bos Bolivia
Alle projecten

Bolivia

Met ons bosproject in Bolivia dragen we bij aan het herstel van bos, een duurzamer landgebruik en verbeterde sociaal-economische omstandigheden.

Doneer

Herbebossing aan de voet van de Andes

Trees for All plant sinds 2008 nieuw bos in Bolivia, Zuid-Amerika. Het gebied ligt aan de oostelijke voet van de Andes en is in trek is bij reizigers vanwege de prachtige bergtoppen en de schoonheid van de subtropische oerwouden. Via het Arbolivia project is CO2-compensatie mogelijk.

Soort donatie?

Hoeveel bomen wil jij laten planten?

Natuurlijk gaan wij zorgvuldig om met jouw persoonlijke gegevens. Wil je weten hoe we dit doen? Bekijk onze privacyverklaring.

Het ArBolivia project

De afgelopen decennia zijn grote delen van het natuurbos in Bolivia gekapt. Een belangrijke oorzaak hiervan is de lokale voedselbehoefte. Door intensieve landbouw raakt de grond uitgeput en wordt er steeds meer bos gerooid ten behoeve van de landbouw. Het verdwijnen van bos heeft allerlei problemen tot gevolg, waaronder het wegspoelen van de vruchtbare aarde en het verdwijnen van een prachtig leefgebied van kwetsbare diersoorten.

Om de ontbossing te stoppen, heeft Trees for All de afgelopen 10 jaar samen met lokale boeren nieuwe bospercelen aangeplant. Deze percelen zijn aangelegd als agroforestry, een mengvorm van duurzame bosbouw en landbouw. Hierdoor dragen wij bij aan nieuwe bosontwikkeling, een duurzamer landgebruik en een verbeterde sociaaleconomische situatie van de boerenfamilies. Arbolivia blijven we steunen middels CO2-compensatie. Met de opbrengsten van CO2-credits worden nieuwe bospercelen aangeplant en wordt het project duurzaam beheerd door onze Boliviaanse projectpartner Sicirec in nauwe samenwerking met de boerenfamilies.

 

 

Status
  • Actueel
Partners
  • Sicirec

Klimaatslimme landbouw

De lokale boeren spelen de hoofdrol in het bosproject ArBolivia. De boerenfamilies planten met onze steun bospercelen aan op hun eigen grond. In de schaduw van deze bomen verbouwen ze gewassen zoals koffie en cacao. Tussen de bomen groeien ook pinda’s en ananas. Deze vorm van agroforestry draagt bij aan de bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit. Door het ArBolivia-project hoeven de boeren in de toekomst geen bos meer te kappen en hebben ze een duurzaam alternatief om in hun levensonderhoud te voorzien.Deze factoren samen zorgen voor minder druk op en dus bescherming van het oerbos.

“Ik plant struiken als cacao en koffie tussen de bomen door. Zo heb ik jaarlijks extra inkomsten. Het is mijn investering voor de toekomst, zodat ik mijn kinderen naar school kan blijven sturen.”

– Rubén Luna, boer in het project –

Zo kun je bijdragen

Je kunt ons steunen door je CO2-uitstoot te compenseren. De inkomsten uit donaties voor CO2-compensatie worden weer geïnvesteerd in het project. De vastlegging van CO2 in ons project is Plan Vivo gecertificeerd. Onze projectpartner Sicirec is in 2019 van Gold Standard klimaatcompensatie overgestapt op Plan Vivo. Deze certificeringsstandaard focust op de meerwaarde van herbebossingsprojecten voor kleinschalige boeren en lokale gemeenschappen.

 

 

Bolivia

De projecten van Trees for All dragen bij aan het realiseren van meerdere Sustainable Development Goals

editicon twitter twitter linkedin linkedin facebook facebook instagram icon_add icon_arrow-button icon_calculator icon_check icon_close icon_delete icon_download icon_faq-close icon_faq-open icon_info icon_input-select icon_marker-googlemaps icon_marker icon_phone icon_play-button icon_search icon_tree logo_footer logo_menu TON-CO2 arrow-left-carousel arrow-right-carousel