Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
red-deer-veluwe-7360227_1280

De flanken van de Veluwe

Samen met Landschapsbeheer Gelderland planten we duizenden bomen en struiken aan de randen van de Veluwe. Zo versterken we de biodiversiteit, verbinden we natuurgebieden en maken we het Gelderse landschap veerkrachtiger tegen klimaatverandering.

Status: Actueel project

Bosjes en landschapselementen aan de randen van de Veluwe

De Veluwe ken je misschien van de bossen en heide, maar aan de randen ligt een minstens zo waardevol gebied: de flanken van de Veluwe. Hier gaan de hoge, droge zandgronden van de Veluwe over in lager gelegen vruchtbare (en vaak natte) gebieden.

Vroeger vond je in dit Gelderse landschap veel bosjes, elzensingels en houtwallen. Helaas zijn er in de afgelopen jaren ontzettend veel van deze bomen en struiken verdwenen, met grote gevolgen voor de biodiversiteit en het klimaat. Daarom komen we in actie!

Samen met 160 lokale grondeigenaren en Stichting Landschapsbeheer Gelderland planten we duizenden bomen en struiken terug op het Gelderse platteland. Zo herstellen we de groene verbindingen tussen het op één na grootste natuurgebied van Nederland en het omliggende cultuurlandschap.

Maar dat kunnen we niet alleen. Plant je met ons mee om de Veluweflank weer tot leven te brengen? Doneer een boom!

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Je wordt op de hoogte gehouden van jouw bomen met Track & Trees.
  • Je ontvangt een uitnodiging om je eigen bomen in de grond te zetten tijdens de boomplantdag. Hoeft niet, mag wel!
  • Je krijgt (optioneel) een brievenbusboompje thuisgestuurd. Wij krijgen bomen van jou, jij krijgt een boom van ons!
icon-moederboom

0

bomen en struiken per jaar

icon-bos-2

0

verschillende soorten

0

grondeigenaren

icon-aanplant

0 0

plantperiode

Waarom we rondom de Veluwe bomen planten

Aan het begin van de 20e eeuw stonden op de flanken van de Veluwe veel waardevolle landschapselementen. Dit zijn de structuren in een landschap, zoals bomenrijen, elzensingels, boomgaarden, heggen of bosjes.

Deze bomen en struiken verbinden de Veluwe en de lager gelegen gebieden, beekdalen en landgoederen. Maar door de komst van grootschalige landbouw zijn er veel van deze landschapselementen deels of helemaal verdwenen.

Niet alleen verliest het Gelderse landschap hierdoor z’n unieke karakter, maar ook gaat de biodiversiteit hard achteruit. Planten en dieren hebben landschapselementen nodig voor voedsel, een schuilplek of de ruimte om zich voort te planten. Door het verdwijnen van bomen en struiken verliezen bijvoorbeeld de steenuil, boomkikker, kamsalamander en patrijs hun leefgebied en belangrijke voedselbronnen.

steenuil

Door bomen en struiken op het Gelderse platteland te herstellen, breiden we het leefgebied van dieren zoals de steenuil, patrijs en boomkikker weer uit

Met dit project brengen we die verloren landschapselementen terug op het Gelderse platteland. Hiermee herstellen we de ‘groene verbindingen’ tussen de Veluwe en de omliggende gebieden. Zo kunnen dieren en planten zich via kleinere elementen gemakkelijk verplaatsen van het ene naar het andere stuk natuur.

Hiermee herstellen we ecosystemen en maken we de Veluweflank veerkrachtiger tegen verdroging, verzuring en vermesting. Bovendien dragen landschapselementen bij aan een beter klimaat: ze nemen CO2 op, zorgen voor schaduw en verkoeling. Kortom, goed voor de natuur en een gezonde leefomgeving!

  • Meer biodiversiteit: verbeterde leefomgeving en voedsel voor vogels, insecten en zoogdieren

  • Herstel van het Gelderse landschap: terugkeer van historische landschapselementen

  • Beter klimaat: meer CO2-opname, schaduw en verkoeling

  • Duurzame landbouw: natuur en landbouw gaan hand in hand

  • Mooie omgeving: een aantrekkelijker landschap voor bewoners en bezoekers

Dit is onze werkwijze

Binnen vier jaar ondersteunen we 160 particuliere grondeigenaren rondom de Veluwe bij de aanplant van inheemse bomen en struiken. Elk jaar worden er bij ongeveer 40 deelnemers gemiddeld 750 m² beplant, wat neerkomt op ruim 13.000 bomen en struiken per jaar.

Daarbij kiezen we voor inheemse soorten, passend bij het historische landschap. Dit zijn onder andere zomereik, elzen, veldesdoorn, meidoorn, sleedoorn, hazelaar, vuilboom en Gelderse roos. Deze planten we in de vorm van heggen, houtsingels, knotbomen en fruitboomgaarden.

merel-zwarte-els
Zomereik
sleedoorn-gehakkelde-aurelia

Voorbeelden van bomen en struiken die we planten zijn de zwarte els, Gelderse roos, zomereik en sleedoorn

Waar gaan we planten?

We planten de bomen en struiken op de flanken van de Veluwe, een overgangsgebied tussen de hoge zandgronden van de Veluwe en de lager gelegen, vruchtbaardere gebieden. Dit landschap wordt gekenmerkt door beekdalen en esdorpen zoals Loenen en Beekbergen, waar eeuwenlang landbouw en natuur in balans waren.

Onze samenwerkingspartners

We voeren dit project uit samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland. De stichting zet zich in voor het behoud en herstel van het karakteristieke cultuurlandschap in Gelderland. De organisatie brengt bewoners, grondeigenaren en vrijwilligers samen om de biodiversiteit te versterken.

Landschapsbeheer Gelderland maakt de beplantingsplannen voor de deelnemers en begeleidt de uitvoering van het project. Dankzij deze samenwerking zorgen we ervoor dat het landschap op een duurzame manier wordt hersteld en onderhouden.

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals