Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
regenwoud-costa-rica

Costa Rica

In Costa Rica gaan we 27.500 bomen planten om tropisch regenwoud te herstellen. Dit doen we samen met onze partner Stichting Adopteer Regenwoud en de lokale bevolking. Zo brengen we de natuur weer tot leven en creëren we een aaneengesloten leefgebied voor talloze dieren.

Status: Actueel project

Van 25 hectare grasland naar florerend regenwoud

Van jaguars en leguanen tot toekans en neusberen: in de tropische bossen van Costa Rica leven duizenden plant- en diersoorten. Helaas verdwijnt er nog steeds bos om plaats te maken voor landbouwgrond of de aanplant van plantages. Hierdoor wordt het leefgebied van al deze planten en dieren steeds kleiner. Hoog tijd voor verandering!

Daarom plant Trees for All samen met Stichting Adopteer Regenwoud en de lokale bevolking 27.500 bomen in Costa Rica. Dit doen we op 25 hectare weiland waar voorheen prachtig tropisch regenwoud stond. Zo verbinden we het nieuwe bos met omliggende natuurgebieden en creëren we een aaneengesloten leefgebied voor al deze dieren. Ook zorgt het project voor werk en inkomen voor zeven lokale families. Plant je met ons mee?

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
icon-boom-6

0

bomen worden geplant

0 ha

regenwoud wordt hersteld

icon-bos-2

0

verschillende boomsoorten

icon-boeren

0

mensen hebben werk & inkomen

icon-huishoudens

0

mensen in totaal die profiteren van het project

Waarom is dit project in Costa Rica nodig?

Dit project draagt bij aan de verbinding tussen twee bestaande natuurgebieden. We planten bomen op 25 hectare weiland, dat tussen het natuurreservaat van Stichting Adopteer Regenwoud en Nationaal Park Barbilla in ligt. Dat is hard nodig, want in deze natuurgebieden voelen veel diersoorten zich thuis.

Alleen in het reservaat van Adopteer Regenwoud komen al honderden soorten vogels en vlinders voor. Daarnaast is dit een thuis voor bijzondere dieren, zoals de jaguarundi, de ocelot, de puma, de dwergmiereneter en de aardbeikikker. Een aantal van deze soorten staan op de Rode Lijst van bedreigde soorten, zoals de Buffons ara.

costa-rica-margay
costa-rica-toekan-adopteer-regenwoud
costa-rica-glaskikker-adopteer-regenwoud
costa-rica-kolibri-adopteer-regenwoud
costa-rica-helmbasikisk-adopteer-regenwoud
costa-rica-adder-adopteer-regenwoud
costa-rica-vlinder-adopteer-regenwoud
costa-rica-kikker-adopteer-regenwoud

Er leven honderden diersoorten in de tropische bossen van Costa Rica, zoals de margay, toekan, glaskikker, kolibri, helmbasilisk, pit viper, vlinders en de aardbeikikker

Meer bomen, meer leefgebied voor dieren

Maar door kleinschalige landbouw en veeteelt zijn grote stukken regenwoud verdwenen. Het Nationaal Park Barbilla is hierdoor geïsoleerd geraakt van de andere natuurgebieden in het noorden en westen van Costa Rica.

Op de plekken waar bos is gekapt, zijn grote open vlakten ontstaan. Zonder beschutting van de bomen voelen dieren zich niet veilig en vermijden deze plekken liever. Het leefgebied van dieren raakt hierdoor gefragmenteerd en wordt simpelweg te klein. Hierdoor kunnen ze lastig een partner vinden en zich moeilijk voortplanten. Wist je bijvoorbeeld dat alleen een jaguar al 2.000 hectare aaneengesloten regenwoud nodig heeft?

Met dit project zorgen we ervoor dat het gebied weer één groot aaneengesloten bos wordt. Dankzij jouw donatie kunnen we op de plek waar nu nog 25 hectare kaal weiland ligt weer bomen planten.

Ook zorgt het nieuwe bos voor een betere waterhuishouding, een gezonde bodem en meer CO2-opslag in de regio. Goed voor het klimaat dus!

costa-rica-herbebossing
Op deze dronefoto zie je het weiland (binnen de rode lijnen) waarop we bomen gaan planten (foto: Adopteer Regenwoud)

Wat gaan we in Costa Rica doen?

Samen met Adopteer Regenwoud gaan we 25 hectare weiland herbebossen met 7 inheemse boomsoorten. Deze inheemse soorten komen allemaal oorspronkelijk voor in dit gebied, zoals de wilde cashew (Anacarium excelsum), Braziliaanse varenboom (Schizolobium parahyba) en Sotacaballo (Zygia longifolia).

