Overijssel
Samen met Landschap Overijssel planten we in totaal 61.935 bomen en struiken om de bosgebieden in Overijssel uit te breiden en te versterken. Zo zorgen we voor klimaatrobuuste natuur en dragen we bij aan de biodiversiteit in Overijssel.
Samen met Landschap Overijssel planten we in totaal 61.935 bomen en struiken om de bosgebieden in Overijssel uit te breiden en te versterken. Zo zorgen we voor klimaatrobuuste natuur en dragen we bij aan de biodiversiteit in Overijssel.
bomen en struiken worden geplant
boom- en struiksoorten
plantperiode
Met dit project zorgen we voor robuustere bossen, verbindingen tussen bossen en meer klimaatbestendig bos in Overijssel. Door bomen te planten versterken we de natuur en dragen we bij aan de biodiversiteit.
Dat is hard nodig, want bestaande bossen in Overijssel hebben het zwaar door de gevolgen van klimaatverandering. Bospercelen waar voornamelijk één boomsoort stond, zoals de Japanse lariks of fijnspar, zijn aangetast door droogte en het knaagwerk van de letterzetter (een kever). Deze soorten gaan we vervangen door inheemse loofhoutsoorten, die een stuk beter bestand zijn tegen klimaatverandering.
De das, ijsvogelvlinder en geelgors (van links naar rechts) zijn voorbeelden van dieren die profiteren van dit nieuwe bos. In de bossen vinden zij voedsel, plekken om te schuilen en de ruimte om zich voort te planten.
Niet alleen herstellen we bestaand bos, maar we planten ook nieuw bos. Hiermee versterken we de natuur en dragen we bij aan meer biodiversiteit. Door bomen te planten breiden we bestaande bossen verder uit en verbinden we bestaande natuurgebieden met elkaar. Zo ontstaat er meer leefgebied voor planten en dieren, zoals de kleine ijsvogelvlinder, de geelgors en de das.
Ook wij mensen hebben baat bij dit nieuwe bos. Bomen zorgen immers voor zuurstof, schone lucht, water en voedsel. Bovendien slaan bomen CO2 op en dragen ze een steentje bij aan het tegengaan van klimaatverandering. En alsof dat nog niet genoeg voordelen zijn, zijn bossen ook nog een prachtige plek om vrije tijd door te brengen. Met dit project hebben we dus bijgedragen aan een groen en gezond Nederland voor mens, dier én natuur!
In het plantseizoen 2022-2023 hebben we al op 10 verschillende locaties in Twente bomen geplant op voormalige agrarische gronden. Al met al is er 5 hectare aan bos bijgekomen. Daarnaast hebben we ruim 3 hectare aan bos, bosranden en landschapselementen hersteld.
Komend seizoen planten we het werk voort: door heel Overijssel komen er nog eens 41.910 bomen en struiken bij. We planten met diverse inheemse soorten die goed bestand zijn tegen klimaatverandering. Dat zijn bijvoorbeeld de berk, els, eik, linde, hazelaar, meidoorn, sleedoorn, Gelderse roos, vuilboom. Allemaal soorten die thuishoren in deze omgeving en goed aansluiten bij de omliggende bossen.
Op verschillende plekken in de provincie Overijssel gaan we nieuw bos planten en bestaand bos herstellen.
Binnen dit project werken we samen met Landschap Overijssel. Deze organisatie zet zich in voor de bescherming, ontwikkeling en het beheer van het Overijsselse landschap: een landschap met bijzondere natuur en een streekeigen historie, met veel waarde voor mensen, planten én dieren.
– Hans Pohlmann, Manager Natuur bij Landschap Overijssel