Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
projectgebied-sulawesi

Indonesië

Op het Indonesische eiland Sulawesi willen we 160.000 bomen planten. Zo kunnen we hardnekkige graslanden omvormen naar tropisch regenwoud zoals dat hier van oorsprong voorkwam. We doen dit samen met stichting Masarang. Met jouw donatie help je ons dit mogelijk maken!

Status: Actueel project

Van verstikkend grasland naar tropisch bos op Sulawesi

Op Sulawesi is zo’n 80% van het oorspronkelijke tropisch regenwoud verdwenen door ontbossing. Wat over is gebleven, zijn gronden waar alleen nog hardnekkig alang-alang-gras groeit. Deze verstikkende laag geeft bomen geen ruimte om van nature terug te groeien. Hiermee komt het leefgebied van vele unieke planten en dieren in gevaar. Bovendien zorgt de ontbossing voor toenemende droogte en meer risico op bosbranden.

Genoeg redenen om in actie te komen en de natuur weer op gang te helpen! Dat gaan we doen door 160.000 bomen te planten samen met onze partner stichting Masarang. Ongeveer de helft van de bomen staat inmiddels in de grond. Met jouw donatie zorg je ervoor dat we het bos verder kunnen herstellen voor klimaat, mens én natuur!

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Je wordt op de hoogte gehouden van jouw bomen met Track & Trees.
  • Je ontvangt een uitnodiging om je eigen bomen in de grond te zetten tijdens de boomplantdag. Hoeft niet, mag wel!
  • Je krijgt (optioneel) een brievenbusboompje thuisgestuurd. Wij krijgen bomen van jou, jij krijgt een boom van ons!
icon-boom-6

0

bomen worden geplant

0 hectare

regenwoud wordt hersteld

icon-boeren

0

mensen hebben werk & inkomen

icon-huishoudens

0

mensen profiteren in totaal van het project

icon-bos-2

0

verschillende boomsoorten

Waarom bosherstel op Sulawesi nodig is

Sulawesi is een van de grotere eilanden van Indonesië en een thuis voor vele unieke planten en dieren. Maar liefst 62% van de zoogdieren hier is endemisch! Dat betekent dat ze maar op één plek ter wereld voorkomen, zoals het Celebesspookdier en de kuifmakaak.

Veel van deze soorten staan op de rand van uitsterven. Dit komt omdat veel oorspronkelijk bos is verdwenen door houtkap, bosbranden of de aanleg van plantages. Op plekken waar voorheen prachtig regenwoud stond, groeit nu alleen nog alang-alang-gras. Dit verstikkende gras remt het natuurlijke bosherstel en is bovendien extra vatbaar voor branden.

Samen met stichting Masarang helpen we de natuur weer op gang door de graslanden om te vormen naar tropisch regenwoud. Zo herstellen we het leefgebied van al die bijzondere planten en dieren. Ook draagt het bos bij aan een beter klimaat, met meer schaduw en verkoeling dankzij de bomen. Tot slot zorgt dit project voor extra werk en inkomen voor de lokale bevolking. Mensen werken bijvoorbeeld in de lokale kwekerij, als bomenplanter of als bosbeschermer.

Kortom, dit project heeft een positieve impact op de dieren, het klimaat én de mensen op Sulawesi!

bomen-planten-sulawesi

Van links naar rechts: mensen uit de regio helpen bij de aanplant van de bomen (foto 1), in de kwekerij (foto 2) en bij het verwijderen van het alang-alang-gras zodat de bomen de grond in kunnen (foto 3).

Zo gaan we te werk

In totaal vormen we 50 hectare alang-alang-grasland om naar tropisch regenwoud. Dit doen we door 160.000 bomen te planten in een periode van drie jaar (2023-2025). Stichting Masarang heeft hiervoor een succesvolle plantmethode ontwikkeld:

  1. Eerst gaan zo’n 10 tot 15 pionierssoorten de grond in. Dit zijn snelgroeiende boomsoorten die in korte tijd voor veel schaduw zorgen en daarmee de groei van het woekerende alang-alang-gras terugdringen.
  2. Daarna planten we 150 verschillende inheemse boomsoorten aan om het oorspronkelijke bos te herstellen. Sommige van deze boomsoorten staan op de Rode Lijst van Bedreigde Soorten (IUCN). Ook planten we boomsoorten die voor extra inkomsten zorgen voor de lokale bevolking, zoals fruitbomen.
  3. Na de aanplant zorgt stichting Masarang voor de bescherming van het bos. Er zijn boswachters in dienst die het bos monitoren vanuit een observatietoren. Daarnaast wordt het projectgebied bewaakt met behulp van een camerasysteem, satellietbeelden en drones.
monitoring-sulawesi
monitoring-sulawesi
monitoring-sulawesi
bosherstel-sulawesi
monitoring-sulawesi

De ontwikkeling van het bos wordt uitgebreid gemonitord met een observatietoren, satellietbeelden en drones.

De eerste resultaten

Ongeveer de helft van alle bomen staan inmiddels in de grond in het projectgebied. En die groeien als een speer, zoals je in de video hieronder kunt zien! Ook schreven we een uitgebreide update over de tussentijdse resultaten. Maar we zijn er nog niet: om het bosherstel verder af te maken, kunnen we jouw hulp goed gebruiken. Laat jij het bos verder groeien?

Plant mee

Brede impact van land tot zee

Het bosherstel op Sulawesi heeft een positieve impact op het hele ecosysteem. Zo draagt ons project bij aan:

  • Meer biodiversiteit. Met de aanplant van bomen vergroten en beschermen we het leefgebied van lokale en inheemse planten en dieren.
  • Een beter klimaat. De bomen nemen CO2 op en zorgen voor schaduw en verkoeling.
  • Betere waterhuishouding. Ons projectgebied ligt aan de kust. De bomen houden meer water vast in de grond, waardoor er minder (vervuild) water en bodemmaterialen naar de zee stromen. Hierdoor kan het koraalrif voor de kust zich herstellen.
  • Brandpreventie. Door het brandbare gras om te vormen naar bomen verminderen we het risico op bosbranden. Ook zijn er patrouilleteams die het gebied in de gaten houden.

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
14. Life below water
15. Life on land
17. Partnership for the goals
8. Decent work and economic growth

Onze samenwerkingspartner

Binnen dit project werken we samen met Stichting Masarang. De stichting werd in 2001 opgericht door Willie Smits, een Indonesische bioloog, bosbouwkundige en natuurbeschermer van Nederlandse komaf. Hij werkt al 40 jaar in Indonesië en heeft verschillende herbebossings- en natuurbeschermingsprojecten in Kalimantan en Sulawesi geleid.

Ook de lokale gemeenschappen hebben een actieve rol in het project. Zij werken bijvoorbeeld in de kwekerij, helpen met de aanplant of zijn verantwoordelijk voor de monitoring van het bos. Tot slot zijn de Indonesische Ministry of Environment and Forestry, de Institut Teknologi Minaesa (ITM) Universiteit en de lokale kerk bij het project betrokken.

De plantlocatie

We planten de bomen op 50 hectare grond in Temboan. Dit gebied wordt beheerd door stichting Masarang. Het ligt direct aan de kust van Sulawesi, waar vijf soorten zeeschildpadden broeden en een koraalrif ligt. Kortom, een uniek gebied!

sulawesi
sulawesi