Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
waalse-bos-top

Bieslandse en Waalse Bos

Trees for All heeft samengewerkt met Staatsbosbeheer aan het duurzame herstel van het Bieslandse bos en Waalse bos.

Status: Afgerond project

Herstel van Nederlands bos na essentaksterfte

De afgelopen jaren zijn veel essen in Nederland aangetast door de essentaksterfte. In het Bieslandse en Waalse bos (bij Delft respectievelijk Tull en Het Waal) is hierdoor een groot gedeelte van de bossen afgestorven. Trees for All heeft samengewerkt met Staatsbosbeheer aan het herstel van deze bossen.

Waarom is dit project nodig?

De essentaksterfte wordt veroorzaakt door een uit Azië afkomstige schimmel genaamd vals essenvlieskelkje. In Nederland heeft deze invasieve schimmel ervoor gezorgd dat veel bomen zijn gestorven. Wanneer een bos grotendeels bestaat uit één soort, zoals de essenopstanden in het Bieslandse en Waalse bos, sterft een groot deel van het bos af. Om onveilige situaties te voorkomen, worden deze bomen gekapt. Trees for All werkt samen met Staatsbosbeheer aan het duurzame herstel van deze bossen door het aanplanten van nieuwe percelen met gemengd bos.

Door te kiezen voor een grote diversiteit aan inheemse soorten hebben we het bos veerkrachtiger gemaakt. Door de aanplant van boomsoorten zoals zwarte els, zomereik, linde, wilg, hazelaar en zoete kers ontstaat er ook extra voedselaanbod voor dieren. Op deze manier hebben we ziek bos omgevormd naar natuurgebieden met gezond en afwisselend bos dat aantrekkelijk is voor zowel plant, dier als recreant.

icon-moederboom

0

bomen geplant

icon-bos

0

hectare bos

icon-boomsoorten

0

boom- en struiksoorten

icon-aanplant

0 0

plantperiode

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals

Waar hebben we geplant?

Het Waalse bos ligt in Tull en het Waal in de provincie Utrecht, het Bieslandse bos bij Pijnacker in de provincie Zuid-Holland. Onze aanplant ligt verspreid over beide gebieden, met in totaal 8 ha in het Waalse bos en 15,9 ha in het Bieslandse bos.

Onze partners

Dit project is gerealiseerd in samenwerking met Staatsbosbeheer. Voor meer informatie over de essentaksterfte lees dossier Bos en Hout van Staatsbosbeheer.

We hebben ziek bos omgevormd naar natuurgebieden met gezond en afwisselend bos dat aantrekkelijk is voor zowel plant, dier als recreant.

waalse-bos-top
Waalse-bos-boomplantdag
Boomplantdag-bieslandse-bos
Boomplantdag-Bieslandse-bos
Bieslandse-bos-jonge-boompjes
Bieslandse-bos-detail
Waalse-bos-detail-knop
Bieslandse-bos-vlinder
Bieslandse-bos-zon
Waalse-bos-bomen
Waalse Bos