Projectupdate uit Bolivia: de eerste waterreservoirs zijn aangelegd!
29 augustus 2022
29 augustus 2022
De hooglanden van Bolivia worden zwaar getroffen door de gevolgen van klimaatverandering. In het prachtige Andesgebergte zijn er grote watertekorten. Dit komt door lange perioden van droogte in combinatie met verkeerd landgebruik. En dat leidt tot grote problemen: de bodem wordt steeds armer, planten en dieren verdwijnen en het watertekort zorgt voor gezondheidsproblemen bij de dorpelingen. Daar brengen we met ons project verandering in!
Om verdere uitdroging tegen te gaan, moeten we ervoor zorgen dat de bodem het water beter vast kan houden. Daarom planten wij bomen hoog in de bergen, in zogenaamde ‘cuencas’ of retentiezones. Dat zijn gebieden waar het regenwater zich normaal gesproken verzamelt. Omdat de grond nu zo geërodeerd is, stroomt het grootste gedeelte van dat water meteen de berg af. Door bomen te planten kan het water makkelijker in de grond trekken: daar zorgen hun diepe wortels voor. Zo gaat het kostbare water niet verloren.
De dorpelingen in Bolivia zijn afhankelijk van de landbouw voor hun voeding en inkomen. Daarom is het van cruciaal belang dat ze het regenwater goed opvangen om het in droge tijden weer te kunnen gebruiken.
Daarom doen wij meer dan het planten van bomen. Samen met onze lokale partner Samay zorgen we dit jaar ook voor de aanleg van 17 waterreservoirs. Dit zijn ronde bassins van cement gemaakt door de lokale families. Hierdoor kunnen boeren hun agroforestry percelen op elk moment bewateren, ook in tijden van langdurige droogte. De reservoirs hebben afhankelijk van het aantal families een capaciteit van tussen de 5.000 en 650.000 liter water.
De families hebben de afgelopen weken keihard gewerkt en het resultaat is te zien: de eerste twee reservoirs zijn inmiddels klaar!
In samenwerking met gemeenschappen en kleine boeren gaan we het traditionele landgebruik in Bolivia duurzamer maken. Dit doen we door de introductie van agroforestry: de combinatie van bomen en landbouw. Op de percelen van de boeren wordt een combinatie van fruitbomen, inheemse boomsoorten en groenten geplant. Hierdoor raakt de grond minder snel uitgeput en krijgen de boeren meer inkomsten uit verschillende producten.
Bomen planten is één ding, maar nog belangrijker is dat de lokale bevolking zich betrokken voelt bij het project. Om het bewustzijn rondom duurzaam landgebruik te vergroten, organiseert onze partner Samay met onze financiële steun workshops en uitwisselingsbezoeken. De boeren nemen dan een kijkje bij hun ‘buren’ die al langer bezig zijn met agroforestry en kunnen ervaringen uitwisselen. Daarnaast krijgen de boeren trainingen in waterhuishouding, agroforestry en brandpreventie.
We houden je graag op de hoogte van de voortgang van dit project!