Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
Costa-rica-jaguar

Costa Rica

Door bomen te planten beschermen we het leefgebied van vele diersoorten, helpen we de lokale bevolking en dragen we bij aan een groene en gezonde aarde.

Status: Afgerond project

Herstel van regenwoud rond Carara Nationaal Park

Het Carara National Park is één van de natuurgebieden met de hoogste biodiversiteit in Midden-Amerika. Door veeteelt en verkeerd landgebruik zijn veel plant- en diersoorten verdwenen. Trees for All steunt het herstel van het oorspronkelijke regenwoud met de aanplant van tal van lokale en bedreigde boomsoorten en draagt bij aan de realisatie van een ecologische corridor voor de jaguar.

Waarom is dit project nodig?

Het regenwoud van Carara is het leefgebied van de prachtige jaguar en geelvleugel ara. In de mangrovebossen bij de kust vind je krokodillen. Vroeger bestond er een directe verbinding tussen deze gebieden, maar in de tweede helft van de vorige eeuw werden grote delen ontbost om plaats te maken voor landbouw en veeteelt. Maar liefst 90 procent van het oorspronkelijke regenwoud is hierdoor verdwenen. Wat overbleef is een versnipperd gebied van bos, verwilderde weidegronden en gedegradeerde landbouwgronden.

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
icon-boom-6

0

bomen geplant

0

hectare tropisch woud hersteld

icon-boomsoorten

0

boomsoorten

icon-huishoudens

0

families betrokken

Wat gaan we hieraan doen

Trees for All ondersteunt het initiatief van het International Tree Fund (ITF) en de lokale NGO Arbofilia om het gebied te herbebossen. Samen met de lokale bevolking worden lokaal zaden verzameld van zo’n 60 tot 80 boomsoorten en in familiekwekerijen groot gebracht. De boompjes gaan in de grond op voormalige fincas. Het doel is de aanleg van de ‘Carara Ecological Corridor’ (CEC) om zo het regenwoud van Carara en de mangrovebossen weer met elkaar te verbinden. Inmiddels is 65 hectare bos hersteld en keren diersoorten terug, waaronder de ara’s, jaguar en kapucijnapen.

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

1. No Poverty
13. Climate action
15. Life on land
8. Decent work and economic growth

Waar gaan we planten?

Er wordt aangeplant in de Carara Ecological Corridor, gelegen in de provincie San José.

Onze partners

De Nederlandse vrijwilligersorganisatie International Tree Fund (ITF) en de lokale partner Arbofilia hebben het ambitieuze plan om minimaal 105 hectare regenwoud voor de ecologische corridor te herstellen. Trees for All draagt graag aan het initiatief bij door middel van donaties. Het bomen planten gebeurt door de inheemse gemeenschap en is zwaar werk, want sommige gebieden zijn steil en moeilijk bereikbaar. Zo’n vijfentwintig lokale boeren planten maar liefst tot tachtig verschillende inheemse boomsoorten aan in de sterk gedegradeerde gebieden, waarbij rekening wordt gehouden met de zeldzaamheid en de ecologische waarde.

Het doel van de Carara Ecological Corridor is een duurzaam ecosysteem waarin mens en natuur vanzelfsprekend verbonden zijn en elkaar versterken.

Costa-rica-jaguar
Costa-rica
Costa-Rica-jonge-boompjes
Costa-Rica-boer
Costa-Rica
Costa-Rica