Natuurherstel meten en bijsturen dankzij data en AI
12 mei 2025
12 mei 2025
Hoe ontwikkelt de biodiversiteit zich in ons nieuwe bos in natuurgebied De Zeezuiper in Noord-Brabant? Dat weten we straks nóg beter dankzij onze samenwerking met Conclusion en Brabants Landschap! In een bijzonder pilotproject gaan we het natuurherstel in dit natuurgebied meten en waar nodig bijsturen met hulp van data en kunstmatige intelligentie (AI).
De afgelopen jaren hebben we samen met onze partners Brabants Landschap en Conclusion duizenden bomen geplant in natuurgebied De Zeezuiper vlakbij Bergen op Zoom. Met dit nieuwe bos dragen we bij aan het herstel van natuur en biodiversiteit in dit waardevolle Natura2000-gebied.
Nu zetten we samen de volgende stap binnen de samenwerking: we gaan meten wat de positieve invloed is van dit bos op de planten, dieren, de bodem en het water in het gebied. Als data- en IT-expert stelt Conclusion hiervoor haar kennis en expertise beschikbaar om dit op een slimme, efficiënte manier te doen. Een fantastische manier om onze samenwerking verder uit te breiden!
In 2022 werd het ‘Conclusion Impact Bos’ geplant in natuurgebied De Zeezuiper bij Bergen op Zoom
Om de biodiversiteit te meten en monitoren, combineren we data uit allerlei bronnen: van veldwerk en handmatige tellingen tot historische gegevens, informatie uit nationale databanken en geografische informatie.
We onderzoeken onder andere de aanwezigheid van vogels, insecten en flora, en de kwaliteit van de bodem en het water. Dit levert waardevolle inzichten op over de effecten van bosaanplant op de biodiversiteit. Dankzij AI kunnen we al die informatie samenbrengen en vergelijken met andere plekken in de regio, zoals landbouwgrond.
Daar is Brabants Landschap, die het bos beheert, enorm mee geholpen. “Wij verzamelen momenteel veel data uit verschillende bronnen. Die moesten we tot nu toe handmatig verwerken en vergelijken. Dankzij deze pilot wordt dat proces sterk vereenvoudigd,” vertelt Bart Pörtzgen van Brabants Landschap. “Daardoor kunnen we sneller schakelen en beter inspelen op wat de natuur nodig heeft.”
De inzichten die we opdoen, helpen ook om beter onderbouwde keuzes te maken voor natuurherstel. Niet alleen in natuurgebied De Zeezuiper, maar ook in andere gebieden. Dat is hard nodig, want onder andere door intensieve landbouw, stedelijke ontwikkeling en klimaatverandering neemt de biodiversiteit wereldwijd in een zorgwekkend tempo af. En dat terwijl biodiversiteit juist onmisbaar is voor gezonde ecosystemen, schoon water, klimaatregulatie en de productie van ons voedsel.
Raymond van Ek, Director Business Change en Sustainability bij Conclusion Intelligence: ‘Ik ben trots om richting te mogen geven aan deze samenwerking. IT-ondersteuning en data spelen een cruciale rol in ons dagelijkse werk, en dat geldt ook voor biodiversiteit en structureel systeemherstel. Dit is een absolute voorwaarde om te begrijpen wat de natuur in Nederland nodig heeft. Met data-analyse kunnen we ecosystemen monitoren en bedreigingen tijdig signaleren, wat essentieel is voor het verbeteren van de biodiversiteit.”
Dit project laat zien hoe bedrijven ons niet alleen helpen met bomen planten, maar ook met hun eigen expertise. Ben je geïnteresseerd om met jouw bedrijf bij te dragen aan een bosrijke wereld? Kijk dan naar alle samenwerkingsmogelijkheden voor bedrijven.