Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
sifaka-madagaskar

Madagaskar

Op West-Madagaskar zetten we ons in voor het herstel van bossen om de unieke biodiversiteit op het eiland te beschermen. We doen dit samen met de lokale bevolking en onze partner Zazamalala.

Status: Actueel project

Herstel van uniek bos in West-Madagaskar

Madagaskar is één van de landen ter wereld met de meeste endemische plant- en diersoorten. Dat zijn soorten die alleen op het eiland voorkomen en nergens anders. Deze prachtige biodiversiteit staat onder zware druk door de gevolgen van klimaatverandering en niet-duurzaam landgebruik. Samen met onze partner Stichting Zazamalala brengen we hier verandering in en vormen we 150 hectare grond op West-Madagaskar om tot een bos vol leven!

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Je wordt op de hoogte gehouden van jouw bomen met Track & Trees.
  • Je ontvangt een uitnodiging om je eigen bomen in de grond te zetten tijdens de boomplantdag. Hoeft niet, mag wel!
  • Je krijgt (optioneel) een brievenbusboompje thuisgestuurd. Wij krijgen bomen van jou, jij krijgt een boom van ons!
icon-boom-6

0

bomen worden geplant

icon-hectare-bos

0

hectare braakliggende grond beplanten

icon-bos-2

0

lokale en endemische boomsoorten

icon-boeren

0

mensen hebben werk & inkomen

icon-huishoudens

0

mensen in totaal die profiteren van het project

Waarom dit project op Madagaskar nodig is

Op Madagaskar is een groot deel van de oorspronkelijke natuur en regenwouden verdwenen door ontbossing. Sterker nog, slechts 3% van het laaglandbos in de regio is nog over! Daarmee is dit het meest bedreigde ecosysteem ter wereld.

Het voormalige bos heeft plaatsgemaakt voor kale gronden, met hier en daar wat gras en struiken. Veel unieke planten en dieren worden daardoor met uitsterven bedreigd. Denk aan de karakteristieke baobab of dieren zoals de roodkopmaki, reuzekameleon en Madame Berthe’s Mouse Lemur (de allerkleinste primaat ter wereld!).

Naast deze ecologische crisis worden ook kleine boeren hard getroffen. De combinatie van ontbossing, degradatie en klimaatverandering zorgt voor lange periodes van droogte, mislukte oogsten en watertekorten. Veel akkers in de regio zijn onbruikbaar. En dat terwijl West-Madagaskar al een ontzettend arm gebied is, waar het lastig overleven is.

Kortom, het is tijd voor actie! Door het bos te herstellen, zorgen we niet alleen voor meer leefgebied voor planten en dieren, maar verbeteren we ook de leefomgeving voor de mensen op het eiland.

kameleon-madagaskar

Hoe we te werk gaan op Madagaskar

Op Madagaskar steunen we onze partner Stichting Zazamalala bij het herstel van de endemische bossen van West-Madagaskar. Zo creëren we meer leefgebied voor bedreigde planten en dieren. In drie jaar tijd planten we 150.000 bomen op zo’n 150 hectare grond. Dit zijn allemaal inheemse en endemische soorten die van nature op het eiland thuishoren.

Het bosherstel vormt een grote stap naar het uiteindelijke doel om een corridor (verbinding) aan te leggen naar Nationaal Park Menabe Antimena langs de kust. Op deze manier ontstaat er in de toekomst één groot stuk natuur.

De lokale bevolking is nauw betrokken bij dit project. Mensen helpen bijvoorbeeld met het planten van de bomen, het onderhoud en de bescherming van het nieuwe bos. Zeker 100 mensen hebben een baan binnen het project. Ook krijgen zij kookstellen op zonne-energie, waardoor ze geen hout uit het bos meer nodig hebben om te koken. Ook dat draagt bij aan de bescherming van het nieuwe én bestaande bos.

madagaskar-kwekerij
madagaskar
madagaskar-kwekerij
madagaskar
Madagaskar plant

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

1. No Poverty
13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals
5. Gender equality
7. Affordable and clean energy
8. Decent work and economic growth

De plantlocatie

Onze partner

Onze partner is Stichting Zazamalala, een Nederlandse stichting opgericht door Simon Rietveld. De missie? Same met de lokale bevolking de oorspronkelijke wildernis van West-Madagaskar terugbrengen en beschermen.

In 2000 is de stichting hiervoor begonnen met de herbebossing van een kaal gebied: het Zazamalala bos. Dit bos van 140 hectare biedt een veilig onderkomen aan vele dier- en plantsoorten. Ook is er een botanische tuin ingericht met meer dan 170 inheemse boomsoorten, inclusief een Wildlife Centre waar bedreigde diersoorten worden opvangen. Met dit project breiden we het Zazamalala bos weer een stuk verder uit!

Simon-Rietveld

Het laatste nieuws uit dit project

Op weg naar bosherstel op Madagaskar: wij bezochten ons project

Op weg naar bosherstel op Madagaskar: wij bezochten ons project

Reusachtige baobab bomen, tientallen soorten maki’s en kleurrijke kameleons. Om deze unieke biodiversiteit in West-Madagaskar te behouden, is het hard nodig om de bossen te beschermen én te herstellen. Trees for All steunt daarom het uitdagende herbebossingsproject van Zazamalala. In totaal zijn er 150.000 bomen geplant rondom een van…

Lees het verhaal
Hoe we natuur beschermen én armoede bestrijden op Madagaskar

Hoe we natuur beschermen én armoede bestrijden op Madagaskar

Op Madagaskar steunen we een herbebossingsproject, samen met onze partner Stichting Zazamalala. Deze stichting zet zich al ruim 20 jaar in voor herbebossing op West-Madagaskar. En met succes. Oprichter Simon Rietveld vertelt waarom het zo belangrijk is om dit bos nog verder uit te…

Lees het verhaal