De gemeente Amsterdam heet iedere nieuwgeboren Amsterdammer welkom met een duurzaam geboortecadeau. Kersverse ouders kunnen ervoor kiezen om een boom te planten voor hun kindje. Een prachtig symbool voor een groene en gezonde toekomst!
In 2019 heeft de gemeente Amsterdam de samenwerking gezocht met Trees for All. De eerste actie ging over het reduceren van papierverbruik. Hoe minder papier er bij de gemeente werd geprint, hoe meer bomen de gemeente plantte.
Deze samenwerking bleef niet onopgemerkt bij de collega’s van de afdeling Dienstverlening van de gemeente. Zij zochten een duurzaam alternatief voor het bestaande geboortegeschenk dat Amsterdammers ontvangen wanneer ze een kindje krijgen. Hoe leuk zou het zijn om een boom te planten voor elk geboren kindje in de gemeente Amsterdam? En zo gezegd, zo gedaan.
Knuffeldoek of geboorteboom
Philomena van der Ploeg, communicatieadviseur Dienstverlening is heel enthousiast over deze keuze. “Wij hebben als gemeente duurzaamheid hoog op de agenda en we ontvangen veel enthousiaste reacties van ouders”, vertelt ze. “Ouders kunnen bij de geboorteaangifte kiezen voor een geboortecadeau: een duurzaam knuffeldoekje of het planten van een boom.”
Kiezen de ouders voor een geboorteboom, dan ontvangen zij een uniek certificaat. Philomena: “Op dit certificaat staat een QR-code waardoor de ouders kunnen zien in welk project de boom wordt geplant. De geboorteboom is heel populair. Boven verwachting veel ouders kiezen voor het planten van een boom als aandenken aan de geboorte van hun kindje.” Inmiddels zijn er al meer dan 12.000 bomen geplant. En de geboortebossen blijven groeien.
Groene koploper
Bomen planten past bij de ambities van Amsterdam en het streven om de groene koploper van Nederland en Europa te worden. De gemeenteraad zegt hierover: “We staan voor één van de grootste transities uit onze geschiedenis. In Amsterdam zetten we innovatie, creativiteit en ondernemerschap in om dit te realiseren. De gemeente Amsterdam wil in 2030 klimaatneutraal, aardgasvrij en circulair zijn.”
Wat dat zoal inhoudt? “Gemeentelijke panden met een geschikt dak krijgen zonnepanelen. De gemeentelijke voertuigen moeten uitstootvrij zijn. En de inkoop is over negen jaar 100% circulair. Naast klimaatmitigatie is er ook aandacht voor klimaatadaptie. Zo worden daken en binnenterreinen vergroend en wordt er gekeken hoe de waterberging verbeterd kan worden.”
Samen het verschil maken
De gemeente Amsterdam wil dit samen met de Amsterdammers doen. “Wij werken aan een duurzame toekomst die voor iedereen bereikbaar is. Wie als bewoner van Amsterdam aan de slag wil, kan op ondersteuning van de gemeente rekenen. Zo bieden we adviezen, subsidies en leningen aan. Veranderen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door afval te scheiden, energie te besparen, elektrisch te koken, zonnepanelen te plaatsen op eigen dak, of op een ander dak als het eigen dak niet geschikt is. We doen veel, maar het grootste verschil maken we met elkaar als Amsterdammers.”