Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
header-blog-dennenboom-takken-met-sneeuw

Ho, ho, ho! Kerst staat voor de deur. Maar de feestdagen kunnen best een dubbel gevoel oproepen als het om duurzaamheid gaat. Zo’n versierde kerstboom in huis staat ontzettend gezellig, maar heeft óók impact op het klimaat. Bovendien is een boom wat ons betreft geen wegwerpproduct. Daarom delen wij 8 tips voor een duurzame kerstboom.

De impact van jouw boom

Hoe je het ook wendt of keert: een kerstboom heeft impact op het klimaat. Een echte kerstboom zonder kluit die je één jaar gebruikt, heeft dezelfde impact als een autorit van 25 kilometer, berekende Milieu Centraal. Kerstbomen moeten immers geteeld worden en daar komen vaak bestrijdingsmiddelen en kunstmest aan te pas. Voor het vervoer van de kerstbomen worden meestal nog fossiele brandstoffen gebruikt. En dan hebben we het nog niet eens over de extra CO2-uitstoot en luchtvervuiling wanneer al die bomen na de feestdagen op de vuurstapel belanden.

Gelukkig zijn er ook duurzame(re) alternatieven voor een kerstboom, waarmee jij écht voor een groene kerst gaat!

1. Geef de aarde een boom cadeau

Met kerst halen we massaal bomen in huis, maar heb je er weleens aan gedacht de aarde een boom terug te geven? Via onze website kun je jouw familie, vrienden of collega’s eenvoudig een boom cadeau geven. Je ontvangt dan een speciaal kerstcertificaat met daarop jouw naam en die van de ontvanger. Een boom is niet alleen een origineel kerstcadeau, maar ook nog eens hartstikke duurzaam. Deze boom gaat namelijk nog heel wat feestdagen mee!

2. Maak zelf een kerstboom

Een gezellige kerstsfeer kun je ook creëren zonder een ‘echte’ kerstboom in huis. Verzamel bijvoorbeeld resthout, pallets of andere (oude) materialen bij elkaar en maak daarmee je kerstboom. Op Pinterest vind je talloze ideeën, zoals kerstbomen van stapels boeken, wijnflessen of glazen potten met lichtjes erin. Ook sfeervol: hang een slinger met lampjes in kerstboomvorm aan de muur of teken met krijtstift een boom op het raam.

Ken je trouwens de No Dennenboom poster al die je in huis kunt ophangen? Voor elke verkochte poster wordt een boom geplant via Trees for All. Of ga voor een gevouwen kerstboom van gerecycled karton die je zelf kunt versieren.

Heb je geen zin om een volledige kerstboom te knutselen, maar wil je toch wat gezelligheid in huis tijdens de feestdagen? Haal je kerstlampjes en -ballen tevoorschijn en decoreer je woonkamer. Een andere leuke optie: maak een wandeling in het bos en zoek een mooie, grote tak. Hang deze tak boven de eettafel en versier hem met je kerstballen.

3. Koop een goede (tweedehands) kunstkerstboom

Een kunstkerstboom zien we bij Trees for All als een duurzame optie, mits je die boom jaren achter elkaar gebruikt. Aan hoeveel jaar je dan moet denken? Daarover verschillen de meningen. Volgens Milieu Centraal moet je uitgaan van minimaal zes à tien jaar; volgens Milieudefensie zelfs aan negen tot zeventien jaar.

Een kunstboom belast het klimaat meer dan een echte boom door de productie, maar de langere levensduur compenseert dit. Kies een kunstboom van hoge kwaliteit voor langdurig gebruik of zoek een tweedehands exemplaar op Marktplaats of bij de kringloop.

4. Adopteer een kerstboom met kluit

Wil je per se een levende kerstboom in huis neerzetten? Dan kun je overwegen een kerstboom te huren of adopteren. Dit zijn kerstbomen met een kluit, die je zelf ophaalt bij een kwekerij. Na de feestdagen breng je de boom weer terug naar de kweker, die de boom terug in de grond plant.

Adopteer een kerstboom is een voorbeeld van een biologische kwekerij waar je je boom kunt adopteren. De kwekerijen die hierbij zijn aangesloten, kweken kerstbomen op een speciale manier. Ze zorgen ervoor dat de bomen een compact wortelstelsel ontwikkelen, waarbinnen de haarvaten intact blijven. Hierdoor overleeft uiteindelijk 80 tot 90% van de kerstbomen de herplant.

De adoptiebomen keren tussen de drie en vijf keer terug in Nederlandse huiskamers. Hoewel zo’n boom dus niet het eeuwige leven heeft, is het wel weer een stapje duurzamer dan een kerstboom kopen die je datzelfde jaar nog afdankt.

5. Koop zelf een kerstboom met kluit

Heb je een tuin? Dan is het een optie om zelf een kerstboom met een kluit kopen en die na de feestdagen in je tuin te zetten. Deze optie is duurzamer dan een kerstboom zonder kluit kopen, die je na één jaar alweer wegdoet.

Het is wel belangrijk dat je goed voor je boom zorgt. Zet je kerstboom bijvoorbeeld niet in de buurt van de verwarming en geef de boom regelmatig water. Zorg ervoor dat de kluit en de naalden elke dag goed vochtig zijn. Je kunt de kerstboom het beste na de vorstperiode terug in de tuin zetten. Laat de boom vóór het planten een tijdje acclimatiseren in een koele (binnen)ruimte. Zo vergroot je de kans dat de boom het overleeft. En geef de boom zodra die weer in de tuin staat ook regelmatig water, ook in de winterperiode.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een BeterBoompje met kluit. Plant deze kerstboom in de tuin óf laat de boom terugplanten in het BeterBoompje bos.

6. Koop je kerstboom lokaal

Of je nu voor een kunstboom gaat, een kerstboom adopteert of toch een kerstboom met kluit koopt: haal de boom niet te ver van huis. Als je voor je kerstboom een stuk moet rijden, gaat het klimaatvoordeel namelijk al snel verloren. Denk daarbij weer even aan de klimaatimpact van een kerstboom, die vergelijkbaar is met 25 kilometer autorijden.  

7. Ga voor duurzame kerstversiering

Niet alleen een kerstboom zelf, maar ook de spullen die erin hangen hebben invloed op het milieu. Kies daarom voor lichtsnoeren met ledlampjes om elektriciteit te besparen. De meest originele kerstballen, kersthangers en slingers koop je tweedehands bij een kringloopwinkel of op Marktplaats. Ook leuk: ruil je kerstspullen met familie, vrienden of collega’s als je dit jaar eens andere decoratie in je kerstboom wilt hangen.

8. Lever je kerstboom in bij de gemeente

Zijn de feestdagen achter de rug? En heb je een kerstboom gekocht die je niet terug in je tuin kan planten? Lever je boom dan in elk geval in bij de gemeente (of laat hem door de gemeente ophalen). De gemeente zorgt ervoor dat de boom op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt, waarbij zo min mogelijk luchtvervuiling ontstaat. Wel zo prettig voor de aarde! Kijk op de website van je gemeente hoe dit in jouw gemeente werkt.

Wij wensen je een groene kerst!

Geef een boom als kerstcadeau