Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
nalaten-trees-for-all-persoonlijk-verhaal

Nalaten aan Trees for All: het verhaal van Miep en Wilbert

Duurzaamheid staat voorop in het leven van Miep Kesseler en Wilbert Schouten. Ook als ze er niet meer zijn, willen ze blijvend bijdragen aan een betere wereld. Daarom besloot het echtpaar uit Den Haag om Trees for All op te nemen in hun testament. “Het planten van bomen heeft een langdurig effect. Daar hebben heel veel mensen plezier van.”

Een duurzame bestemming voor hun erfenis

Miep en Wilbert zijn al 40 jaar samen. Nederland was al snel te klein en na hun studie vertrokken ze naar het buitenland om humanitaire hulp te bieden. Ruim 26 jaar werkten ze wereldwijd als consultant en in dienst van de overheid, waaronder in Azië, Afrika en de Balkan.

Naast werk met een maatschappelijk doel, vinden Miep en Wilbert het ook belangrijk om zo duurzaam mogelijk te leven. Zo is Wilbert al vegetariër sinds zijn dertiende en Miep vanaf haar achttiende. Niet alleen vanwege de dieren, maar ook vanwege de milieu-impact. “Wij zijn nooit zulke ‘consumenten’ geweest. Wij kopen alleen dingen die echt belangrijk zijn en die we echt nodig hebben,” vertelt hij.

Miep Kesseler en Wilbert Schouten

Na vele avonturen zijn ze terug in Nederland. Hier maken ze zich hard voor verschillende sociale en duurzaamheidsissues. Het organiseren van buurtzonnepanelen bijvoorbeeld, en de vergroening van de wijk. En reizen? Dat doen ze alleen nog met de trein.

Deze ‘rust’ in eigen land zette ze ook aan het denken. “Eens komt ons leven ten einde. We hebben zelf bewust geen kinderen en zouden het jammer vinden als onze erfenis alleen voor kopen en consumptie gebruikt zou worden. We geven dit liever een meer duurzame bestemming.”

Daarom gingen ze op zoek naar een goed doel aan wie ze kunnen nalaten. “Een doel dat, net als wij, staat voor duurzaamheid, impact maakt en kleinschalig is,” vertelt Miep. Via het internet vonden ze Trees for All en namen contact op met relatiemanager Aletta Janssen.

Impact maken op lokaal niveau

Dit persoonlijk contact en de aanpak van Trees for All geeft hen vertrouwen. Wilbert: “De stichting lijkt op de organisatie waar ik zelf heb gewerkt. Trees for All werkt op lokaal niveau en gaat uit van wat daar nodig is. Zo kijken ze per project goed naar welke beplanting geschikt is. Daar hebben ze de juiste mensen voor.”

Ook hun liefde voor bomen zit er al van jongs af aan in. “Als kind klom ik al altijd in bomen,” vertelt Miep. “Bossen zijn gewoon heel mooi. Tijdens onze reizen bezochten we veel bosrijke gebieden, zoals het Bwindi Impenetrable National Park in Afrika waar de berggorilla’s leven. Dat is een prachtige ervaring. Ook in ons werk zagen we hoe belangrijk bomen zijn, bijvoorbeeld voor voedsel en medicijnen. Tegelijkertijd wordt er nog zoveel gekapt. In landen zoals Cambodja, Laos, Oeganda en India wordt er bijvoorbeeld nog veel op hout gestookt.”

Berggorilla’s in het Bwindi Impenetrable National Park

Waar bomen groeien, groeien de mensen mee

Miep en Wilbert vinden het vooral belangrijk om het werk van Trees for All te steunen, omdat het verder gaat dan een boom planten. Wilbert: “Op deze manier dragen we niet alleen bij aan een beter klimaat en meer leefgebied voor dieren. Juist door het planten van bossen investeer je ook indirect in mensen, want ze dragen bij aan een beter leefbare wereld. Het is een fijn idee dat ons laatste restje bezit daarnaartoe gaat.”

Aan mensen die nog twijfelen over het opnemen van een goed doel in hun testament willen Miep en Wilbert zeggen: “Wij vinden het prettig dat Trees for All een goed doel is met een ANBI-status. Als stichting hoeven ze geen erfbelasting te betalen over het bedrag dat wij aan hen nalaten. Daar kan weer extra bos van worden geplant. Zo maken we samen de wereld weer een stukje beter én krijg je meer waar voor je geld.”

“Bossen dragen bij aan een beter leefbare wereld. Fijn dat ons laatste restje bezit daarnaartoe gaat.”

Nalaten aan Trees for All

Overweeg je om Trees for All op te nemen in jouw testament? Dan draag je ook na jouw overlijden bij aan een groene en gezonde wereld. We denken graag met je mee.

Meer lezen over nalatenschappen