Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
heg

Status: Afgerond project

5.087 meter heggen in het landelijk gebied

Nederland heeft meer bos nodig. En ook: meer heggen! Daarom hebben we samen met stichting Hoopheggen ruim 5.000 meter aan heggen geplant. De bomen en struiken hebben een plek gekregen op het land van particulieren en boeren. Ze zijn geplant met hulp van vrijwilligers uit het hele land.

Het aanleggen van meer heggen is een goede manier om Nederland verder te vergroenen. De afgelopen decennia zijn veel heggen in het landelijk gebied verdwenen. Hier liggen dus veel kansen om het groen weer terug te brengen in het landschap.

Heggen hebben talloze voordelen voor het klimaat, de biodiversiteit en een gezonde leefomgeving. Ze nemen CO2 op, zijn het thuis van allerlei planten en dieren, houden water vast en bieden voedsel voor mens en dier. Hiep hiep voor de heg!

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
icon-moederboom

0

bomen en struiken

icon-boomsoorten

0

meter heg

icon-aanplant

0 0

plantperiode

icon-bos-2

0

verschillende soorten bomen en struiken

Waarom steunden we dit project?

Heggen zijn duizenden jaren onderdeel geweest van (boeren)erven in Nederland. Ze hadden een functie om het vee in de wei te houden en om een erf tegen wilde dieren te beschermen. Niet voor niets bestonden heggen vaak uit stekelige struiken.

Onder andere door de uitvinding van prikkeldraad en de schaalvergroting van de landbouw zijn veel heggen in het landelijk gebied verdwenen. Maar liefst 90% van de heggen is verloren gegaan. Dat heeft grote gevolgen voor de biodiversiteit. Alleen al het aantal soorten vogels dat op en rondom heggen leeft, is afgenomen met 60%.

De impact van heggen

Voor de biodiversiteit is het dus belangrijk om heggen terug te planten. In heggen vinden allerlei vogels, insecten en kleine zoogdieren hun voedsel en de ruimte om zich voort te planten. Ook vormen heggen voor al deze dieren belangrijke verbindingen tussen verschillende natuurgebieden.

Verder zorgen heggen voor voedsel voor mens en dier, zoals bessen, noten of paddenstoelen. Ze houden water vast en slaan CO2 op. Daarnaast spelen heggen een rol bij natuurlijke plaagbestrijding, doordat ze dieren aantrekken die plagen tegengaan. En nog een voordeel? Dankzij heggen behouden we de cultuurhistorische waarde van landschappen in Nederland.

heggen-planten
heg
aanplant-heggen

Foto’s: Sanko Fotografie

Hoe zijn we te werk gegaan?

Samen met stichting Hoopheggen en vrijwilligers hebben we heggen door heel Nederland geplant. Het ging om 25.435 bomen en struiken, die in totaal 5.087 meter heg vormen. Particulieren en boeren konden zich aanmelden bij Hoopheggen als ze ruimte hadden om een heg van minimaal 200 meter te planten. Vervolgens maakte Hoopheggen een beplantingsplan per erf, gebaseerd op de bodemsoort en de regio.

Daarbij viel de keuze altijd op inheemse en streekeigen bomen en struiken, die thuishoren in de omgeving waar de heg werd geplant. Zo hebben de heggen maximale positieve invloed op de biodiversiteit. Soorten die we hebben geplant zijn onder meer wegedoorn, sleedoorn, sporkehout, egelantier, kruisbes, wilde appel, kardinaalsmuts, boswilg, hulst, Gelderse roos en mispel.

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

11. Sustainable cities and communities
13. Climate action
15. Life on land

Waar gaan we planten?

Hoopheggen is in bijna heel Nederland actief. De locaties waar de stichting samen met ons bomen heeft geplant, liggen in Noord-Brabant, Overijssel, Gelderland, Groningen, Utrecht en Limburg.

“Laten we zélf onze invloed uitoefenen voor een beter klimaat en meer biodiversiteit. Als we met elkaar handelen en kleine stappen maken, kunnen we samen een groot verschil maken. Dat geeft een hoopvol gevoel, waar Trees for All en Hoopheggen allebei voor staan. Help je mee?”

– Jantine Schinkelshoek, initiatiefnemer Hoopheggen

Onze samenwerkingspartner

Stichting Hoopheggen zet zich in voor een leefbare aarde door meer heggen in Nederland te planten. Sinds 2019 heeft de stichting al 17.250 meter heggen aangeplant. En daar komen tijdens het plantseizoen van 2022-2023 nog eens vele meters bij! Hoopheggen wil zoveel mogelijk mensen uitnodigen om mee te doen en samen heggen te planten. Zo werkt de stichting aan het herstel van de biodiversiteit en landschappen in Nederland.

aanplant-heggen
heg-planten
plantdag-heggen

Foto’s: Milo Dinkelaar