Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
boomsingel-in-agrarisch-gebied_brabantslandschap_hde

Brabant Behaagt

In de provincie Noord-Brabant steunen we de aanleg van 15.000 bomen en struiken op grond van boeren en particulieren die meedoen aan Brabant Behaagt. Zo maken we het Brabantse platteland biodiverser en duurzamer!

Status: Actueel project

Een biodivers en toegankelijk landschap in Brabant

Kijk eens om je heen op het platteland. Zie je die sloot met knotwilgen erlangs? En verderop die haag met al die kwetterende mussen? Dit soort elementen vormen de ‘groenblauwe dooradering’ van het Brabantse landschap. Ze bieden voedsel en schuilplekken voor dieren én zorgen voor schaduw en schoonheid voor ons.

Deze landschapselementen zijn dus ontzettend belangrijk voor de biodiversiteit in Nederland. Helaas is in de afgelopen eeuw ongeveer 60% van de landschapselementen op het platteland verdwenen. Ze hebben plaatsgemaakt voor de uitbreiding van steden en landbouw.

Het gevolg? Allerlei planten en dieren zijn hun leefgebied kwijtgeraakt. Er zijn minder bomen en struiken die CO2 opnemen en die voor zuurstof, water en schone lucht zorgen. Bovendien gaan onze unieke, karakteristieke landschappen verloren.

Daarom steunen we het project Brabant Behaagt, waarmee we landschapselementen in heel Brabant aanleggen en herstellen. In totaal planten we komend jaar 15.000 bomen en struiken in de vorm van bomenrijen, knotbomen, kleine bosjes, heggen of hoogstamfruitbomen. Zo maken we het platteland groener en duurzamer!

Met jouw donatie via Trees for All steun je kleinschalige projecten binnen Brabant Behaagt op boerenland of particuliere grond. Doe je mee?

Doneer aan dit project

Met jouw donatie kunnen wij landschapselementen zoals heggen, struweelhagen en bomenrijen planten in de provincie Brabant.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
icon-moederboom

0

bomen en struiken

0

kilometer landschapselementen

icon-aanplant

0 0

plantperiode

Waarom is het herstel van landschapselementen nodig?

Binnen Brabant Behaagt werken Van Gogh Nationaal Park, Brabants Landschap en Trees for All aan een aantrekkelijker en biodiverser buitengebied. Het doel? 1.000 kilometer nieuwe landschapselementen aanleggen, verspreid over de hele provincie. Dat is belangrijk om een aantal redenen:

1. Voor de biodiversiteit

De afgelopen decennia is de biodiversiteit in Nederland drastisch afgenomen. Het aantal soorten insecten is met 70% gedaald. En ook vogels, zoogdieren en vissen in het landelijk gebied hebben het zwaar. Landschapselementen kunnen hier verandering in brengen. Planten en dieren vinden er een schuilplek, voedsel en de mogelijkheid om zich voort te planten. Door landschapselementen aan te leggen en te herstellen, zorgen we voor de terugkeer van planten en dieren op het platteland. 

En een mooie bijkomstigheid: met dit project leveren een belangrijke bijdrage aan een van de Europese doelstellingen. Tegen 2030 moet namelijk minstens 10% van de landbouwgrond uit landschapselementen bestaan. 

Voorbeelden van landschapselementen, zoals 1) boomsingel en 2) knotwilgen langs de slootkant en 3) solitaire bomen

2. Voor het klimaat

Landschapselementen dragen bij aan een beter klimaat. De bomenrijen, kleine bosjes, en heggen halen namelijk CO2 uit de lucht. Ook vangen ze fijnstof en stikstof af. Met dit project dragen we dus ook bij aan belangrijke doelen uit het Klimaatakkoord om CO2 en stikstof te reduceren.

Verder zorgen de landschapselementen voor zuurstof, schone lucht en schaduwplekken op hete dagen. Ook dragen ze een steentje bij aan milieuvriendelijke landbouw, doordat ze bijvoorbeeld insecten aantrekken die plagen op een natuurlijke manier bestrijden. Vleermuizen, vogels of sluipwespen bijvoorbeeld, eten de eikenprocessierups. Zo ontstaat een prettige en gezonde (leef)omgeving voor mensen en dieren op het platteland.

3. Voor de boeren

We planten de landschapselementen op de grond van boeren en particulieren die meedoen aan Brabant Behaagt. Onder veel boeren op het platteland is er de wil om te vergroenen, maar bij de uitvoering kunnen ze wel wat hulp gebruiken.  

We helpen ze op weg met plannen zodat ze precies weten welke bomen en struiken ze kunnen planten. Ook krijgen boeren via Brabant Behaagt ondersteuning voor het beheer, zodat we zo lang mogelijk van de elementen kunnen genieten. 

rode-kornoelje
meidoorn
merel-zwarte-els
haagbeuk

1) rode kornoelje, 2) meidoorn, 3) zwarte els, 4) haagbeuk en 5) lijsterbes

Wat doen we met jouw donatie?

Dankzij jouw donatie planten we inheemse bomen en struiken in het landelijk gebied van Brabant. Per locatie kijken we wat past en nodig is. Daarbij kiezen we voor inheemse soorten zoals meidoorn, zwarte els, haagbeuk, vuilboom, lijsterbes en rode kornoelje. Allemaal soorten die van nature thuishoren in het Brabantse landschap.

Plant nu

“Door de samenwerking met Trees For All kan iedereen bijdragen aan het buitengebied van Brabant. Zo kan iemand die het landschap een warm hart toedraagt ervoor zorgen dat we bomen en heggen aan kunnen planten. Zo maken we het landschap mooi, biodivers en toegankelijk voor mens én dier!”

Carlo Braat, projectleider Brabant Behaagt

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

11. Sustainable cities and communities
13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals

Waar gaan we planten?

Met jouw donatie maak je kleinschalige projecten mogelijk binnen Brabant Behaagt. Het gaat om plekken waar plaats is voor enkele bomen of hagen. Zo maken we de groenblauwe dooradering mogelijk op grond van agrariërs en particulieren in heel Brabant.

Onze partners

Brabant Behaagt is een project in Van Gogh Nationaal Park en wordt uitgevoerd door Brabants Landschap. ZLTO en Natuurmonumenten delen in dit project hun kennis. Samen zetten we ons in om het landschap van Brabant te behouden en te versterken.

Daarnaast werkten we samen met de grondeigenaren. Zij kregen van ons ondersteuning voor het behoud en beheer van de landschapselementen.