Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
bomen-planten-ethiopië

Ethiopië (CO2-compensatie)

Trees for All steunt het EthioTrees project om gemeenschappen in Tigray te helpen bij de overstap naar agroforestry. Dit is een duurzaam alternatief voor traditionele landbouw en draagt bij aan een vruchtbare bodem en meer voedselzekerheid!

Status: Actueel project

Agroforestry in de hooglanden van Tigray

Bomen planten voor meer voedselzekerheid in Tigray: dat is waar Trees for All, EthioTrees en Climate Lab zich samen voor inzetten. Door ontbossing en intensieve landbouw is hier steeds minder vruchtbare grond om voedsel te verbouwen. Ook is de regio kwetsbaar voor klimaatverandering, zoals toenemende droogte. Dit alles maakt de inwoners sterk afhankelijk van de import van voedsel.

Deze vicieuze cirkel kunnen we doorbreken. Hoe? Door bewoners een duurzaam alternatief te bieden voor gangbare landbouw. Daarom gaan we gemeenschappen helpen bij de overstap naar agroforestry.

Gemeenschappen gaan inheemse en streekeigen bomen op hun land planten, met daartussen allerlei gewassen. De bomen en gewassen dragen bij aan een beter klimaat, meer biodiversiteit en een vruchtbare bodem. Ook zorgen ze voor een gevarieerde oogst en een diverser inkomen. Dit maakt de mensen een stuk zelfredzamer én weerbaarder tegen de gevolgen van klimaatverandering!

Compenseer je CO2-uitstoot

Via dit project kun je jouw CO2-uitstoot compenseren: als particulier of als bedrijf. Jouw donatie gebruiken we om nog meer families bij het project te betrekken.

Start met compenseren
icon-moederboom

0

bomen planten

0

hectare land

icon-boeren

0

boeren steunen

icon-CO2-wolkje

0

ton CO2 compenseren

icon-aanplant

0 0

plantperiode

Waarom dit project in Ethiopië zo hard nodig is

Het gebrek aan vruchtbare grond is een grote uitdaging in Tigray. Door eeuwenlange intensieve landbouw is de grond steeds droger en kwetsbaar geworden voor erosie. Bovendien zijn mensen voor de landbouw sterk afhankelijk van regen. En die regenval wordt steeds onvoorspelbaarder door de gevolgen van klimaatverandering, zoals toenemende droogte.

Door de combinatie van gedegradeerde gronden en kwetsbaarheid voor klimaatverandering zijn de mensen sterk afhankelijk van de import van voedsel. Daar komt bij dat de regio tussen 2020 en 2022 getroffen werd door een burgeroorlog, een van de grootste humanitaire rampen van deze tijd. Tigray was lange tijd afgesloten van de buitenwereld, wat zorgde voor gigantische voedseltekorten.

Klimaatverandering, droogte of toekomstige conflicten kunnen we niet zomaar wegnemen. Maar we kunnen de mensen in de regio wél weerbaarder maken tegen dit soort omstandigheden. Hoe? Door ervoor zorgen dat zij op een duurzame manier hun eigen voedsel kunnen verbouwen. En dat is precies wat we doen door het EthioTrees project te steunen!

Deelnemers die meedoen met het EthioTrees project. Ze staan tussen geplante boompjes, die met takken tegen de zon worden beschermd.

Dit gaan we doen in Ethiopië

Vanuit het EthioTrees project helpen we gemeenschappen bij de overstap naar agroforestry: een combinatie van bosbouw en landbouw. De mensen planten bomen die in deze regio thuishoren, met daartussen verschillende soorten gewassen die voedsel opleveren, zoals mais, sorghum en teff.

Agroforestry is een duurzaam alternatief voor gangbare landbouw, waarbij maar één of enkele gewassen worden verbouwd. De methode heeft allerlei voordelen voor het klimaat, de biodiversiteit en de mensen:

  • De bomen zorgen voor een sterke en vruchtbare bodem, die water beter opneemt en de grond als het ware bij elkaar houdt. Daardoor neemt de kans op erosie af en de beschikbaarheid van water toe.

  • De voedselzekerheid neemt toe. Doordat gemeenschappen verschillende soorten gewassen verbouwen, is de oogst diverser en hun inkomen stabieler. Krijgt één soort het zwaar? Dan zijn er nog genoeg andere gewassen om van te leven. De beschikbaarheid van voedsel maakt gemeenschappen minder afhankelijk van geïmporteerd voedsel. Daarmee zijn ze een stuk zelfredzamer in goede én slechtere tijden.

  • Naast de gewassen leveren ook de bomen verschillende producten. De mensen plukken straks letterlijk de vruchten van de sinaasappel- en manogbomen. Bladeren van de moringaboom zijn perfect om thee mee te zetten. Het loof kunnen ze gebruiken als veevoer en snoeihout als brandhout.

  • De bomen en gewassen zorgen voor schaduw en verkoeling. Daarmee dragen ze bij aan een gunstig microklimaat en het tegengaan van droogte.

  • Allerlei planten en dieren zullen op de bomen en gewassen afkomen, zoals vogels en insecten. Goed voor de toename van de biodiversiteit!

  • De bomen en gewassen nemen CO2 op. Daarmee dragen ze bij aan een beter klimaat en het tegengaan van de verdere opwarming van de aarde.

bomen-kwekerij-ethiopie
bomen-kwekerij-ethiopie

De boompjes groeien in lokale kwekerijen totdat ze groot genoeg zijn om de grond in te gaan.

Een integrale aanpak

De overstap naar agroforestry is onderdeel van het EthioTrees project dat al in 2016 is gestart. Deelnemende dorpen in Tigray zijn toen begonnen met het herstel van stukken gemeenschappelijke grond (exclosures) om de natuur weer op gang te helpen. In de exclosures zijn landbouw en begrazing verboden. Daarnaast hebben de gemeenschappen hier infiltratiegeulen gegraven en bomen geplant. Met als resultaat dat de natuur stukje bij beetje weer herstelt.

Aanvullend hierop wilden de deelnemers graag starten met agroforestry: een eeuwenoude traditie in het gebied. Voor veel mensen was het mede door de oorlog financieel lastig om in bomen te investeren. Ook hadden ze behoefte aan meer technische kennis. Door de CO2-donaties die Trees for All ontvangt, kunnen we de deelnemers de komende jaren op weg helpen met agroforestry. Een waardevolle aanvulling op het natuurherstel dat de gemeenschappen al in gang hebben gezet!

enclosure-ethiopie

Gemeenschappen laten de enclosures (rechts) zien: dankzij alle inspanningen komt de natuur hier duidelijk weer tot leven.

Hier groeien de bomen

Het project speelt zich af in de Tembien Highlands, in de centrale zone van Tigray in Ethiopië. Gemeenschappen planten de bomen en gewassen zelf, op land dicht bij huis. Het gaat om inheemse en streekeigen soorten, zoals mango, ziziphus, moringa, cordia en acacia.

Onze samenwerkingspartners

Binnen dit project werken we samen met Climate Lab en EthioTrees. Climate Lab is een social enterprise uit België (Gent), die onder andere verantwoordelijk is voor de projectcertificering door Plan Vivo.

EthioTrees is een lokale vereniging die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het project. In totaal werken er elf Ethiopische medewerkers, waarvan vijf zich op agroforestry richten. Zij helpen de boeren op weg met kennis en praktische hulp.