Een speciaal geboortebos voor gemeente Amsterdam

De gemeente Amsterdam heet iedere nieuwgeboren Amsterdammer welkom met een duurzaam geboortecadeau. Ouders kunnen kiezen om een boom te planten voor hun kindje. Een prachtig symbool voor een gezonde toekomst.

In 2019 heeft de gemeente Amsterdam de samenwerking gezocht met Trees for All. De eerste actie was gericht op reductie van papierverbruik. Hoe minder er geprint werd bij de gemeente, hoe meer bomen er geplant werden. Deze samenwerking bleef niet onopgemerkt door de collega’s van de afdeling Dienstverlening. Zij zochten een duurzaam alternatief voor het bestaande geboortegeschenk en wilden graag een boom planten voor elk geboren kindje in de gemeente Amsterdam. Philomena van der Ploeg, communicatieadviseur Dienstverlening is heel enthousiast over deze keuze: “Wij hebben als gemeente duurzaamheid hoog op de agenda en we ontvangen veel enthousiaste reacties van ouders.”

Knuffeldoek of geboorteboom

Philomena: “Ouders kunnen bij de geboorteaangifte kiezen voor een geboortecadeau. Een duurzaam knuffeldoekje of het planten van een boom. Als zij kiezen voor een geboorteboom, ontvangen zij een uniek certificaat. Op dit certificaat is een QR-code opgenomen, waarmee de ouders kunnen zien in welk project de boom wordt geplant. De geboorteboom is heel populair. Boven verwachting veel ouders kiezen voor het planten van een boom als aandenken aan de geboorte van hun kindje. Inmiddels zijn er al meer dan 12.000 bomen geplant en de diverse geboortebossen blijven groeien.”

Groene koploper

Bomen planten past bij de ambities van Amsterdam het streven om de groene koploper van Nederland en Europa te worden. De gemeenteraad zegt hierover ’We staan voor één van de grootste transities uit onze geschiedenis. In de traditie van Amsterdam zetten we innovatie, creativiteit en ondernemerschap in om dit te realiseren. Gemeente Amsterdam wil in 2030 klimaatneutraal, aardgasvrij en circulair zijn. Gemeentelijke panden met een geschikt dak zullen zonnepanelen hebben, de gemeentelijke voertuigen moeten uitstootvrij zijn en de inkoop is over negen jaar 100% circulair. Naast klimaatmitigatie is er ook aandacht voor klimaatadaptie. Zo worden daken en binnenterreinen vergroend en wordt er gekeken hoe de waterberging verbeterd kan worden.

Samen het verschil maken

Gemeente Amsterdam wil dit samen met de Amsterdammers doen: “Wij werken aan een duurzame toekomst die voor iedereen bereikbaar is. Wie als bewoner van Amsterdam aan de slag wil, kan op ondersteuning van de gemeente rekenen. Zo bieden we adviezen, subsidies en leningen aan. Veranderen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door afval te scheiden, energie te besparen, elektrisch te koken, zonnepanelen te plaatsen op eigen dak, of op een ander dak als het eigen dak niet geschikt is. We doen veel, maar het grootste verschil maken we met elkaar als Amsterdammers.”