Groningen
Trees for All brengt het groen terug op en rondom boerenerven in Groningen. Samen met Landschapsbeheer Groningen en de erfbewoners planten we 21.731 bomen en struiken.
Trees for All brengt het groen terug op en rondom boerenerven in Groningen. Samen met Landschapsbeheer Groningen en de erfbewoners planten we 21.731 bomen en struiken.
bomen en struiken
deelnemers (minimaal)
plantperiode
De laatste tientallen jaren zijn veel landschapselementen op Nederlandse erven verdwenen. Door schaalvergroting van de landbouw en de uitbreiding van steden, moest het groen steeds vaker plaatsmaken voor bijvoorbeeld prikkeldraad of stenen.
De biodiversiteit heeft hierdoor een flinke knauw gekregen. Allerlei vogels, vlinders en andere insecten missen hun leefgebied en hebben het zwaar. Maar landschapselementen hebben ook een cultuurhistorische waarde. De erven en hun beplanting zijn immers aangelegd door mensen. Hiermee vertellen ze het unieke verhaal van de boerderij en het landschap.
Ook zorgen landschapselementen voor gezonde leefomstandigheden, zoals zuurstof, frisse lucht, water en voedsel. Landschappen met veel bomen en struiken zijn een stuk beter bestand tegen klimaatverandering. Bomen nemen CO2 op, waardoor ze verdere opwarming van de aarde tegengaan. En ze zorgen voor schaduw: prettig voor mens én dier.
Kortom, meer dan genoeg redenen om de landschapselementen te herstellen!
We planten 21.731 bomen en struiken op en rondom minstens 100 erven in Zuid en Oost Groningen. Daarbij zijn minstens 50 verschillende bewoners van erven betrokken. Zij planten de landschapselementen zelf op hun erf. Daarbij krijgen ze hulp van Landschapsbeheer Groningen en Trees for All. Deelnemers ontvangen bijvoorbeeld historische kaarten van de omgeving en het erf. Ook werken we met een landschappelijke quickscan. Deze scan vertelt iets over de identiteit van het landschap en over de beplanting die daar thuishoort.
De deelnemers bepalen zelf welke landschapselementen ze willen aanplanten. Denk aan fruitbomen, bomenlanen of hagen. Daarbij kunnen ze kiezen uit een lijst met inheemse, streekeigen bomen en struiken: soorten die in deze omgeving thuishoren. Denk aan aalbes, meidoorn, fladderiep, framboos, veldesdoorn, lijsterbes, gewone vogelkers, liguster, haagbeuk, hazelaar, hondsroos, hulst, sleedoorn, peer, klimop, wilg, winterlinde, zomerlinde of zomereik. Zo heeft de aanplant maximale impact op de lokale natuur en de biodiversiteit.
Door samen te werken met de Groningers zelf, zorgen we voor veel draagvlak en enthousiasme. We weten uit ervaring dat deelnemers zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen omgeving en daardoor extra gemotiveerd zijn om goed voor de bomen en struiken te zorgen.
Voorbeelden van soorten die we planten zijn 1) wilde liguster, 2) hondsroos, 3) hazelaar, 4) haagbeuk, 5) vogelkers, 6) sleedoorn en 7) zomereik
We planten bomen en heggen aan op en rondom erven in het zuidelijke en oostelijke deel van de provincie Groningen. Voorbeelden van gemeenten waar we planten zijn Westerwolde, Oldambt, Stadskanaal, Pekela, Veendam, Groningen, Midden-Groningen.
Alle erfbewoners kunnen meedoen met dit project. Ook de kleinere erven in de dorpen zien we als onderdeel van het landelijk gebied. De bomen en struiken planten we bijvoorbeeld op de grenzen van kavels of langs wegen, paden en sloten.
– Marjolein Tulp, projectmedewerker Landschapsbeheer Groningen
De belangrijkste samenwerkingspartners in dit project zijn de deelnemers: de eigenaren van de grond. Zij stellen immers hun erf beschikbaar voor het aanplanten van bomen en struiken. Daarnaast is Landschapsbeheer Groningen nauw betrokken. Deze stichting zet zich in voor het behoud en de duurzame ontwikkeling van het streekeigen cultuurlandschap van Groningen.