In de eerste fase planten we veel snelgroeiende soorten, ook wel pioniersoorten genoemd. Deze snelle groeiers zorgen voor een schaduwrijke omgeving met de juiste luchtvochtigheid. Zo creëren we perfecte omstandigheden voor de langzamer groeiende boomsoorten uit het regenwoud, de zogenaamde climaxsoorten.

Meer biodiversiteit

Ook planten we boomsoorten waarvan de vruchten zaadverspreiders aantrekken, zoals vogels, knaagdieren en apen. Deze dieren nemen weer zaden van andere boomsoorten mee naar het bos, waardoor er nog meer soorten bomen kunnen groeien. Op deze manier ontstaat er snel een divers tropisch laaglandbos waar dieren zich weer kunnen vestigen en vrij kunnen bewegen.

buffons-ara-costa-rica
De bedreigde Buffons ara (foto: Adopteer Regenwoud)

Broedplek voor de bedreigde Buffons Ara

Naast de zes geselecteerde boomsoorten, worden ook bijna 4.000 Almendro bomen (Dypterix panamensis) geplant. Dit is een typische boomsoort die in Costa Rica voorkomt en langzaam verdwijnt door ontbossing. Deze boom is enorm belangrijk voor de ernstig bedreigde Buffons ara, die in deze boom nesten bouwt. Van deze prachtige grote groene vogels leven er nog maar 1.000 in het wild.

Werkgelegenheid voor de lokale bevolking

We werken zoveel mogelijk samen met de lokale gemeenschappen. Het project biedt werk en inkomen aan zeven families voor zeker een jaar. Zij krijgen training in het planten van bomen, het onderhoud en monitoring van het bos. En door de mensen te betrekken, hopen we de bewustwording over het belang van tropisch regenwoud in de gemeenschappen te vergroten.

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals
8. Decent work and economic growth

Waar gaan we planten?

Het perceel waar we bomen gaat planten ligt in het oostelijke laagland van Costa Rica, in de provincie Limón. Bijna 50% van het grondgebied van Limón bestaat uit beschermde natuurgebieden en nationale parken. Dit project draagt eraan bij om deze gebieden weer met elkaar te verbinden.

Onze partners

In dit project werken we samen met de Nederlandse Stichting Adopteer Regenwoud. De stichting zet zich in voor het behoud van regenwoud in Costa Rica door middel van aankoop van regenwoud. Ook beschermt de stichting dit aangekochte regenwoud en de biodiversiteit. Het uiteindelijke doel is om 2.000 hectare regenwoud te beschermen.

Alle jonge bomen die we gaan planten, worden aangeschaft via de nabijgelegen Costa Ricaanse Universidad EARTH. Dit is een bosbouw-universiteit met een bomenkwekerij. Daarnaast worden acht leden van de inheemse bevolking aangenomen als projectmedewerkers en is er een ranger in dienst om het regenwoud te beschermen.

logo-adopteer-regenwoud

“Adopteer Regenwoud en Trees for All slaan de handen ineen om een prachtig doel te bewerkstelligen: 25 hectare tropisch regenwoud herstellen! De twee Nederlandse natuurorganisaties zijn daarbij een mooie aanvulling op elkaar. In het reservaat van Adopteer Regenwoud ligt 25 hectare ontbost gebied waar voorheen regenwoud stond. Dankzij donaties via Trees for All kan dit nu herbebost worden. Hiermee voorzien we zeven gezinnen van een baan en beschermen we de enorm hoge biodiversiteit in Costa Rica. Zo profiteert zowel de lokale bevolking als de natuur van dit prachtige project.” – Adopteer Regenwoud & Trees for All

costa-rica-tropisch-regenwoud
adopteer-regenwoud-costa-rica-reservaat
adopteer-regenwoud-costa-rica

Nieuws uit dit project

Interview met Matthijs Bol, oprichter van stichting Adopteer Regenwoud

Interview met Matthijs Bol, oprichter van stichting Adopteer Regenwoud

‘Het regenwoud beschermen, dat kun je niet alleen’ Als onbevangen twintigers werden Matthijs Bol en Maarten van der Beek smoorverliefd op het tropisch regenwoud in Costa Rica. Geïnspireerd door natuurdocumentaires op tv, gingen ze op wereldreis naar dit ‘beloofde land’. En inderdaad, Costa Rica was een tropisch walhalla voor planten…

Lees het verhaal
Projectupdate: hoe gaat het met de nieuwe woudreuzen in Costa Rica?

Projectupdate: hoe gaat het met de nieuwe woudreuzen in Costa Rica?

Lokale gemeenschap geeft het regenwoud hoop Er wordt hard gewerkt aan het project in Costa Rica! Dankzij onze donateurs draagt Trees for All hier bij aan het herstel van 25 hectare tropisch regenwoud. Wij gingen op bezoek om te kijken hoe het project ervoor staat. Met de inzet van…

Lees het verhaal