Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
arbolivia-7-3

Proef de koffie uit ons Bolivia-project via koffiebranderij Brute Bonen

Trees for All steunt sinds 2008 het ArBolivia-project in de Boliviaanse Amazone. Hier helpen we lokale boeren op weg met agroforestry. Dit is een duurzame boslandbouwmethode, waarbij boeren gewassen zoals koffie tussen de bomen verbouwen. En we hebben (h)eerlijk nieuws, want deze koffie uit Bolivia is sinds kort ook verkrijgbaar in Nederland dankzij onze samenwerking met koffiebranderij Brute Bonen! 

Koffie: niet zo’n duurzaam product

Zou het mogelijk zijn om de koffiebonen van het ArBolivia-project in Nederland te branden? Met die vraag klopte Jop Bröcker, de eigenaar van koffiebranderij Brute Bonen, bij ons aan. En dat deed hij niet zonder reden. “Koffie is niet bepaald het beste jongetje van de klas als het aankomt op duurzaamheid”, vertelt hij. “Vaak worden koffieplanten verbouwd als monocultuur, wat betekent dat er op een plantage niets anders groeit dan één gewas, zoals koffie.”

Dat heeft nadelen voor de natuur én de koffieboeren. Door eentonige beplanting raakt de grond relatief snel uitgeput, zeker als boeren daarbij veel kunstmest gebruiken. Ook zijn monoculturen kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme droogte of stortbuien. De biodiversiteit is laag en ziektes slaan makkelijker over van gewas op gewas. En als dat gebeurt, is een lokale koffieboer zijn inkomsten kwijt. We staan dan ook voor een wereldwijde koffiecrisis, kopte de NOS onlangs.

Het kan anders

Gelukkig bestaat er een duurzaam alternatief voor zo’n monocultuur: agroforestry. Dit is een methode waarbij boeren landbouw en bosbouw met elkaar combineren. Tussen de bomen planten ze verschillende gewassen om van te leven. Dat kan koffie zijn, maar ook cacao, groente of fruit.

Deze gecombineerde aanpak heeft allerlei voordelen. Zo groeit een koffieplant beter in de schaduw van bomen. Daarnaast nemen de bomen CO2 op en dragen ze bij aan een gezonde, vruchtbare bodem. Jop: “Toen ik dat allemaal wist, was ik meteen overtuigd: de koffie die wij bij Brute Bonen branden, moet vanaf nu ook uit agroforestry-projecten komen.”

Tussen inheemse bomen groeit de koffie in Bolivia.

Duurzame koffie uit Bolivia

Jop start zijn zoektocht en komt via-via in contact met Trees for All. Daar hoort hij dat we via het ArBolivia-project van Sicirec al 2.000 Boliviaanse boeren hebben geholpen met de overstap naar agroforestry. De boeren planten inheemse bomen met daartussen allerlei gewassen, waaronder koffie. Jop: “Die koffie werd op dat moment alleen nog op de lokale markten in Bolivia verkocht. Ik dacht: zou het niet geweldig zijn als we deze bonen ook in Nederland kunnen branden?”

En dat lukt. Via Sicirec kan Jop de bonen uitproberen en na een succesvolle proefsessie arriveert begin 2023 de eerste koffie uit Bolivia bij de branderij!

koffieboer-bolivia
Een van de koffieboeren die meedoet met het ArBolivia-project.

CO2-uitstoot compenseren

Inmiddels zijn de versgebrande koffiebonen uit Bolivia verkrijgbaar via Brute Bonen voor bedrijven en huishoudens. Maar de herkomst van koffiebonen is niet het enige duurzaamheidsaspect dat Brute Bonen belangrijk vindt.

“We werken met zuinige koffiebranders en hebben fossielvrije verpakkingen ontwikkeld die precies door de brievenbus passen”, vertelt Jop. “Helaas lukt het nog niet om álle CO2-uitstoot te voorkomen, zoals het transport van de koffie per zeecontainer. Daarom compenseren we onze resterende uitstoot via Trees for All.”

Het ArBolivia-project is namelijk een officieel gecertificeerd CO2-compensatieproject. Dat betekent dat berekend is hoeveel CO2 de geplante bomen in Bolivia opnemen. Donateurs en bedrijven kunnen vervolgens hun CO2-uitstoot via deze aanplant compenseren. Jop: “We hebben berekend hoeveel CO2 we uitstoten met de koffie die we verkopen, teruggerekend per kopje koffie. De uitstoot van één kopje koffie compenseren we dubbel met de aanplant van bomen in Bolivia.”

Bijdragen aan het behoud van de Amazone

Door de koffie van Brute Bonen te drinken doe je dus niet alleen jezelf een plezier, maar draag je ook bij aan meer bomen en betere inkomsten voor de boeren en Bolivia. Dat hebben we met eigen ogen kunnen zien tijdens ons projectbezoek in mei 2024. We spraken met verschillende boeren die hun koffiebonen aan Brute Bonen leveren.

De boeren zijn trots dat hun koffie internationaal wordt verkocht en hebben dankzij hun deelname aan het project extra inkomsten. Daarmee vormen zij een inspiratiebron voor andere boeren om  zich aan te sluiten bij het project. Op deze manier kunnen we met z’n allen bijdragen aan het behoud van de Amazone!

koffiebonen-bolivia-trees-for-all
Koffiebonen uit Bolivia.
koffie-brute-bonen