Projectupdate: hoe gaat het met de nieuwe woudreuzen in Costa Rica?
02 oktober 2023
02 oktober 2023
Er wordt hard gewerkt aan het project in Costa Rica! Dankzij onze donateurs draagt Trees for All hier bij aan het herstel van 25 hectare tropisch regenwoud. Wij gingen op bezoek om te kijken hoe het project ervoor staat. Met de inzet van de lokale bevolking en onze partner Stichting Adopteer Regenwoud staan de eerste bomen in de grond. Hoe gaat het met deze nieuwe woudreuzen?
Grote delen van het tropisch regenwoud in Costa Rica zijn verdwenen. Het bos heeft plaatsgemaakt voor veehouderijen en uitgestrekte bananen- en ananasplantages. En dat is een groot probleem voor de biodiversiteit. Ons projectgebied is hier een voorbeeld van: een kale vlakte die voorheen als veeweide is gebruikt. Een groot contrast met het omliggende regenwoud dat barst van het leven.
Dat moet anders, vindt onze partner Stichting Adopteer Regenwoud. Oprichters Matthijs Bol en Maarten van der Beek zetten zich daarom in voor het behoud van bestaand regenwoud. Ze kopen land en beschermen dit tegen houtkap en stroperij, waaronder onlangs een stuk ontbost gebied. Deze 25 hectare waar voorheen regenwoud stond, wordt nu herbebost dankzij donaties via Trees for All.
In dit project werken we nauw samen met de lokale bevolking. Er zijn negen mensen uit de inheemse Cabecár gemeenschap in dienst om de bomen te planten samen met Adopteer Regenwoud.
De medewerkers wonen in het nabijgelegen inheemse Cabécar reservaat, dat ten zuidoosten van het projectgebied ligt. Dankzij het herbebossingsproject hebben zij gedurende een half jaar een vast inkomen. En daar zijn ze ontzettend blij mee, lieten ze ons weten. In de regio is namelijk maar weinig werkgelegenheid, behalve tijdelijke banen op de bananen- en ananasplantages.
Door de lokale bevolking bij het project te betrekken, hopen we ook de bewustwording over het belang van tropisch regenwoud in de gemeenschappen te vergroten. Hoe meer mensen het bos beschermen, hoe beter!
Wil jij ook bijdragen aan een bosrijke wereld? Plant dan een boom in één van onze bosprojecten. Zo zorgen we samen voor een leefbare planeet voor ons allemaal.
Plant een boomOok tijdens ons projectbezoek werd er druk geplant. De eerste 1.000 boompjes stonden pas een paar dagen in de grond. Even daarna viel er gelijk een regenbui: een goede start! Natuurlijk staken we zelf ook de handen uit de mouwen, want er is werk aan de winkel. In totaal worden er 27.500 bomen geplant.
De jonge boompjes die de grond in gingen, zagen er heel gezond uit. Ze worden aangeschaft via de nabijgelegen Costa Ricaanse universiteit EARTH. Dit is een bosbouw-universiteit met een bomenkwekerij.
In principe valt er in het projectgebied het hele jaar door genoeg regen voor de jonge aanplant. Voor de zekerheid wordt er hydrogel toegevoegd aan de plantgaten, mocht er toch een droge periode aankomen. Deze korrels zorgen ervoor dat regenwater beter geabsorbeerd wordt en geven dit daarna geleidelijk af.
Na het planten zullen een aantal medewerkers langer worden ingezet voor het onderhoud. Vlak vóór en na de aanplant worden grassen, onkruid, kruip- en klimplanten rondom de boompjes gemaaid. Zo wordt de groei niet belemmerd en krijgen ze genoeg licht.
In de eerste paar jaar wordt er nog regelmatig gemaaid en worden alle kruipers en klimplanten verwijderd. Na drie jaar zijn de boompjes dusdanig gegroeid dat ze boven deze planten uitkomen. Bij sommige boomsoorten gaat dit als een speer. Een braziliaanse varenboom (Schizolobium parahyba) die eerder in het reservaat is geplant, is bijvoorbeeld na drie jaar al zo’n 27 meter hoog!
Niet alleen is het project goed voor de werkgelegenheid, ook zorgt het voor meer biodiversiteit in de regio. In Costa Rica vind je bijna vijf procent van alle soorten flora en fauna ter wereld! Maar op zo’n kaal grasland, zonder bomen voor voedsel en bescherming, kunnen maar weinig diersoorten overleven. Dankzij het bosherstel zullen er steeds meer dieren terugkeren naar het gebied.
Daarnaast brengt de aanplant de verbinding tussen het reservaat van Adopteer Regenwoud en het Nationaal Park Barbilla weer een stukje dichterbij. Dat is het uiteindelijke doel: de omliggende natuurgebieden met elkaar verbinden en een aaneengesloten leefgebied creëren voor allerlei planten en dieren.
Naast een leefgebied voor dieren, is het regenwoud ook van belang voor de watervoorziening in de regio. Dankzij de bomen wordt water beter vastgehouden en gefilterd. Het bos vormt hierdoor een belangrijke waterbron voor de bevolking.
Maarten en Matthijs namen ons mee naar één van deze waterbronnen in het reservaat. Onlangs hebben ze dit stuk grond opengesteld voor het dorp. “Zo hebben de bewoners van San Miguel direct toegang tot water voor hun huishouden. Om het water naar het dorp te transporteren, worden er momenteel pijpleidingen aangelegd.”
Inmiddels zijn er ongeveer 15.000 bomen geplant. Daar komen er nog 12.500 bij. Het planten van de bomen is pas het begin, want een bos laten groeien is een werk van lange adem. Gelukkig biedt het onderhoud dat hierbij komt kijken langdurige werkgelegenheid. Dit zal de band met de lokale bevolking versterken.
Ook is ons project onderdeel van het reservaat van Adopteer Regenwoud. Dankzij de bescherming van deze stichting kan het nieuwe bos zich in alle rust ontwikkelen en blijft het behouden. Door het bundelen van deze krachten krijgt het tropisch regenwoud in Costa Rica weer hoop.