnemers die hun lokale omgeving willen vergroenen. Zij kunnen via dit fonds aanspraak maken op een financiële bijdrage voor hun plan, zoals Stichting The GAP. Heb je ook een goed plan om je omgeving te vergroenen? Dan kun je net als The GAP een aanvraag bij ons doen.

Een aanvraag indienen