Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
borneo

De impact van jouw bomen op Borneo

Jij hebt met ons bomen geplant op Borneo. Dankzij jouw donatie kunnen we het tropisch regenwoud in Sebangau National Park herstellen. Niet alleen wij zijn hier dankbaar voor, maar ook de lokale bevolking. Projectmedewerker Sugianor vertelt je in deze video hoe jouw donatie een wereld van verschil maakt voor de inwoners op Borneo!

Waarom planten we ook alweer bomen op Borneo?

In 2015 heeft een brand grote delen van het veenmoerasbos verwoest in het Nationaal Park Sebangau op Borneo. Dankzij jouw bijdrage kunnen we hier in totaal 100.000 bomen terugplanten!

Met de herbebossing zorgen we voor meer leefgebied voor veel diersoorten, zoals de bedreigde orang-oetan, en slaan we CO2 op. En het mooie is: niet alleen de natuur en de dieren op Borneo profiteren hiervan, maar ook de lokale bevolking!

Gemeenschapskwekerijen

Naast groene impact, maken we ook sociale impact. In dit project dragen we bij aan het opzetten van kwekerijen in de omliggende dorpen. Elke kwekerij wordt door zo’n zeven families beheerd. De medewerkers krijgen hiervoor training, de juiste middelen en bovenal: extra inkomen van onze projectpartner Borneo Nature Foundation.

Ontmoet Bapak Sugianor

Eén van de medewerkers in de kwekerij is Bapak Sugianor. Hij is 62 jaar oud en komt uit het dorp Kereng Bangkirai, Palangka Raya in het Indonesische Borneo. In het dagelijks leven is hij visser. Zijn werk is seizoensgebonden: soms kan hij maar één keer per week de rivier op om vissen te vangen. Maar dat levert hem niet genoeg inkomsten op gedurende het hele jaar.

Daar heeft het project verandering in gebracht. In dit video-interview vertelt hij waarom.

Van brandweerman tot bomenkweker

Sugianor is al langer betrokken bij het project. In 2017 sloot hij zich aan bij de Community Firefighting Patrol team in het dorp. Deze teams werden opgezet door Borneo Nature Foundation om bosbranden tegen te gaan na grote uitbraak in 2015 in Nationaal Park Sebangau. Tussen 2017 en 2019 waren er gelukkig geen bosbranden. Daarom werd hij uitgenodigd om een kwekerij op te zetten voor het herbebossingsproject.

Waar onze bomen groeien, groeien de mensen mee

Sinds 2019 werkt Bapak Sugianor in het Community Nurseries programma. De medewerkers verzamelen zaden in het oerbos die ze in de kwekerij laten uitgroeien tot zaailingen. Als de boompjes groot genoeg zijn, worden ze door Borneo Nature Foundation gekocht en geplant in het herbebossingsproject. Zo heeft Bapak Sugianor, net als de andere medewerkers, nu het hele jaar rond genoeg inkomsten om zijn familie te onderhouden.

De inzet en betrokkenheid van de lokale bevolking is daarom een onmisbare factor om het regenwoud op Borneo te herstellen en te beschermen.

Jouw bomen zijn goud waard

Jouw bijdrage reikt dus veel verder dan alleen het planten van bomen. Je draagt bij aan het herstel van één van de laatst overgebleven veenmoerasbossen op Borneo én verbetert de leefomstandigheden van de lokale bevolking, zoals Bapak Sugianor en zijn familie. Dankjewel!

Lees meer over het project op Borneo

Wil je de wereld nog groener maken?

Wij zijn ervan overtuigd (en jij hopelijk ook!) dat bomen het verschil maken. Voor klimaat, mens en natuur! Dus plant je met ons mee voor een bosrijke wereld?

Plant een boom