Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
Groene Woud van boven

Het Groene Woud

Sinds 2020 plant Trees for All samen met ARK Rewilding Nederland nieuw leembos in Het Groene Woud in Noord-Brabant. Samen werken we aan de uitbreiding van deze zeldzame bossen, die het thuis zijn van allerlei unieke planten en dieren. Help je ook mee?

Status: Actueel project

Nieuw leembos in het Brabantse Groene Woud

In het Brabantse Groene Woud komen van nature prachtige leembossen voor. Deze zeldzame bossen zijn een echte biodiversiteithotspot: er leven talloze soorten planten en dieren die kenmerkend zijn voor deze bossen.

Die bijzondere natuur willen we verder uitbreiden én versterken. Daarom planten we samen met onze partner ARK Rewilding Nederland nieuw leembos. Tot nu toe hebben we al 227.740 bomen en struiken geplant op voormalige agrarische gronden. Maar we zijn nog niet klaar!

Tussen 2024 en 2025 willen we nog minstens 131.221 extra bomen planten. Zo verbinden we bestaande natuur met elkaar en zorgen we ervoor dat de unieke biodiversiteit in deze bossen niet verloren gaat. Fijn voor mens én dier! Help je mee?

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Je wordt op de hoogte gehouden van jouw bomen met Track & Trees.
  • Je ontvangt een uitnodiging om je eigen bomen in de grond te zetten tijdens de boomplantdag. Hoeft niet, mag wel!
  • Je krijgt (optioneel) een brievenbusboompje thuisgestuurd. Wij krijgen bomen van jou, jij krijgt een boom van ons!
icon-moederboom

0

bomen en struiken

icon-boomsoorten

0

boom- en struiksoorten

icon-aanplant

0 0

plantperiode

Waarom is het nodig om meer leembos te planten?

Tussen Tilburg, Eindhoven en Den Bosch ligt Het Groene Woud: een prachtig natuurgebied met heiden, moerassen, vennen en leembossen. Deze leembossen zijn erg zeldzaam. Door hun vochtige bodems leven er allerlei specifieke planten en dieren, zoals vogels, vlinders en zoogdieren. Die unieke biodiversiteit willen we graag behouden én versterken!

Dat doen we door nieuw bos te planten en bestaande natuurgebieden met elkaar te verbinden. Zo versterken we de bestaande natuur en vergroten we het leefgebied van alle plant- en diersoorten die nu al in Het Groene Woud voorkomen. Bovendien zal het bos nieuwe planten en dieren aantrekken. Denk daarbij aan zeldzame vlinders, zoals het bont dikkopje of de kleine ijsvogelvlinder. Ook dieren zoals de boomkikker, grauwe klauwier, wilde kat, otter en zwarte ooievaar zullen zich helemaal thuis voelen in Het Groene Woud.

Groene Woud van boven
Groene Woud van boven
Perceel voor aanplant
Perceel voor aanplant
Groene Woud van boven
Groene Woud van boven ander gezichtspunt
Groene-Woud-spin
Groene Woud spin
Groene-Woud-bord
Groene Woud bord

Hoe gaan we te werk?

Stichting ARK, onze projectpartner, heeft een bijzonder en goed doordacht plan geschreven om nieuw leembos te planten. Dit plan combineert het beste van twee maatregelen: enerzijds planten we nieuw bos om de leembossen uit te breiden, anderzijds bekijken we welke natuur spontaan opkomt in het gebied. Dit laatste noemen we ook wel natuurlijke regeneratie. Een unieke werkwijze, die we vanuit Trees for All graag ondersteunen. Deze aanpak vraagt veel gebiedskennis, geduld en aandacht. Daarom zijn we blij met de meerjarige samenwerking met Stichting ARK. Samen kunnen we onze kennis delen en de ontwikkelingen de komende jaren goed volgen.

De nieuwe bomen en struiken planten we op voormalige agrarische gronden. Het gaat om inheemse boom- en struiksoorten die kenmerkend zijn voor leembossen, zoals haagbeuk, winter- en zomerlinde, fladderiep, heggenroos en rode kornoelje.

Nieuws uit Het Groene Woud

Leembossen in Het Groene Woud met 68.832 bomen uitgebreid: resultaten 2023-2024

Leembossen in Het Groene Woud met 68.832 bomen uitgebreid: resultaten 2023-2024

Sinds 2020 planten we samen met ARK Rewilding Nederland nieuwe leembossen in Het Groene Woud in Noord-Brabant. Samen breiden we deze zeldzame bossen uit, die het thuis zijn van talloze plant- en diersoorten. En de positieve resultaten van het project zijn nu al te zien! 0…

Lees het verhaal
100.000ste boom geplant in Het Groene Woud

100.000ste boom geplant in Het Groene Woud

We vierden afgelopen maand een bijzondere mijlpaal. Samen met onze projectpartner ARK Natuurontwikkeling hebben we de 100.000ste boom in het Groene Woud geplant! In dit Brabantse natuurgebied werken we sinds 2020 aan de uitbreiding van leembossen. We hebben de 100.000ste boom geplant in het bijzijn van onze bedrijfsbospartners die dit…

Lees het verhaal

Waar planten we de bomen?

We planten de bomen op percelen verspreid door het Groene Woud: van De Geelders bij Boxtel tot het Dommeldal bij Son en Breugel. Zo zorgen we ervoor dat de samenhang die tussen bestaande bos- en natuurgebieden in de regio weer wordt hersteld, versterkt en uitgebreid.

Deze bedrijven hebben een bijdrage geleverd aan het nieuwe bos:

abab
anwb
arriva
bt
Bever
bison
boehringer-ingelheim
brown_forman
crisp
dhl
dura-vermeer
edco
erdo
gemeente-amsterdam-3
horchner-advocaten-2
kubus
myles
nomios
oranjedak
ortec
pink-roccade
severs-breman-bmw-mini
sgs
smc
sogeti
visma-idella
visma-yuki
vvva
visa

Monitoring van de aanplant

Bezoekers van Het Groene Woud kunnen foto’s maken van de aanplant. Zo kunnen we precies zien hoe het bos zich ontwikkelt! Daarnaast houdt ARK ons goed op de hoogte en monitoren we de aanplant met eigen veldbezoeken.

Onze samenwerkingspartner

Binnen dit project werken we samen met ARK Rewilding Nederland. ARK realiseert robuuste natuurgebieden, waar de natuur zoveel mogelijk haar gang mag gaan. Dat levert een grote rijkdom aan landschappen, planten en dieren op. ARK werkt hiervoor samen met allerlei partijen, zoals provincies, gemeenten, agrariërs, waterschappen, terreinbeheerders en lokale netwerken.

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals