Bijna 7 voetbalvelden extra bos erbij in Leersum: resultaten 2023-2024
14 september 2024
14 september 2024
Samen met Staatsbosbeheer en het Buitenfonds plant Trees for All nieuw bos in Leersum. In totaal gaat het om 40.000 bomen, die we verspreid over twee winters hebben geplant. In augustus 2024 gingen we langs bij de plantlocatie om te zien hoe het nu met de bomen gaat. Tijd voor een update!
bomen en struiken
hectare nieuw bos
plantseizoen (dec – maart)
In Leersum planten we samen met Staatsbosbeheer en het Buitenfonds nieuw bos. We doen dat op plekken die de overgang vormen tussen de Utrechtse Heuvelrug en het kleiige polder- en rivierenlandschap. Hier groeiden van oudsher veel boomsoorten die het goed doen op vochtige gronden, zoals wilgen en elzen.
Veel van deze boom- en struiksoorten zijn de afgelopen eeuw verdwenen door de uitbreiding van steden, de aanleg van meer infrastructuur of schaalvergroting van de landbouw. Daarmee is niet alleen het unieke landschap verloren gegaan, maar zijn ook allerlei planten en dieren hun leefgebied kwijtgeraakt. Met de aanplant van nieuw bos herstellen we een deel van die natuur. Bovendien leveren we zo een bijdrage aan de landelijke Bossenstrategie, waarmee de Rijksoverheid vóór 2030 in totaal 37.000 hectare nieuw bos in Nederland wil planten.
Tijdens de winter van 2022-2023 hebben we een start gemaakt met het nieuwe bos in Leersum. Toen gingen de eerste 24.000 bomen de grond in. Afgelopen winter hebben we nog eens 16.000 bomen geplant op zo’n vier hectare grond. Dat zijn zo’n zeven voetbalvelden aan nieuw bos! Een deel van onze donateurs hielp tijdens een regenachtige plantdag mee om de eerste bomen in de grond te zetten. Daarna heeft Staatsbosbeheer het plantwerk verder afgemaakt.
Op een regenachtige plantdag op 29 februari 2024 zetten onze donateurs boompjes in de grond
In Leersum zijn verschillende inheemse boom- en struiksoorten geplant, zoals zwarte els, zachte berk, gladde iep, schietwilg, sleedoorn en meidoorn. Dit zijn inheemse en streekeigen soorten, die helemaal op deze locatie thuishoren. Door juist deze soorten te planten, ontstaat er een sterk en gevarieerd bos. Krijgt één soort het zwaar in de toekomst, bijvoorbeeld door droogte, ziektes of plagen? Dan houden de overige bomen het bos in stand. Bovendien trekt een bos met veel soorten een hoop verschillende planten en dieren aan. Goed voor de biodiversiteit dus!
De plantlocatie in de winter van 2024
De plantlocatie tijdens het veldbezoek in de zomer van 2024
In augustus 2024 bezochten we de plantlocatie om te zien hoe de bomen groeien. En daar kunnen we vrij kort over zijn: ze doen het hartstikke goed! De hoogste bomen zijn nu al meer dan twee meter hoog. Vooral de elzen en wilgen groeien als een speer. Dat is ook niet zo verrassend gezien de vele regen afgelopen jaar, want deze soorten groeien erg goed op natte grond.
Andere soorten hadden juist iets meer last van die vele regenval. Een aantal beuken bijvoorbeeld, had wat bruine bladeren. Ook zagen we op een paar plekken dat reeën aan de jonge bomen hadden geknaagd. Gelukkig is de hoeveelheid uitval niet zorgwekkend. We verwachten dat een groot deel van deze bomen zich nog zal herstellen.
Het nieuwe bos ligt vlakbij of tegen bestaand bos. Op deze manier creëren we grote, aaneengesloten stukken natuur, waar in de toekomst allerlei bomen, struiken, planten en dieren voorkomen. Tijdens ons bezoek zagen we al een buizerd, ooievaar, verschillende vlinders en andere insecten rondvliegen. Ook liggen er een paar poelen op de plantlocaties waar libellen en kikkers zich thuis voelen. In de toekomst zal het nieuwe bos nog veel meer soorten aantrekken, zoals de wielewaal (vogel), sleedoornpage (vlinder) en koekoeksbloem.
De komende jaren zal de aanplant zich ontwikkelen tot een jong bos. In de eerste jaren na de aanplant staat er nog een hekwerk (raster) om de plantlocatie heen, om te voorkomen dat reeën de jonge boompjes opeten. Als de bomen groot genoeg zijn, wordt het raster verwijderd. Dit is naar verwachting na ongeveer vijf jaar. Niet alleen de bomen zullen groeien, ook de biodiversiteit zal in de loop der jaren steeds meer toenemen. Ben je benieuwd hoe zo’n proces er op hoofdlijnen uitziet? Lees dan ons artikel Hoe groeit een bos.
Zonder de steun van onze donateurs was het niet gelukt om dit project mogelijk te maken. Daar willen we jullie enorm voor bedanken. Samen hebben we Nederland weer een beetje groener gemaakt. Tot volgend plantseizoen!