Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
boomplantdag-turien-2

Per klant die overstapt van papieren naar digitale post, plant Turien & Co een boom

Ook als financiële instelling zijn er genoeg creatieve manieren te bedenken om impact te maken. Neem onze landschapspartner Turien & Co. Assuradeuren, en hun partnerbedrijf Ansvar verzekeringsmaatschappij. Voor iedere klant die overstapt van papieren naar digitale post, planten de verzekeringsbedrijven een boom. Daarmee dragen ze bij aan het herstel van landschapselementen: bomen en heggen op het Nederlandse platteland.

Groentje in de verzekeringswereld

Had je Henk Cornelissen een paar jaar geleden verteld dat hij bij een verzekeraar zou gaan werken? Dan had hij je niet geloofd. Hij studeerde Future Planet Studies en promoveerde daarna in de klimaatwetenschap. Van financiën wist hij weinig af – en van verzekeringen al helemaal. Toch zit Henk bij Turien & Co. en Ansvar helemaal op zijn plek.

“Als duurzaamheidsmanager mag ik allerlei duurzame projecten opzetten”, vertelt hij. “Daarnaast houd ik me bezig met het verduurzamen van de verzekeringsproducten.” Ook gaat Henk over de duurzame partnerschappen, waaronder de samenwerking met Trees for All.

Drie vliegen in één klap

Sinds 2021 planten Turien en Ansvar een boom voor iedere klant die overstapt naar digitale communicatie. Henk: “Bij alle fysieke brieven die we klanten sturen, zoals polisvoorwaarden en nota’s, wijzen we op deze actie. Daarbij noemen we de voordelen van een overstap. Zo is digitale post gemakkelijker. Daarnaast bespaart het papier, transport en CO2-uitstoot, en is het dus beter voor het milieu. En dan planten we ook nog een boom in jouw naam als je overstapt. Zo vangen – of beschermen – we dus drie vliegen in één klap.”

“Als landschapspartner worden onze donaties in Nederland besteed. Die lokale focus heeft voor ons echt meerwaarde.”

Henk Cornelissen

Bijdragen aan biodiversiteit

Turien en Ansvar zijn onze landschapspartners. Wat dat inhoudt? De boomdonaties van de verzekeringsbedrijven besteden wij specifiek aan de aanplant van landschapselementen, zoals boomrijen, heggen of bosjes op het platteland. Die dragen bij aan meer biodiversiteit, omdat ze planten en dieren aantrekken – van vlinders en bijen tot vleermuizen en vuursalamanders.
Deze kleine dieren vinden voedsel tussen de bomen en heggen, kunnen zich er voortplanten en schuilen.

De link tussen biodiversiteit en verzekeraars is logischer dan hij op het eerste gezicht lijkt. “Als schadeverzekeraar hebben wij belang bij stabiele ecosystemen en het bestrijden van klimaatverandering”, legt Henk uit. “Klimaatverandering maakt het risico op schade groter. Bijvoorbeeld door overstromingen, branden of een stijgende zeespiegel. Als verzekeraar willen we die risico’s beperken. We vinden het belangrijk om bij te dragen aan een gezonde leefomgeving en de biodiversiteit in onze eigen omgeving te vergroten.”

38.000 overstappers

Zo kwam Turien op het idee van bomen planten. “Trees for All leek ons een mooie partner om dat samen mee te doen. Als landschapspartner worden onze donaties in Nederland besteed. Die lokale focus heeft voor ons meerwaarde. Onze klanten zitten namelijk ook in Nederland.”

Sinds het begin van de actie stapten al 38.000 klanten over van fysieke naar digitale post. Deze bomen worden op verschillende plekken in Nederland geplant, verspreid over meerdere plantdagen. Een deel op een weiland van een boer in Friesland bijvoorbeeld, een ander deel op het platteland in Gelderland, en dan weer wat in Overijssel of Utrecht. “Zo is er altijd wel een project in de buurt van een klant, waar hij of zij een bijdrage aan heeft geleverd”, aldus Henk. “Dat maakt onze bijdrage extra tastbaar.”

Henk en zijn collega’s waren al bij meerdere boomplantdagen van Trees for All aanwezig.
“Zo’n dag is echt bijzonder. Ik weet nog dat ik een greppeltje aan het graven was met collega’s om een rijtje bomen te planten. Zo snel gaat het niet, dacht ik eerst, maar toen ik opkeek zag ik al die andere mensen ook druk bezig. In no time hadden we met z’n allen rijen met bomen geplant. Dat maakte wel indruk.”

De handen uit de mouwen steken

Inmiddels is de piek waarschijnlijk wel bereikt, van het aantal klanten dat overstapte van digitale naar papieren post. De actie loopt door, maar ondertussen denkt Henk alweer na over nieuwe samenwerkingsvormen met Trees for All. “Zodat we nog meer impact kunnen maken.”

Henk hoopt dat Turien en Ansvar andere financiële instellingen inspireren om ook een bijdrage te leveren aan natuurbehoud en biodiversiteit. “We willen niet dat Nederland in één grote parkeerplaats verandert, toch? Laten we samen de handen uit de mouwen steken!”

Het belang van onze landschapspartners

Op het Nederlandse platteland komen van oorsprong veel landschapselementen voor: bomen en heggen die onze landschappen vormgeven. De afgelopen decennia is 60% van deze landschapselementen verdwenen, bijvoorbeeld door schaalvergroting van de landbouw en de uitbreiding van steden. Trees for All zet zich in voor het herstel van landschapselementen in heel Nederland. Dankzij onze landschapspartners, zoals Turien & Co, kunnen we dit mogelijk maken. Ook landschapspartner worden? Leuk!

Word landschapspartner